Türkiye'den iki ayrı bölge için Navtex ilanı

Türkiye'den iki ayrı bölge için Navtex ilanı
Türkiye yeni Navtex ilan ederek 1-2 Eylül tarihlerinde Kıbrıs'ın kuzeyinde atış eğitimi yapılacağını duyurdu.Türkiye'nin hidrokarbon arama çalışmalarına Yunanistan ve AB'nin tepki göstermesi üzerine Doğu Akdeniz'de tırmanan...

Türkiye yeni Navtex ilan ederek 1-2 Eylül tarihlerinde Kıbrıs'ın kuzeyinde atış eğitimi yapılacağını duyurdu.

Türkiye'nin hidrokarbon arama çalışmalarına Yunanistan ve AB'nin tepki göstermesi üzerine Doğu Akdeniz'de tırmanan gerginlik iki ülkenin bölgede gerçekleştirdiği tatbikatlar nedeniyle büyüyor.

Yunanistan'ın, Türkiye’nin Doğu Akdeniz’de sismik araştırma yaptığı bölgenin yakınında Fransa, İtalya ve Kıbrıs'ın katılımıyla üç gün sürecek "Eunomia" adı verilen ortak tatbikata başlaması üzerine Türkiye'den de bugün yeni bir Navtex ilanı geldi.

Türk Deniz Kuvvetleri Seyir, Hidrografi ve Oşinografi Dairesi Başkanlığı’nın verdiği bilgiye göre Doğu Akdeniz'de iki ayrı bölgede Türk gemileriyle 1-2 Eylül tarihlerinde atış eğitimi yapılacak.

Anadolu Ajansı'nın haberine göre, Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar son Navtex ilanıyla ilgili, "İskenderun bölgesinde Deniz Kuvvetlerimizin atış eğitimi ile alakalı güvenlik bakımından yayımlanmış bir Navtex'tir" dedi.

‘Türkler Yunanlar olarak problemlerimizi konuşmalıyız’

Milli Savunma Bakanı Akar AA'daki Editör Masası'na konuk olarak Türkiye-Yunanistan gerginliği konusunda açıklamalar yaptı. Akar, "Kimsenin toprağında, denizinde asla gözümüz yok. Fakat hiçbir şekilde de komşularımızın topraklarından, denizlerinden bize karşı bir saldırıya da müsaade etmeyeceğimizi, buna göz yummayacağımızı herkesin bilmesini istiyoruz" dedi.

"Türkiye'nin gücünü, kuvvetini test etmemek lazım. Hak ve menfaatlerimizi korumak, kollamak konusunda azimliyiz, kararlıyız, muktediriz" diyen Akar, "Biz Avrupa'ya, AB’ye ya da Fransa’ya sığınarak değil, Türkler ve Yunanlar olarak kendi problemlerimizi konuşup görüşüp çözmemiz lazım" dedi.

Merkel ve Stoltenberg Doğu Akdeniz gerginliğini görüştü

Almanya Başbakanı Angela Merkel ve NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg Türkiye ve Yunanistan arasındaki Doğu Akdeniz gerginliğini görüştü. Merkel gerilimi "endişe verici" olarak tanımladı.

Türkiye'nin Doğu Akdeniz’de sürdürdüğü sismik araştırma faaliyetlerine Yunanistan ve AB'nin tepki göstermesi üzerine tırmanan gerginliği "Çok endişe verici" sözleriyle değerlendiren Merkel ve Stoltenberg, Atina ve Ankara'ya itidal çağrısında bulundu.

'İTTİFAK RUHUYLA ÇÖZÜLMELİDİR’

Almanya'nın sorunu bir çatışmaya evrilmeden çözmek için devreye girdiğini ifade eden Merkel, "NATO müttefikleri arasındaki gerilim bizi çok huzursuz ediyor" dedi.

Türk ve Yunan yetkililerle düzenli olarak irtibat halinde olduğunu kaydeden Stoltenberg konuya ilişkin açıklamasında, Atina ve Ankara'nın gerginliği "diyalog ve uzlaşı" ile çözmeleri gerektiğini kaydetti. Stoltenberg, "Sorun ittifak dayanışması ruhu içinde ve uluslararası hukuka uygun olarak çözülmelidir" dedi.

‘SAVAŞ GEMİLERİYLE ÇÖZÜLMEZ’

Almanya Dışişleri Bakanı Heiko Maas ise, "Bu anlaşmazlık konusunda diplomatik çözüme ihtiyacımız var. Kimse Doğu Akdeniz'deki savaş gemileriyle bu anlaşmazlığı çözemez" dedi.

Alman bakan mikrofonunun açık olduğunu unuttu:

Türk tarafı görüşmelerde çok sertti

Almanya Savunma Bakanı Annegret Kramp-Karrenbauer, mikrofonunun açık olduğunu fark etmeden Doğu Akdeniz kriziyle ilgili görüşmelerde Türkiye'nin kendilerini çok zorladığını söyledi.

Alman Dışişleri Bakanı Heiko Maas'ın Atina ve Ankara temaslarının ardından, Avrupa Birliği Dış İlişkiler Yüksek Temsilcisi Josep Borrell ile Berlin'de buluşan Kramp-Karrenbauer, Doğu Akdeniz'deki sondaj krizini değerlendirdi.

Borell'in görüşmelerle ilgili sorusunu yanıtlayan Alman Bakan, Yunanistan'ın daha ılımlı olduğunu ancak Türk tarafının çok sert davrandığını ifade etti. Alman Savunma Bakanı ayrıca Başbakan Angela Merkel'in Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ı arayacağını belirtti.

Kramp-Karrenbauer'ın değerlendirmesi üzerine Borell de "Türkler çok üzgün ve Yunanistan'ın güvenilmez olduğunu düşünüyor" ifadelerini kullandı.

Dışişlerinden Fransa'ya tepki

Yunanistan, Kıbrıs, Fransa ve İtalya'nın Doğu Akdeniz'de gerçekleştirdikleri ortak tatbikat çerçevesinde Fransa Hava Kuvvetlerine ait askeri uçakların Kıbrıs Cumhuriyeti'ne iniş yapmasına Türkiye'den tepki geldi.

Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Hami Aksoy, konuya ilişkin yaptığı açıklamada "Fransız askeri uçaklarının Güney Kıbrıs Rum Yönetimi (GKRY), Yunanistan ve İtalya'yla birlikte gerçekleştirilen bir tatbikat bahanesiyle GKRY'ne inmesi, bu uçakların geçici veya sürekli olarak adaya konuşlandırılması, 1960 Antlaşmalarına aykırıdır" ifadesini kullandı.

Türkiye’den Ege ve Akdeniz’de tatbikat

Milli Savunma Bakanlığı, Ege ve Akdeniz’de taarruz helikopterleri ve hücumbotlarıyla tatbikat yapıldığını açıkladı.

Milli Savunma Bakanlığı, sosyal paylaşım sitesi Twitter hesabından yaptığı paylaşımda, “Denizin üstünde çakan şimşekler Taarruz Helikopterlerimiz ile Beyaz Fırtınalar Hücumbotlarımız tarafından Ege ve Akdeniz’de müşterek eğitimler icra edilmiştir” dedi.

Yunanistan Parlamentosu, Mısır ile imzalanan anlaşmayı onayladı

Yunanistan Parlamentosu, Mısır ile Doğu Akdeniz için imzalanan Münhasır Ekonomik Bölge (MEB) anlaşmasını onayladı.

Atina yönetiminin Mısır ile yaptığı deniz yetki alanlarını sınırlandırma anlaşması, 178 "evet", 26 "hayır" ve 81 "çekimser" oyla parlamentoda kabul edildi.

Yapılan açık oylamada, iktidardaki Yeni Demokrasi Partisi ve Değişim Hareketi Partisi anlaşmaya "evet" oyu verirken, Yunanistan Komünist Partisi, Yunan Çözümü Partisi ve Mera25 Partisi "hayır" oyu kullandı. Ana muhalefet partisi Syriza ise Mısır ile yapılan anlaşmaya "çekimser" oy verdi.