Ümit Özdağ: Can Atalay'la görüşüm aynı değil ama Anayasa Mahkemesi kararı uygulanmalı

Ümit Özdağ: Can Atalay'la görüşüm aynı değil ama Anayasa Mahkemesi kararı uygulanmalı
Gazete Pencere Haber MerkeziZafer Partisi Genel Başkanı Ümit Özdağ, “ne Can Atalay ne de TİP’le siyasete ve hayatı bakışımız benzer değil” diyerek, Anayasa Mahkemesi’nin Can Atalay hakkındaki ‘ihlal’ kararının yerel...

Gazete Pencere Haber Merkezi

Zafer Partisi Genel Başkanı Ümit Özdağ, “ne Can Atalay ne de TİP’le siyasete ve hayatı bakışımız benzer değil” diyerek, Anayasa Mahkemesi’nin Can Atalay hakkındaki ‘ihlal’ kararının yerel mahkeme tarafından uygulanması gerektiğini söyledi.

X hesabından açıklama yapan Ümit Özdağ, “Anayasa Mahkemesi'nin kesin nitelikteki ihlal kararının gereği, kararın gönderildiği İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından yerine getirilmelidir” dedi.

Ümit Özdağ’ın açıklaması şöyle:

“Ne Can Atalay’la ne de TİP’le siyasete bakışımız aynı değil”

Zafer Partisi’nin ne Can Atalay ne de TİP ile siyasete ve hayata bakışı benzer değildir. Zafer Partisi için TİP; vatan ve Türk düşmanı HDP/PKK’nın kanatları altında siyaset yapan, Türkiye’nin demografik işgalini onaylayan, neoliberal rant-sömürü düzenine ve ucuz sığınmacı işçi üzerinden, Türk işçisinin işini kaybetmesine karşı çıkmayan çakma solcu, sosyete sosyalisti bir partidir. TİP ile hukuk zemini haricinde hiçbir zaman aynı çizgiye gelmemiz de mümkün değildir. (Buraya TİP’in milliyetçi gazeteci ve gençler Ergenekon benzeri operasyonlar ile tutuklanırken suskun kaldığını da ekleyelim.)

“Anayasa Mahkemesi kararı yerine getirilmeli”

Ancak Zafer Partisi olarak her ne sebeple olursa olsun hukuk devletinden de taviz vermeyiz. Türk Milleti, İstiklal Harbi’ni dahi hukuk çerçevesinde gerçekleştirmiş devlet geleneğine sahip bir millettir. Bu sebeple; Can Atalay ne düşünürse düşünsün, hangi fikirde olursa olsun ortada Anayasa Mahkemesi tarafından verilmiş bir hak ihlali kararı bulunmaktadır. Anayasa Mahkemesi'nin kesin nitelikteki ihlal kararının gereği, kararın gönderildiği İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından yerine getirilmelidir.

“Yargıtay ne tahliye ne de başka bir karar veremez”

Can Atalay’ın hürriyet hakkı sınırlandırıldığından, ihlal kararının gereğinin bir an önce yerine getirilmesi gerekmektedir. Bununla birlikte kamuoyunda dosyanın mahkeme başkanı tarafından Yargıtay’a gönderildiği iddiası yer almaktadır. Yargıtay; ne tahliye kararı, ne de başka bir karar veremez zira dosyaya bakma yetkisi bulunmamaktadır. Eğer böyle bir durum söz konusu ise Mahkeme Başkanı açıkça görevini ihmal etmektedir. İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi Başkanı, Anayasa’nın 138. Maddesi kapsamında bağımsız bir şekilde hareket etmeli ve görevini yerine getirmelidir.

“Adaleti yok etmek devlete düşmanlıktır”


Çünkü günü geldiğinde, bugün ihlal ettiği hukuk kendisine de lazım olacaktır. Adalet mülkün yani devletin temelidir. Adaletin yok olduğu düşüncesine neden olacak karar ve eylemler aslında devlete karşı düşmanlık eylemleridir. Adalet, sırtını saraya dayayan avukat gruplarının, tarikat ve cemaatlerin pazarlıklarının pençesine bırakılır ise devletin kurumsal kimliği çürümeye devam eder. Ülkemizin “Rabbim verdikçe veriyor” zihniyeti ile 15 Temmuz darbesine geldiği unutulmamalıdır. Sonuç olarak Zafer Partisi Adalet Mülkün Temelidir ilkesinin uygulanmasını talep etmektedir.

Ne olmuştu?

Anayasa Mahkemesi TİP’ten milletvekili seçilen Can Atalay hakkında ‘ihlal’ kararı vererek, kararını 13. Ağır Ceza Mahkemesi’ne gönderdi.

13 Ağır Ceza Mahkemesi, heyet üyelerinin izinli ve raporlu olduğu gerekçesiyle günlerdir karar veremedi.

Dün akşam mahkeme başkanı Hakim Mesut Özdemir’in dosyayı Yargıtay’a kendi imzasıyla gönderdiği ortaya çıktı.

Gazeteci İsmail Saymaz Mesut Özdemir’in  üç yıl önce yine AYM kararına rağmen CHP’li Enis Berberoğlu’nu tahliye etmeyen mahkemenin üyesi olduğunu yazdı.

Söz konusu mahkemenin o dönemde başkanı olan, Cumhuriyet Davası’na da bakan Akın Gürlek bugün Adalet Bakan Yardımcısı.