Anayasa uzmanları Yargıtay'ın AYM üyeleri hakkındaki suç duyurusunu yorumladı: Devletin çöküşü!

Anayasa uzmanları Yargıtay'ın AYM üyeleri hakkındaki suç duyurusunu yorumladı: Devletin çöküşü!
Yargıtay 3. Ceza Dairesi'nin Anayasa Mahkemesi'nin TİP'ten milletvekili seçilen Can Atalay hakkında verdiği 'ihlal' kararına uymama kararını ve AYM üyeleri hakkındaki suç duyurusunu yorumlayan hukukçular “Keyfi bir rejime kapı...

Yargıtay 3. Ceza Dairesi'nin Anayasa Mahkemesi'nin TİP'ten milletvekili seçilen Can Atalay hakkında verdiği 'ihlal' kararına uymama kararını ve AYM üyeleri hakkındaki suç duyurusunu yorumlayan hukukçular “Keyfi bir rejime kapı açmaktır. Bu anayasasızlaşma sürecidir” dedi

Hukukçuların yorumlarına göre Yargıtay 3. Ceza Dairesi'nin bu hamlesi Anayasa Mahkemesi'nin Can Atalay konusunda ikinci kez 'ihlal' kararı verme ihtimaline karşı ön almak.

Tepkiler şöyle:

Yargıtay 3. Ceza Dairesi'nin AYM üyeleri hakkındaki suç duyurusunu yorumlayan anayasa profesörü Şule Özsoy Boyunsuz "Yargıyı yargı eliyle tehdit etmektir bu. Yargıtay yetki gaspı yapmıştır. AYM kararları bağlayıcıdır. Suç duyurusunda bulunulması da partizanlaşmış bir grup yargıcın her şeyi yapabileceğini gösteriyor.  Keyfi bir rejime kapı açmaktır. Bu anayasasızlaşma sürecidir" ifadelerini kullandı.

Hukukçu Bülent Kocatürk'ten tepki:

"Buna da şahit olduk,Yargıtay 3.ceza dairesi Anayasa Mahkemesi üyeleri hakkında suç duyurusunda bulundu.Bu işlemin kendisi yargı görevini etkileme suçudur.Anayasanın 138.maddesinin ihlalidir."

İHD Eş Genel Başkanı Avukat Eren Keskin:

"Anayasa Mahkemesi bugün itibariyle fiilen ‘kapatılmıştır’"

Eski Anayasa Mahkemesi raportörü Osman Can: 'Devletin çöküşünü başka nasıl tarif edebiliriz ki?"

Hukukçu Kerem Altıparmak : Neyse, en azından bu sene üniversite sınavına girip hukuk tercih edeceklerin alanını değiştirmesi için hala süre var

Prof. Dr. Yaman Akdeniz: Fıkra değil gerçek





Barolar Birliği, 'görevden el çektirme daveti' yaptırımı için Yargıtay Yüksek Disiplin Kurulu’na başvuracak

Türkiye Barolar Birliği Başkanı Erinç Sağkan, Birliğin Anayasayı yok sayan ilgili daire üyelerine “görevden el çektirmeye davet” yaptırımının uygulanması için Yargıtay Yüksek Disiplin Kurulu’na yarın itibariyle gerekli başvuru yapacağını açıkladı.
Birliğin, "bu keyfi uygulamaya karşı hukukun üstünlüğünü ve yurttaşlarımızın haklarını korumak için yapılacakları belirlemek üzere yarın sabah olağanüstü gündemle toplantı kararı" aldığı belirtildi.
Sağkan karara yönelik, "Anayasa’yı yok sayarak Anayasa Mahkemesi’ni fiilen ortadan kaldırma çabasından ibarettir. Kararın hukuken değerlendirilebilecek hiçbir yanı bulunmamaktadır" ifadelerini kullandı.