İddia: F. B. İsimli öğrenci Kürt ve Alevi olduğu için yurt odasında işkenceye maruz kaldı

İddia: F. B. İsimli öğrenci Kürt ve Alevi olduğu için yurt odasında işkenceye maruz kaldı
İstanbul’da özel bir üniversitenin yurt odasında F. B. İsimli genç iddiaya göre Kürt ve Alevi olduğu gerekçesiyle yurt odasında bulunan diğer öğrenciler tarafından işkenceye maruz bırakıldı. Olayla ilgili soruşturma başlatıldı.Koç...
İstanbul’da özel bir üniversitenin yurt odasında F. B. İsimli genç iddiaya göre Kürt ve Alevi olduğu gerekçesiyle yurt odasında bulunan diğer öğrenciler tarafından işkenceye maruz bırakıldı. Olayla ilgili soruşturma başlatıldı.

Koç Üniversitesi’nde F.B isimli öğrenci yurt odasında Kürt ve Alevi olduğu için işkenceye maruz kaldığını belirtti. Olayla ilgili soruşturma başlatılırken habere konu olan Hasan Ege Karanfil, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada iddiaları yalanladı.

Halk TV’den Dinçer Gökçe’nin haberine göre, İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’nca yürütülen soruşturmaya göre dikkat çeken olay geçen 15 Kasım gecesi yaşandı. Stanford Üniversitesi dahil; yurtiçi ve yurtdışındaki bir çok üniversiteden kabul alan F. B., özel bir üniversiteyi tam burslu kazandı. 21 yaşındaki F. B. geçen 19 Ekim günü, 3 öğrencinin kalabildiği yurt odasına yerleşti.

Odadan ayrılması için baskı kurdular

Anılan odada F. B.’nin yanı sıra hukuk fakültesi öğrencisi Hasan Ege K. (21) ile arkadaşı Arda D. (22) de kalıyordu. Kısa süre sonra yurt odasında gerilim yaşanmaya başladı. Soruşturma dosyasına giren kayıtlara göre, Hasan Ege K. ve Arda D., F. B.’den odayı terk etmesi için baskı kurmaya başladı.

“Kemerle vurdu, yüzüne sıcak ütü tuttu”

İkili bir süre sonra, F. B.’ye şiddet uygulamaya başladı. Gördüğü baskı nedeni ile geçen 13-14 Kasım’da okulun laboratuvarında yatan F. B., 15 Kasım gecesi banyo yapmak için odasına gittiğinde ise dehşeti yaşadı. Daha önce Hasan Ege K.’nin kemerle vurduğu, yüzüne sıcak ütü yapıştırmaya çalıştığı F. B., banyodan çıktığı esnada Arda D.’nin saldırısına uğradı.

Savcılık soruşturma dosyasına, 5 ayrı ses kaydının çözümü girdi. Kendisini odadan atmaya çalışan Hasan Ege K.’nin, F. B.’ye yönelik “Türkiye’nin, belli bir noktadan sonraki Doğusu olduğu gibi ateşe verilse…” diyor. K., F. B.’nin etnik kimliği için “Alt ırksınız. İtlaf edilmeniz lazım. Köle olduğunuzu kabullenmelisiniz. İtaat etmek zorundasınız. Seni bu odadan istemiyoruz. Buradan gitmezsen seni öldürürüz ” ifadelerini kullanıyor.

Konu ile ilgili telefonla ulaştığımız Hasan Ege K., söz konusu kayıtların ‘montaj’ olduğunu öne sürdü.Soruşturmaya ilişkin görüşüne başvurduğumuz F. B.’nin avukatı Alper Sarıca, yaşanan olaylar nedeni ile okul idaresinin de ciddi ihmali olduğunu savunarak, TÜBİTAK birincisi bir öğrencinin ayrımcılığa maruz kalmasının vahim nitelikte olduğuna işaret etti. Av. Sarıca, “Müvekkilin, kendisine bu saldırıyı yapan fail ile birlikte okuldan uzaklaştırılması, savcılıkça da hakkında adli kontrol istenerek mağduriyetinin iyice artırılması, bu vahşeti tertipleyen diğer oda arkadaşına ise bugüne dek hiçbir yaptırım uygulanmaması oldukça dikkat çekici. Müvekkil açısından hukuki sürecin sonuna kadar takipçisi olacağım” ifadelerini kullandı.

Sözleşmesi fesh edildi

Öte yandan Koç Üniversitesi’nin yayını olan İthaki Yayınları konuya ilişkin yaptıkları paylaşımda haberde adı geçen Hasan Ege Karanfil isimli şahsın yazarlık sözleşmesinin iptal edildiğini açıkladı.

“Soruşturmanın gidişatını etkilemeye çalışmaktadır”

İddialarda adı geçen hasan Karanfil ise sosyal medyada yaptığı paylaşımda, “Sair medya mecralarından yayımlanan ve yer yer adımın ve fotoğraflarımın da geçtiği abuk subuk iftira haberlerinden haberdarım. Kimin, ne saikle ve amaçla bunu yaptığını da anlıyoruz. Gerekli hukuki başvurular yapılarak suçluların cezalandırılması sağlanacaktır. Haberlerde “F.B.” olarak kısaltılan ve kendisini mağdur gibi gösteren şahıs, cinsel saldırı suçundan adli kontrol ile imza yükümlülüğü altındadır ve yalan haberlerle medya desteği sağlayarak soruşturmanın gidişatını etkilemeye çalışmaktadır” dedi.

"1 ayı aşkın süredir ifadesi bile alınamadı"

Saldırıya uğrayan F. B. İsimli öğrencinin avukatı Alper Sarıca, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada müvekkilinin dosyasına ilişkin bilgi verdi. Sarıca, F.B’ye yöneltilen ‘Cinsel İstismar’ iddialarına da yanıt verdi. Sarıca, “Dosyaya bugüne kadar duyduğum en ırkçı söylemlerin yer aldığı (haberlerde çoğuna yer verilmeyen) 6 adet ses kaydını sunmamıza, faillerce suçları örtbas edilmek için sözde cinsel saldırıyla suçlanan müvekkilimin olaydan sadece yarım saat önce üniversite güvenliğini aradığına dair arama kayıtlarını sunmamıza , odanın kartlı giriş kayıtlarından ve failin adli muayene ve karakol ifadesine yansıyan anlatımlarındaki çelişkilerden cinsel saldırının hiç vuku bulmadığının açıkça anlaşılmasına, (muayenede sözlü taciz diyor.) müvekkilin yüzüne ve karnına onlarca dikiş atıldığını gösteren adli raporlara rağmen savcılıkça şüpheli H.E.K. nın ikmalen istendiği için 1 ayı aşkın süredir ifadesi bile alınamadı. Oysa aynı savcılık canını zor kurtaran, ırkçılığa uğrayan müvekkilim için sırf faillerin soyut iddiaları nedeniyle adli kontrol kararı verdirdi ve kaldırılması taleplerimizi reddetti. Irkçılığa uğrayan, canına kastedilen müvekkilimin Koç Üniversitesi tarafından 1 ay süreyle okula ve binalara girişi yasaklandı. Bizzat gidip hukuk müşavirliğine delileri sunup anlatmama rağmen sınavlarına bile alınmadı. Telafi sınavı da açılmadı. Şimdi de kaydını dondur diyorlarmış. Başınıza benzer bir olay gelirse üniversitenizde güvende olduğunuzu ve hak ettiğiniz adil muameleyi göreceğinizi düşünmüyorum. Not: üniversite yurt disiplin kurulu müvekkil hakkında cinsel saldırı iddiası sübut bulmadığından müvekkile ceza VERİLMEMESİNE karar verdi” dedi.