Yargıtay Başsavcılığı'ndan Can Atalay mütalaası

Yargıtay Başsavcılığı'ndan Can Atalay mütalaası
Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı, Can Atalay hakkında verdiği mütalaada AYM kararını görmezden geldi, Anayasa'nın 14. maddesine atıfta bulunarak yasama dokunulmazlığından yararlanamayacağına dikkat çekti.Anayasa Mahkemesi'nin...

Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı, Can Atalay hakkında verdiği mütalaada AYM kararını görmezden geldi, Anayasa'nın 14. maddesine atıfta bulunarak yasama dokunulmazlığından yararlanamayacağına dikkat çekti.

Anayasa Mahkemesi'nin Türkiye İşçi Partisi Hatay Milletvekili Can Atalay'ın başvurusu üzerine verdiği kararla ilgili Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı, Yargıtay 3. Ceza Dairesi'ne mütalaasını sundu.

Atalay'ın hüküm giydiği suçun Anayasa 14 kapsamında olduğuna dikkat çekilen mütalaada, Anayasa'nın 83/2 maddesinde öngörülen yasama dokunulmazlığından yararlanamayacağı vurgulandı. Ayrıca, Yargıtay 3. Ceza Dairesi'nin temyiz incelemesi sırasında verdiği tahliye talebinin reddi kararı hatırlatıldı.

"AYM, anayasaya aykırı olmayan işlemleri iptal ederek geçersizleştiremez"

Ayrıca mütalaada yer alan "Bir konu, anayasal hükümler çerçevesinde yasama, yürütme, adli ve idari yargı alanına giriyorsa, AYM bu mercilerin bu alanda anayasaya aykırı olmayan işlemlerini iptal ederek geçersizleştiremez" şeklindeki ifadeler de dikkat çekici oldu.

Can Atalay hakkındaki kararı Yargıtay 3. Ceza Dairesi verecek.

TİP'ten Yargıtay'a tepki: Hatay'ın ve ülkemizin kaderi bu hukuksuzluğa teslim edilemez!

Türkiye İşçi Partisi, Can Atalay hakkında Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından verilen mütaala tepki gösterdi. Yargıtay Başsavcılığı'nın, 13. Ağır Ceza Mahkemesi'nin işlediği suça ortak olduğunun ifade edildiği açıklamada şu ifadeler kullanıldı:

İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi'nin AYM’nin ihlal kararını uygulamayarak işlediği suça Yargıtay Başsavcılığı da ortak olarak Hatay Milletvekilimiz Can Atalay'ın hukuksuzca hapiste tutulması yönünde adeta talimat içeren bir mütalaayı Yargıtay 3. Ceza Dairesi'ne yolladı. Anayasayı tanımıyorlar, resmen feshediyorlar! Hatay'ın ve ülkemizin kaderi bu hukuksuzluğa teslim edilemez! Derhal #CanAtalaySerbestBırakılsın!

Hukukçu Kerem Altıparmak da mütalaaya dair şu yorumlarda bulundu:

"AYM kararı karşısında herhangi bir derece mahkemesi ile Yargıtay arasında bir fark yoktur. Karara uymak zorundalar. Eğer Yargıtay türlü bahane ve gerekçelerle AYM kararına uymazsa, her derece mahkemesi de bunu yapabilir demektir. Bu da AYM’nin fiilen feshedilmesi anlamına gelir."

https://twitter.com/KeremALTIPARMAK/status/1721836781245481209

Ne olmuştu?

Gezi Parkı davasından tutuklu bulunan Türkiye İşçi Partisi (TİP) Hatay Milletvekili Can Atalay hakkında Anayasa Mahkemesi'nin (AYM) 'hak ihlali' kararının ardından İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi, AYM'nin kararını Yargıtay 3. Ceza Dairesi’ne gönderdi ve Atalay hala tahliye edilmedi. Atalay'ın tahliye edilememesi konusunda gazetecilerin sorularını yanıtlayan Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, "Can Atalay için yargı kararını bekleyeceğiz" dedi. 13. Ağır Ceza Mahkemesi’nin AYM kararını Yargıtay 3. Dairesine göndermesini “hukuka aykırı” olarak değerlendiren Can Atalay, HSK'den konuyu soruşturmasını talep etti ve TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu’nu toplantıya çağırdı