İmamoğlu’ndan olaylı maç değerlendirmesi: Siyaset sporun her alanına müdahale etti

İmamoğlu’ndan olaylı maç değerlendirmesi: Siyaset sporun her alanına müdahale etti
İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, olaylı Trabzonspor- Fenerbahçe maçına ilişkin değerlendirmelerde bulundu. İmamoğlu, “"Spor partiler ve siyaset üstüdür. Sporu siyasetten tamamen temizleyelim" dedi.Konuşmasına,...
İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, olaylı Trabzonspor- Fenerbahçe maçına ilişkin değerlendirmelerde bulundu. İmamoğlu, “"Spor partiler ve siyaset üstüdür. Sporu siyasetten tamamen temizleyelim" dedi.

Konuşmasına, Fenerbahçe ve Trabzonspor arasındaki olaylı müsabakaya değinerek başlayan İmamoğlu, siyasetin sporun her alanına müdahale ettiğini söyledi. İmamoğlu, "Spor partiler ve siyaset üstüdür. Sporu siyasetten tamamen temizleyelim" diye konuştu.

Ekrem İmamoğlu’nun açıklamalarının satır başları şu şekilde:

Bugün başta gençlerimiz olmak üzere her yaştan vatandaşımızın İstanbul’un geleceği için çok önemli bir konu için bir aradayız. Her ne kadar bizden önce uzun süre ihmal edilmiş de olsa çok uzun zamandır spor kenti. Bir spor kenti olmanın gerektirdiği alt yapıyı kültürü inşa etmeyi ve geliştirmeyi sorumluluk olarak kabul ediyorum.

Önce İBB’de iş başına geldiğimizde spor alanında nasıl bir İstanbul teslim aldığımızı paylaşmak isterim. Spor alanında da ihmal edilmiş imar planlarında spor alanı olarak tanımlanmış, çok sayıda kamu arazisi imara açılarak ortadan kaldırılmıştı. Bu arazilerde de kupon arazi anlayışıyla bakan bir anlayışla mücadele ettik. Köklü semt kulüplerimiz spor sahaları ellerinden alınmış ve kulüplerimize yeni yer gösterilmemiş bunların büyük bölümü de kapanmak zorunda kaldı.

Ne yazık ki sporda şiddet konusuna değinmek zorundayız. Kardeşlik ve dostluk demektir spor. On yıllardır spor denildiğinde ülkeler aralarındaki savaşlara bile ara vermişler. İnsanoğlunun yetenekleriyle birbirleriyle olan mücadelenin yaratmış olduğunu muhteşem duyguyu zevkle izlemişlerdi. Maalesef ülkemizde siyasi iradenin sporun her noktasına müdahale etme arzusu vardı. Bu nedenle tüm topluma parti, din, dil ve mezhep ayrımı olmaksızın tarifsiz mutluluk anları yaratan bu olgu yerini ülkemizde gerilime bırakmaktadır. Toplumun maddi ve manevi tüm sorunlarını geride bırakarak mutlu olmalarını o muhteşem olgu kutuplaşma aracı olmaktadır. Buradan da bir çağrı yapmak istiyorum; ‘Spor partiler ve siyaset üstüdür kutuplaşmaya gerilime ve şiddete asla izin vermez.’ Yapılan sporların tamamı bir oyundan ibarettir. Konulan kurallar zaten hiçbir olumsuzluğa izin vermez konu sadece kuralların doğru uygulanabilmesidir. Özünde spor demek fairplay demek barış ve kardeşlik demektir. Siyaset kurumları olarak sporda bilgiye birikime ve bilime olan inancı topyekûn artırmak zorundayız. Olimpizm felsefesini sporla ilgili her kurumun olmazsa olmaz anayasası haline getirmeliyiz.

İstanbul’un spor alanında geleceğini değiştirmek ve spor kenti İstanbul hedefiyle yapacaklarımızı anlatmak için 10 büyük projemiz bulunuyor.

2027 Avrupa oyunları: 25 branş, 48 ülke 6 bin sporcuyu misafir edeceğimiz Avrupa oyunları için gerekli girişimlerimizi sürdürüyoruz. Türkiye Olimpiyat Komiteleri Başkanlarıyla beraber 2027 Avrupa Oyunları’nın ilk imzasını kısa sürede atacağız ve oyunları İstanbul’umuza kazandırmanın müjdesini vereceğiz.

2036 İstanbul olimpiyat ve paralimpik oyunları

Avrupa Yakasında 74 bin metrekare alanda 7 bin kişilik ve Anadolu Yakasında 32 bin metrekarelik alanda 3 bin kişilik toplam 10 bin sporcu köyümüz hazır.