‘İktidar mahkemeleri kontrol edemez’

‘İktidar mahkemeleri kontrol edemez’
Hakim ve Savcı Adayları Eğitim Açılış Töreni’nde konuşan AİHM Başkanı Robert Spano, yargı bağımsızlığını önemli olduğunu belirtti. Spano, “İktidardaki kişiler mahkemeleri kontrol edemez. Kanunlar sadece halka değil,...

Hakim ve Savcı Adayları Eğitim Açılış Töreni’nde konuşan AİHM Başkanı Robert Spano, yargı bağımsızlığını önemli olduğunu belirtti. Spano, “İktidardaki kişiler mahkemeleri kontrol edemez. Kanunlar sadece halka değil, aynı zamanda gücü elinde bulunduranlara da her an uygulanabilmelidir” dedi.
Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) Başkanı Robert Spano, Adalet Bakanı Adalet Bakanı Abdulhamit Gül’le görüştü ve Hakim ve Savcı Adayları Eğitim Açılış Töreni’ne katıldı. Törende konuşma yapan ve törene katılan hakim ve savcı adaylarına ders veren Spano, hukukun üstünlüğü ilkesi ve yargı bağımsızlığına vurgu yaptı.
AYM KARARLARI İLE AİHM UYUŞMUYOR
Anayasa Mahkemesi’nin kararlarındaki bazı ifadelerin AİHM’le uyuşmadığını söyleyen Spano, “Son kararlarda, Türkiye Cumhuriyeti Anayasa Mahkemesi’nde kullanılan ifadeler, yüksek mahkemelerimiz arasındaki bu diyaloğa çok fazla uymuyor. Bu tartışılması gereken bir konu ve adli diyalog çerçevesinde bunu tartışacağımızı ifade etmek istiyorum” ifadelerini kullandı.
Spano törenin ardından Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Anayasa Mahkemesi Başkanı Zühtü Arslan ve TBMM Başkanı Mustafa Şentop’la görüştü.
‘DEVLETLER MAHKEME OTORİTESİNE SAYGI GÖSTERMELİ’
Spano, hükümetin yetkisinin, kişilerin istek ve yetkileriyle değil, hukukla düzenlenmesi ve sınırlandırılması sonucunda, kanunların muğlak ve suistimale açık değil, açık ve anlaşılır olmasını gerektirdiğine işaret etti.
Spano, “İktidardaki kişiler mahkemeleri kontrol edemez. Kanunlar sadece halka değil, aynı zamanda gücü elinde bulunduranlara da her an uygulanabilmelidir. Kanunun üzerinde hiç kimse yoktur” dedi.
Yargı bağımsızlığına da değinen Spano, hukukun üstünlüğüyle yönetilen devletlerde, mahkemelerin kesin ve bağlayıcı kararlarının istisnasız infaz edilmesi gerektiği değerlendirmesinde bulundu. Spano, “Devletlerin, mahkemenin otoritesine saygı göstermesi, yargıya duyulan güven ve daha geniş yorumuyla hukukun üstünlüğü için kaçınılmaz ön koşuldur” şeklinde konuştu.