YSK, 3. döneme yol verdi

YSK, 3. döneme yol verdi
Hukukçuların ve muhalefetin Anayasa’yı dayanak göstererek üçüncü kez aday olamayacağına ilişkin yaptığı tüm itirazlara karşın Yüksek Seçim Kurulu (YSK), Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın...

Hukukçuların ve muhalefetin Anayasa’yı dayanak göstererek üçüncü kez aday olamayacağına ilişkin yaptığı tüm itirazlara karşın Yüksek Seçim Kurulu (YSK), Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın adaylığını onayladı. YSK Başkanı Ahmet Yener, Kemal Kılıçdaroğlu ve Muharrem İnce’nin adaylıklarına da itiraz edildiğini duyurdu, üç aday için yapılan itirazların da oy birliğiyle reddedildiğini açıkladı. Yener, yarın dört adayın oy pusulasındaki yerlerinin tespiti için kura çekimi yapılacağını söyledi. YSK’nın kararı Resmi Gazete’de yayımlandı. 14 Mayıs’ta yapılacak seçimlerde Millet İttifakı’nı Kılıçdaroğlu, Cumhur İttifakı’nı Erdoğan, ATA İttifakı’nı Sinan Oğan, Memleket Partisi’ni İnce temsil edecek.

ALTI PARTİ İTİRAZ ETMİŞTİ
Erdoğan’ın üçüncü kez Cumhurbaşkanı adayı olmasına İYİ Parti, DEVA Partisi, Gelecek Partisi, Demokrat Parti, Memleket Partisi ve Halkın Kurtuluş Partisi Anayasa’yı gerekçe göstererek itiraz etmişti. Anayasa’nın 101. maddesinde “Cumhurbaşkanının görev süresi beş yıldır. Bir kimse en fazla iki defa Cumhurbaşkanı seçilebilir” deniliyor. Erdoğan’ın üçüncü kez aday olabilmesine ilişkin tek istisna Anayasa’nın 116. maddesinde yer alıyor. Bu da Cumhurbaşkanı’nın ikinci dönemi sürerken Meclis’in beşte üç çoğunlukla seçimleri yenilemesi. Oysa Meclis böyle bir karar almadı. Erdoğan, 2014’teki seçimde yüzde 51,79, 2018’deki seçimde ise yüzde 52,59 oy alarak Cumhurbaşkanı seçilmişti.

POYRAZ: HİÇE SAYILDI
YSK’nın kararına ilk tepki İYİ Parti Genel Sekreteri Uğur Poyraz’dan geldi. Poyraz karara tepki göstererek “Anayasa’nın açık kuralına rağmen hukukun en temel kaidelerinin hiçe sayıldığını, bir kişinin istediği ve ideolojisi doğrultusunda Anayasa’nın yorumlanmaya çalışıldığını” söyledi. Seçimlere işaret ederek “Bağımsız yargı” sözü veren Poyraz “Hiçbir organ, hiçbir kimse, Anayasa’nın açık hükümlerini ‘yorum’ adı altında çiğneyemeyecektir” dedi.