Valilik ile Bakan Bak çelişti; Zeren Ertaş'ın öldüğü asansör faciasında iki farklı tarih detayı

Valilik ile Bakan Bak çelişti; Zeren Ertaş'ın öldüğü asansör faciasında iki farklı tarih detayı
Gençlik ve Spor Bakanı Osman Aşkın Bak, geçtiğimiz hafta Zeren Ertaş isimli öğrencinin hayatını kaybettiği asansör faciasına ilişkin konuştu. Bak söz konusu asansörün bakımının son olarak 16 Ekim 2023'de yapıldığını...

Gençlik ve Spor Bakanı Osman Aşkın Bak, geçtiğimiz hafta Zeren Ertaş isimli öğrencinin hayatını kaybettiği asansör faciasına ilişkin konuştu. Bak söz konusu asansörün bakımının son olarak 16 Ekim 2023'de yapıldığını belirtti. Öte yandan olayın ardından Aydın Valiliği'nin yaptığı ilk açıklamada asansörün bakımının 12 Eylül'de yapıldığı belirtilmişti.

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu, AKP Samsun Milletvekili Mehmet Muş başkanlığında toplandı. Komisyonda, Gençlik ve Spor Bakanlığı ve bağlı kuruluşların 2024 mali yılı bütçeleri görüşüldü. Gençlik ve Spor Bakanı Osman Aşkın Bak, bakanlığının bütçesi ile ilgili komisyona sunum yaptı. 

Bakan Osman Aşkın Bak, 26 Ekim'de Aydın Güzelhisar Kız Öğrenci Yurdu’nda kalan Zeren Ertaş'ın asansör kazasında hayatını kaybetmesiyle ilgili, şöyle dedi:

"Acımız büyük. Zeren, hepimizin evladıydı. Bu kayıptan duyduğum derin kederi öncelikle ifade etmek isterim. Tüm tesislerimizde olduğu gibi Bakanlığımızın 830 yurdunda da periyodik asansör bakım ve denetimleri gerçekleşmektedir. Öncelikle bakımların yapılmadığı, ihmal edildiği bilgisinin asılsız olduğunu buradan ifade etmek isterim. Aydın Güzelhisar Kız Öğrenci Yurdumuzun yıllık asansör bakımı 13 Temmuz 2023’te yapılmıştır. Diğer bütün tesislerimizde olduğu gibi yine Aydın özelinde de her ay periyodik bakımların yapılmasına devam edilmiştir. Asansörün son bakım tarihi ise 16 Ekim 2023’tür. Bütün belgeler, evraklar elimizde mevcut. Olay artık adli makamlardadır. Evladımızı geri getirmeye kimsenin gücü yetmez ama sorumlular muhakkak en ağır şekilde cezalandırılacaktır. Bu olay; üzerinden siyasi rant devşirilecek, suiistimal edilecek bir olay değil. Acı hepimizin acısıdır. Evlat hepimizin evladıdır. Ama suiistimal edilecek bir konu kesinlikle değildir. Herkesi bu sorumluluk duygusuyla hareket etmeye davet ediyorum"

Aileyi ziyaret ettiklerini hatırlatan Bakan Bak, "Ailemizin bu olayın provoke edilmemesi yönünde bir beyanı var. Zeren kızımızın babası Akın Bey’in sözlerini ve ricasını ayniyle paylaşmak istiyorum: ‘Devletimiz merhametli yüzünü gösterdi, şimdi adaletli yüzünü göstermesini bekliyoruz. Yurtlardaki kardeşlerime ağabeyleri olarak sesleniyorum; kötü insanların emellerine alet olmasınlar.’ Sorumlular adalet önünde mutlaka hesap verecektir" dedi. Bakan Bak ayrıca, "Sanayi ve Teknoloji Bakanlığımızla yaptığımız ortak bir çalışma ile tesislerimizdeki asansörlerimize bir karekod koyacağız. Dileyen herkes o karekodu okutarak asansörün tüm bakım sürecini ve takvimini görebilecek" değerlendirmesinde bulundu.

Tarihler çelişti

Aydın Valisi Yakup Canbolat, olayla ilgili yaptığı ilk açıklamada 15 kişi kapasiteli asansöre 16 kişinin bindiği ve birinci kattayken kaymaya başladığını kaydetti. Bu sırada bir kız öğrencinin panik halinde asansörden çıkmaya çalışırken sıkışarak hayatını kaybettiğini belirten Vali Canpolat, “Konuyla ilgili adli ve idari soruşturma Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından yürütülüyor. Olaya müdahale edildi. Kurtarılan 15 öğrencinin sağlık durumunda bir problem yok. Maalesef bir öğrencimizi kaybettik. Ekiplerimiz bölgede. Asansörün 21 Eylül’de bakımı yapılmış. Ama biz Cumhuriyet Başsavcılığının yürüttüğü soruşturma dışında, idari soruşturma da başlatıyoruz. Konuyu her yönüyle araştırıp inceleyeceğiz” dedi.