İsrail’den Mescid-i Aksa’ya baskın, Gazze’ye hava saldırısı

İsrail’den Mescid-i Aksa’ya baskın, Gazze’ye hava saldırısı
İsrail polisi gece saatlerinde Kudüs'teki Mescid-i Aksa'nın baskın düzenledi, Kıble Mescidi'ne sığınanlara ses bombası ve kauçuk kaplı mermiyle müdahale etti.İsrail polisi, “taş atan göstericileri yakalamak için ibadethaneye...

İsrail polisi gece saatlerinde Kudüs'teki Mescid-i Aksa'nın baskın düzenledi, Kıble Mescidi'ne sığınanlara ses bombası ve kauçuk kaplı mermiyle müdahale etti.

İsrail polisi, “taş atan göstericileri yakalamak için ibadethaneye girdiğini” iddia ederken, baskın Batı Şeria'daki Filistinlilerin sert tepkisine yol açtı.

Baskına tepki olarak gece saatlerinde Gazze Şeridi'nden İsrail'e bir dizi roket fırlatılırken, İsrail de Gazze'ye hava saldırısı düzenledi.

Gece çıkan olayların ardından şu ana kadar Mescid-i Aksa’da bulunanlardan 200 Filistinlinin İsrail polisi tarafından gözaltına alındığı ifade edildi. Gözaltına alınanların Kudüs’te bulunan İsaviye ve Anata beldeleri arasındaki Motsadat Adomim Askeri Üssü’ne nakledileceğini kaydetti.

Gece saatlerinde İsrail'in ablukası altındaki Gazze'den en az dokuz roket fırlatılarak saldırı düzenlendi. İsrail ise Hamas'ın eğitim kampı olarak nitelediği hedeflere hava saldırısı düzenlediğini açıkladı.

İsrail polisiyle yaşanan çatışmalarda 12 Filistinlinin plastik mermi ve darp sonucu yaralandığını açıklayan Filistin Kızılayı, İsrail güçlerinin sağlık görevlilerinin bölgeye ulaşmasını engellediğini de ifade etti.

Ramazan ayında ve Yahudilerin Hamursuz Bayramı'nın arifesinde gerçekleşen baskın öncesinde bir yıl boyunca tırmanan ve biriken gerilimin Mescid-i Aksa'da gün yüzüne çıkabileceği düşünülüyordu.

AKP’DEN TEPKİ

AKP Genel Başkanvekili Numan Kurtulmuş, “İsrail’i durdurma” çağrısında bulundu.

DIŞİŞLERİ: KABUL EDİLEMEZ, BÜYÜK ENDİŞE DUYUYORUZ

Dışişleri Bakanlığı'ndan da açıklama geldi. Açıklamada şu ifadelere yer verildi:

"İsrail güvenlik güçlerinin, dün geceden itibaren Harem-i Şerif'in kudsiyetini ve tarihi statükoyu ihlal ederek, Mescid-i Aksa'ya baskın düzenlemesini, Kıble Mescidi'ne sığınanlara müdahale etmesini ve çok sayıda Filistinli sivili gözaltına almasını lanetliyoruz. Mübarek ramazan ayında Mescid-i Aksa'da ibadet edenlere yönelik bu saldırılar hiçbir şekilde kabul edilemez. Başta Gazze olmak üzere şimdiden bölgeye sirayet eden tırmanmadan büyük endişe duyuyoruz. İsrail hükümetinin, bölgede gerilimin daha da tırmanmasına yol açabilecek her türlü tahriki, eylemleri ve saldırıları derhal durdurması gerekmektedir."

KILIÇDAROĞLU LANETLEDİ

Millet İttifakı’nın cumhurbaşkanı adayı ve CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu da İsrail’e tepki gösterdi. Kılıçdaroğlu, Twitter’dan şunları yazdı:

"Filistinli kardeşlerimize karşı Mescid-i Aksa'da gerçekleştirilen saldırıyı şiddetle lanetliyorum. Filistinli kardeşlerimize karşı gerçekleştirilen bu zulmün artık son bulmasını diliyorum, daima yanlarında olduğumuzu hatırlatıyorum."