Uzmanlar değerlendirdi: Çanakkale'deki deprem İstanbul'u tetikler mi?

Uzmanlar değerlendirdi: Çanakkale'deki deprem İstanbul'u tetikler mi?
Çanakkale'de meydana gelen depremin İstanbul'da da hissedilmesi paniğe neden oldu. Deprem uzmanları ise, sarsıntının İstanbul'da beklenen depremi etkileyip etkilemeyeceğini değerlendirdi.Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı,...
Çanakkale'de meydana gelen depremin İstanbul'da da hissedilmesi paniğe neden oldu. Deprem uzmanları ise, sarsıntının İstanbul'da beklenen depremi etkileyip etkilemeyeceğini değerlendirdi.

Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı, Çanakkale'nin Yenice ilçesinde 4.9 büyüklüğünde bir depremin meydana geldiğini duyurdu.

Deprem uzmanları ise Bursa'daki sarsıntının İstanbul'da beklenen depremi etkileyip etkilemeyeceğini değerlendirdi.

Deprem Uzmanı Prof. Şükrü Ersoy, "Bu Marmara Denizi içinde beklediğimiz büyük deprem değil. Güney kollara ilişkin bir deprem olduğunu tahmin ediyorum" dedi.

"İstanbul için beklediğimiz büyük deprem değil"

Bölgede 1953 yılında 7,2 büyüklüğünde depremin meydana geldiğini hatırlatan Ersoy, şunları söyledi:

"Ben de belli belirsiz hissettim. Çanakkale Yenice diye bana söylendi. Tabi bu Marmara Denizi içinde beklediğimiz büyük deprem değil. Güney kollara ilişkin bir deprem olduğunu tahmin ediyorum. Beklediğimiz Marmara Denizi'nin içinden geçen Kuzey Anadolu fayının kuzey koluyla ilgili bir deprem değil bu. 1953'te Yenice - Gönen depremi var 7,2. Büyük yıkım yapmıştır, bu ona yakın bir yerde."

"Yıkıcı bir fay olmadığını biliyoruz"

Jeolog Prof. Dr. Okan Tüysüz ise bölgede meydana gelen sarsıntıların deprem fırtınası olduğunu söyledi. Deprem fırtınalarının yıkıcı deprem üretmediğini vurgulayan Tüysüz sözlerini şöyle sürdürdü:

"Küçük depremler oluşturmazlar. Bu bölgede yıkıcı deprem oluşturacak bir deprem fay olmadığını biliyoruz. Bölgede daha büyük, yıkıcı bir deprem olacağını düşünmüyorum. Artçılar yaşamak mümkün, deprem fırtınası şeklide ise 5 üzerine çıkan depremlerin oluşması muhtemeldir. Çanakkale bütün Türkiye gibi depreme hazır olmayan şehrimiz. Ancak 5 büyüklüğünde oluşabilecek bir depremin hasar vermesini beklemem. Sığ bir deprem olduğu için İstanbul'u geçin Edirne'ye kadar, güneyde İzmir'de hissedildi. 200 km bir çember içerisinde hissedildi. Bu depremin İstanbul için herhangi bir tehlike oluşturmayacağının da altını çizelim."

Ercan: Büyük bir depreme gebe

Jeofizik Yüksek Mühendisi Prof. Dr. Övgün Ahmet Ercan, depremin merkez üssü olan bölgenin 6.8 ile 7.4 arasındaki büyüklükte bir depreme gebe olduğu değerlendirmesinde bulundu.

Sosyal medya hesabından açıklama yapan Prof. Dr. Övgün Ahmet Ercan şu ifadeleri kullandı:

“Bursa, M. Kemalpaşa, Ulubat, Manyas, Gönen üzerinden Yenice’ye sarkan Kuzey Anadolu Kırığının en güney kolu Edremit kırığıyla Akçay batısında birleşerek Bababurnu’na uzanmaktadır. Bu kırık üzerinde 1964 Manyas, 1964 Gönen, 1953 M7,2 depremleri olmuştur.

Yenice, Kalkım, Altınoluk arasında deprem boşluğu vardır. Bugün Yenice-Karasu’da, 14 km’lik odakta M4,9’luk deprem burada biriken gerginliğin bir belirtisidir. Bu aralık M6,8 ile M7,4 arasında bir depreme gebedir.”