Hiranur Vakfı'nda cinsel istismar davasında karar: Baba Gümüşel'e 20, Kadir İstekli'ye 30 yıl hapis

Hiranur Vakfı'nda cinsel istismar davasında karar: Baba Gümüşel'e 20, Kadir İstekli'ye 30 yıl hapis
Hiranur Vakfı’nın kurucusu Yusuf Ziya Gümüşel’in kızı H.K.G.’nin 6 yaşında evlendirilmesine dair davada karar çıktı. Kadir İstekliye 30 yıl hapis cezası verilirken baba Yusuf Ziya Gümüşel'e 20 yıl hapis verildiİstanbul'da...

Hiranur Vakfı’nın kurucusu Yusuf Ziya Gümüşel’in kızı H.K.G.’nin 6 yaşında evlendirilmesine dair davada karar çıktı. Kadir İstekliye 30 yıl hapis cezası verilirken baba Yusuf Ziya Gümüşel'e 20 yıl hapis verildi

İstanbul'da 6 yaşında H.K.G.'nin evlendirilmesiyle ilgili gördülen davada mahkeme kararını açıkladı. Mahkeme, baba Yusuf Ziya Gümüşel'e 20 yıl, kız çocuğunun evlendirildiği Kadir İstekli'ye 30 yıl, anne Fatıma Gümüşel ise 16 yıl 8 ay hapis cezası verdi.

Hiranur Vakfı kurucusu Yusuf Ziya Gümüşel'in 6 yaşında kızı H.K.G.'yi 29 yaşındaki Kadir İstekli ile dini nikahla evlendirdiği iddialarına ilişkin Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından hazırlanan iddianamede, Kadir İstekli hakkında “Çocuğun cinsel istismarı ve “Nitelikli cinsel saldırı" suçlarından 30 yıldan az olmamak, baba Yusuf Ziya Gümüşel ve anne Fatıma Gümüşel hakkında da “Çocuğun nitelikli cinsel istismarı" suçundan 18 yıldan az olmamak kaydıyla hapis cezası istenmişti. Mahkeme heyeti Kadir İstekli’ye 30 yıl, Yusuf Ziya Gümüşel’e 20 yıl, Fatıma Gümüşel’e 16 yıl sekiz ay hapis cezası verdi.

30 Ocak’ta görülen ilk duruşmada mahkeme heyeti yayın yasağı ve gizlilik kararı getirilmesine karar vermişti.

KCDP: Umutsuzluğa kapılmayın

Duruş öncesi adliye önünde basın açıklaması yapıldı. Burada konuşan Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu Genel Sekreteri Fidan Ataselim, "Bir çocuk 6 yaşından itibaren sistematik bir şekilde cinsel istismara maruz bırakılmış durumda. Bir kadın yıllarca başvurduğu bütün kurumlarda yalnız bırakılmış, o kapılar kapatılmış ve kimi yetkililer eliyle kemik yaşı bile büyütülmüş durumda. Buradan çıkacak olan kararın peşindeyiz" dedi. "Bu gidişatı değiştirebiliriz" diyen Ataselim, "Korkmayın. Bir çare yok diye düşünmeyin. Umutsuzluğa kapılmayın. Çare biziz. Bizleriz. Biz bir araya gelirsek mücadele edersek bu gidişatı sadece kendimiz için değil bizden sonraki kuşaklar için gerçekten bir aydınlık gelecek bırakmanın ihtimallerini zorlayabiliriz" dedi.

TİP'Lİ YAPRAK: H.K.G tek kurban değil

Türkiye İşçi Partili (TİP) kadınlar adına konuşan Filiz Yaprak, "Davada bugün karar bekleniyor. Kapalı kapılar ardında çocukları, kadınları istismar eden ve toplumun her bir alanını bu zihniyet ile inşa etme gafletiyle tutuşanlar şimdi de faillerin cezalandırılması için yürütülen yargılamayı kapalı kapılar arkasında ilerletiyor" dedi. Yaprak sözlerini şu şekilde sürdürdü: "Çünkü şunu çok iyi biliyoruz, H.K.G tek kurban değil. On binlerce, yüz binlerce çocuğun geleceği hiçbir denetimi olmayan bu tarikatların eline bırakılmış durumda.

İlik: Karanlığın karşısına dikilecek kadınlar var

Emek Partisi'nden Hazan İlik," "Bu ülkenin kadınları, kız çocuklarının ve kız kardeşlerinin yaşamının karartılmasına geçit vermeyecek. Karanlığın karşısında dikilecek kadınlar var" dedi.