Hrant Dink vurulduğu yerde anıldı: Cinayet 17 yaşında!

Hrant Dink vurulduğu yerde anıldı: Cinayet 17 yaşında!
Hrant Dink için 17 yıl önce vurulduğu yerde, Sebat Apartmanı önünde anma töreni gerçekleştirildi. Saat 15.00'de başlayacak anma öncesinde apartmana giden yollar bariyerlere kapatıldı, alana girmek isteyenlere üst araması yapıldıHrant...
Hrant Dink için 17 yıl önce vurulduğu yerde, Sebat Apartmanı önünde anma töreni gerçekleştirildi. Saat 15.00'de başlayacak anma öncesinde apartmana giden yollar bariyerlere kapatıldı, alana girmek isteyenlere üst araması yapıldı

Hrant Dink, 17 yıl önce bugün, Agos Gazetesi'nin eski binası önünde, 17 yaşındaki tetikçi Ogün Samast tarafından öldürüldü. Dink'in ölümünün ardından her yıl düzenlenen anma programı, bu yıl Samast'ın tahliye edilmesi nedeniyle farklı bir anlam taşıyor.Hrant'ın Arkadaşları Platformu, dün #Cinayet17Yaşında hashtag'ı ve "Tetikçi dışarıda, öldür diyenler iş başında, adalet ayaklar altında" sözleriyle saat 15.00'te gerçekleşecek anma programına çağrı yaptı.

Anma programından birkaç saat önce, polis Osmanbey Metro istasyonu çevresini bariyerlerle kapattı. Polis, bu uygulamanın "güvenlik önlemi" olduğunu belirterek, Sebat Apartmanı'na gitmek isteyen kişilere üst araması yaptı.

17 yıl sonra 17 yaşındaki katil artık aranızda

Katil Ogün Samast’ın serbest bırakıldığını hatırlatarak konuşmasına başlayan Rakel Dink şunları kaydetti:

“Adaleti sebatla beklediğimiz bir yıl daha geçti. Adalet yerine yine adaletsizlikle yüz yüzde kaldığımız bir yıl daha. 17 yıl sonra 17 yaşındaki katil artık aranızda. Tıpkı ‘Öldür’ diyenlerin aranızda olduğu gibi. Ne Hrant Dink cinayetinin arkasındaki karanlığı aramaktan vazgeçeceğiz ne de adalet talebimizden.”

Hrant Dink'in arkadaşları adına Bülent Aydın söz aldı. Aydın, “Can Atalay, Mine Özerden, Tayfun Kahraman, Çiğdem Mater ve Osman Kavala’nın yeri burasıdır.” dedi. Aydın, "Buraya vazgeçmediğimizi söylemeye geldik. Bu ülkenin sorunu, umudu ve mücadelesi sürüyor. Belki hepimizden farklıydı senin inadın ve gerçeği söyleme cesaretin. Fakat emin ol yaptığın hiçbir şey boşuna değil ve boşuna olmadı.  Bugün, 17 yıl sonra, yine Agos Gazetesinin önünü, Dink'in caddesini bir boydan bir boya doldurduysak bu yüzden."

Dink'in öldürüldüğü saatte onun ses kaydı dinletildi.

Anma konuşmasını Oya Baydar yaptı. Baydar, konuşmasında Rakel Dink'in "Bir bebekten bir katil yaratan karanlık" sözlerini hatırlattı. Baydar, Hrant Dink ile Barış Girişimi kuruluşunda tanıştıklarını anlattı.  Dink'in halkları birbirine düşman eden ırkçı milliyetçilik ile mücadele ettiğini belirtti. Baydar, "O resmi tarihin yalanlarına karşı bir tabu kırıcıydı. Ama'sız bir barışın sessiz gücünü kavradığı için vurdular onu" dedi.

Faşizme inat kardeşimizsin Hrant!

Baydar, "Selam seninle aynı değerleri paylaşanlara, selam bu değerleri gerekirse canlarını siper edenlere, selam seninle aynı değerleri paylaştığı için sürgünlerde, hapishanelerde bedel ödeyenlere. Adlarını tek tek saymam mümkün değil. Selahattin Demirtaş'ın, Osman Kavala'nın Gültan Kışanak'ın simgeleşmiş şahıslarında onların tümünü senin adına (Hrant Dink'e itafen) selamlıyorum. Yine buradayız ahparig. Her 19 Ocak'ta vurulduğun saatte ve yerde haykırıyoruz: Faşizme inat kardeşimizsin Hrant!"