Aytuna Tosunoglu

Aytuna Tosunoglu

HATIRLAMAK İYİDİR (2)

Dün, Elsie Chen’in Dr. Li ile gerçekleştirdiği 1 Şubat 2020 tarihli röportajını yarıda bırakmıştık. En son, “Neler olduğuna geri dönüp baktığınızda, hükümetiniz sizi, insanları uyarmaktan ve eldeki bilgilerinizi paylaşmaktan alıkoymasaydı durum şimdi çok farklı mı olurdu? Yani, bilgi kamuoyu ve doktorlar için halka açık ve şeffaf olsaydı daha iyi olur muydu?” sorusuna, “Yetkililer salgın hakkında daha önce bilgi vermiş olsaydı bence çok daha iyi olurdu. Açıklık ve şeffaflık olmalıydı” demişti, Dr. Li. Kaldığımız yerden devam edelim.


Chen, “Polis sizi dedikodu yaymakla suçladığında ne hissettiniz?” diye soruyor. Dr. Li cevaplıyor, “Onlar (Polis) bu virüsün SARS olduğunun doğrulanmadığını söylüyordu. Benim söylentileri yaydığıma inandılar. Hatalı olduğumu kabul etmemi istediler. Bana haksızlık ettiklerini düşünüyorum. Ben sadece iyi niyetle hareket ettim. Bu kadar çok insanın sevdiklerini kaybetmesine şahit olmak beni çok üzdü” diyor. “Neden doktorluk mesleğini seçtiniz, biraz bahseder misiniz?” diye soruyor, gazeteci. Dr. Li açık yüreklilikle cevaplıyor, “Hem faydam olacağına inandığım için hem de istikrarlı bir iş olduğunu düşündüğüm için seçtim. Son zamanlarda hasta-doktor ilişkileri bozuldu, bunu gözlemliyorum ama hastalarım tedavilerinden memnun kaldığı sürece mutluyum. Başka ne isteyebilirim ki…” Chen, bu defa ailesini soruyor. Dr. Li, “Dört buçuk yaşında bir kızım var. Kardeşi de yolda, haziranda doğacak. Çok özledim ailemi. Onlarla uzun süredir sadece video aracılığı ile görüşüyorum” diyor. “İyileşmeniz ne kadar sürecek? Sonra ne yapmayı planlıyorsunuz?” sorularına da “Ben 10 Ocak’ta öksürmeye başladım. Sanıyorum şu andan itibaren bir on beş gün kadar daha tedavime devam edeceğim. İyileşince bu salgınla mücadele eden sağlık çalışanı arkadaşlarıma katılacağım. Sorumluluğum bu.”
1 Şubat tarihli bu röportajdan kısa bir zaman sonra Dr. Li çalıştığı hastanenin yoğun bakım ünitesine yatış yaptı. Nefes almakta zorluk yaşamaya başladığı için… Altı gün sonra, 7 Şubat 2020 tarihinde de Covid-19’dan öldü.


“Bakıyor musun, yukarıdan cennetten? Bana son hediyen bebeğimiz bugün doğdu. Oğlumuzu hep çok seveceğim…” Bu satırları 5 Haziran 2020 tarihinde Dr. Li’nin dul eşi Fu Xuejie, sosyal medya adresinde minik bebeğinin resmiyle paylaştı. Covid-19 pandemisinde görevi başında ölen ilk sağlık çalışanı Dr. Li Wenliang oldu. Bugüne kadar tüm dünyada sayısı sekiz bini bulan sağlık çalışanı pandemide hayatını kaybetti. Bu insan selinin içinde 304 insanımız da ülkemizden gitti, öte aleme…
Dr. Li, polis tarafından sorgulandıktan ve hakkında işlem başlatıldıktan sonra sosyal medya üzerinden bilgilendirme yazılarına son verdi. Ancak tüm dünyada halklar başımıza gelecek şeyin önemine dair bilgiyi ilk defa ondan duydu. İktidarlar sadece dolaşan paranın miktarı, yönü, yoğunluğu gibi olmayan şeylerin peşinden gitse de halk her şeyin, insan hayatının bile, politik olduğunu biliyor. Hayat, cisimsi bir anı değildir. İdeal yaşam biçimi diye bir şey yoktur. Yerelde olan yerelden taşar, gider hedefine ulaşır. Yurttaş gazeteciliğine devam, sevgili okur. Hele 2021’de tam gaz devam…

Önceki ve Sonraki Yazılar
Aytuna Tosunoglu Arşivi