Uzmanlar covid uyarı seviyesini arttırdı: ŞİDDETLİ BİR DALGA İLE KARŞI KARŞIYAYIZ

Uzmanlar covid uyarı seviyesini arttırdı: ŞİDDETLİ BİR DALGA İLE KARŞI KARŞIYAYIZ
Sağlık Bakanlığı 50 yaş üstü ve kronik hastalar için aşı randevularını açtı ancak bunun üzerine bir kampanya yürütülmüyor. Uzmanlarsa durumun kritik olduğu kanaatinde. Karadeniz Teknik Üniversitesi Tıbbi Mikrobiyoloji...

Sağlık Bakanlığı 50 yaş üstü ve kronik hastalar için aşı randevularını açtı ancak bunun üzerine bir kampanya yürütülmüyor. Uzmanlarsa durumun kritik olduğu kanaatinde. Karadeniz Teknik Üniversitesi Tıbbi Mikrobiyoloji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Faruk Aydın, yaz aylarıyla birlikte vaka artışlarının yaşandığını ve şiddetli bir dalga haline geldiğini söyledi.

Türkiye’de ve dünyada yaygın olan Kovid-19 varyantının kolay bulaştığını belirten Prof. Dr. Aydın, “Aşı süresinin üzerinden zaman geçen ve bağışıklığı azalan kişiler Kovid-19 varyantı ve yeni alt varyantlara karşı savunmasız olabilir” diye konuştu.

Omicron ve yaygın olan alt varyantlarından korunmak için Türkiye’de daha önce uygulanan aşıların yeniden yapılabileceğini belirten Prof. Dr. Aydın, şunları söyledi:
“Aşılarda artık 6 ayı geçtik ve aşının koruyuculuğunda ciddi bir düşme var. Bu nedenle öncelikli olarak hassas gruplar ve 65 yaş üstünün aşı olmaları ve bu dalgayı atlatmaları bilimsel bir gereklilik. Şiddetli bir dalgayla karşı karşıyayız ve bu dalgayı başka türlü atlatamayız. Bir kez aşı olarak ömür boyu korunamayacağımızı söylemiştik. Aşıyla oluşan bağışıklık bizi belli bir süre koruyabiliyor. Ülke olarak bu süreyi aşmış durumdayız. Aştığımız için özellikle riskli gruplardan başlamak üzere aşı programlarının gündeme alınması gerekiyor”