TRT'nin 25 yıllık savaş muhabiri Elif Akkuş tahliye edildi

TRT'nin 25 yıllık savaş muhabiri Elif Akkuş tahliye edildi
TRT'ye dönük açıklamalarının ardından gözaltına alınan, sağlık sorunlarına rağmen tutuklanan gazeteci Elif Akkuş tahliye edildi. Erkuş'un tahliyesini avukatı Hüseyin Ersöz duyurdu. Ersöz X hesabından "20 Ekim tarihinde,...

TRT'ye dönük açıklamalarının ardından gözaltına alınan, sağlık sorunlarına rağmen tutuklanan gazeteci Elif Akkuş tahliye edildi.

Erkuş'un tahliyesini avukatı Hüseyin Ersöz duyurdu.

Ersöz X hesabından "20 Ekim tarihinde, ağır sağlık sorunlarına karşın, 112 acil sedyesinde, hukuka aykırı şekilde tutuklanan gazeteci Elif Akkuş, Ankara Nöbetçi Asliye Ceza Mahkemesi tarafından tahliye edildi. Elif Akkuş'un "TRT’deki nepotizm ve kamu kaynaklarının kötüye kullanımına ilişkin, anonim bir Twitter hesabında yapılan paylaşımlar gerekçe gösterilerek tutuklanmıştı. Elif Akkuş, az önce Sincan Kadın Kapalı Cezaevi’nden tahliye oldu" dedi.

Ne olmuştu?

25 yıldır TRT’de çalışan Elif Akkuş, 20 Nisan’da hiçbir gerekçe gösterilmeden açığa alındı. Akkuş, üç aylık “görevden uzaklaştırma tedbiri”nin ardından TRT binasına alınmadı. Akkuş, Ankara 25. İdare Mahkemesi’ne dava açarak konuya ilişkin hukuki süreç başlattı.

Akkuş’a TRT Müdürü Mehmet Zahid Sobacı ve diğer bazı müştekilerin şikayet ve suç duyuruları üzerine soruşturma açıldı.

Gerekçe, anonim bir X hesabının paylaşımlarının bilgi kaynaklarından biri olma iddiasıydı.

Savcılık Akkuş hakkında yakalama kararı çıkarttı. İstanbul’daki evinde polis arama yaptı ancak Akkuş Ankara’da bulunduğundan, hakkındaki yakalama kararı uygulanamadı.

Bunun üzerine telefonla Asayiş Şube Müdürlüğü’ne çağrıldı. Emniyet’e giderek teslim olan Akkuş 16 Ekim’de gözaltına alındı. Aynı gün Akkuş’un X hesabı da hacklenmeye çalışıldı.

Emniyet’te tansiyonu yükselen Akkuş hastalık öyküsü ve hayati tehlikesinin bulunması göz önüne alınarak Medicana International Ankara Hastanesi’nde kaldırıldı. Burada koroner yoğun bakım ünitesine yatırıldı.

Polis Akkuş’un ifadesi de tedavi gördüğü hastanede aldı. İfadenin ardından savcılık gözaltı kararını sonlandırdı. Ancak savcılık Akkuş’un polis nezaretinde adliyeye götürülmesine karar verdi.

20 Ekim sabah saatlerinde yatırıldığı hastaneden taburcu edilen Akkuş, ifade vermek üzere Ankara Adliyesi’ne gitti. Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı'nın, "kişisel verileri hukuka aykırı ele geçirmek veya yaymak", "tehdit", "şantaj" ve "iftira" suçlarından yürüttüğü soruşturma kapsamında gözaltına alınan gazeteci Elif Akkuş tutuklandı.

Emeklilik dilekçesini cezaevinden iletti

Akkuş'un, hakkında devam eden soruşturmaların çalışma arkadaşları üzerinde baskı unsuru olarak kullandığını düşündüğü için emeklilik dilekçesini cezaevinden TRT'ye gönderdiğini duyuran Ersöz, Akkuş'un konuya ilişkin açıklamasını aktardı:

"Sorun bana yaşatılan mobbing ya da cezaevinde olmam değil. Mavi Marmara Gemisi'nde gözaltına alındığımda, İsrail'de çok daha ağır muamelelere maruz kaldım. Libya'da da sırf TRT Muhabiri olduğum için onlarca kişinin saldırısına uğramamı ve linçten kurtulmamı da buna ekleyebilirim. Suriye'de aracımıza isabet eden kurşunlarla ölümle yaşam kıyısında kalmayı da sorun etmedim, işimi yaptım. Bugün de haksız şekilde Cezaevinde olmayı sorun etmiyorum ve bu da geçer diyorum. Emekliliğimle tek amacım beni seven, benimle çalışan arkadaşlarımı rahat bıraksınlar diye…"