İstanbul Veteriner Hekimler Odası, sokak hayvanlarının saldırılarıyla ilgili suçlu ilan edilmelerine tepki gösterdi

İstanbul Veteriner Hekimler Odası, sokak hayvanlarının saldırılarıyla ilgili suçlu ilan edilmelerine tepki gösterdi
Türkiye genelinde bin 389 olan büyükşehir, il, ilçe ve belde belediyelerin çoğunda, Veteriner İşleri Müdürlüğü bulunmayan, sahipsiz hayvanlara hizmet veren rehabilitasyon merkezin sayısının 297 olduğunu aktaran, İstanbul Veteriner...

Türkiye genelinde bin 389 olan büyükşehir, il, ilçe ve belde belediyelerin çoğunda, Veteriner İşleri Müdürlüğü bulunmayan, sahipsiz hayvanlara hizmet veren rehabilitasyon merkezin sayısının 297 olduğunu aktaran, İstanbul Veteriner Hekimler Odası, son günlerde gündemden düşmeyen sokak hayvanlarının saldırıları ve toplumdaki kutuplaşma ile suçlu arayışlarına ilişkin yazılı bir açıklama yaptı.

İstanbul Veteriner Hekimler Odası, yetkilileri uyarmak için gösterdikleri onca çabaya rağmen, zamanında alınmayan önlemler nedeniyle sokak hayvanları sorununun ağır yaralanma ve ölümlerle sonuçlanacak kadar ileri boyutlara ulaşmasından büyük bir üzüntü ve endişe duyduklarını belirterek "Yaşanan her acı olayda, mesleki uzmanlık önerilerimize uygun bir pratik sergilemeyen aynı kamu tarafından, veteriner hekimlerin suçlu ilan edilmelerini şiddetle reddediyoruz" açıklamasını yaptı.

İstanbul Veteriner Hekimler Odası'nın açıklamasında şu değerlendirmelere yer verildi:

"Sosyal medya ve basın yayın organları büyüyen tepkilere neden olmaktadır"

"Son yıllarda sahipsiz hayvanların insanlara yönelik saldırılarındaki artışlar; sosyal medya ve basın yayın organlarında sıkça yer almakta ve etkisi büyüyen tepkilere neden olmaktadır. Yetkilileri uyarmak için gösterdiğimiz onca çabaya rağmen, zamanında alınmayan önlemler nedeniyle sorunun ağır yaralanma ve ölümlerle sonuçlanacak kadar ileri boyutlara ulaşması, biz veteriner hekimleri son derece üzmekte ve endişelendirmektedir.

"Yarım kalan kimliklendirme ve mikroçip uygulaması bir an önce tamamlanmalıdır"

Hayvan sahiplenme kriterlerinin belirlenmesi ve uygulanması, ırk hayvan ithalatı ve üretimine sıkı kurallar getirilerek sokak hayvanı sahiplenmenin özendirilmesi, sokağa terklerin engellenmesine yönelik ciddi önlemlerin alınması, yarım kalan kimliklendirme ve mikroçip uygulaması ile kayıt altına alma sürecinin tamamlanması için gerekli adımlar bir an önce atılmalıdır. Yerel yönetimler, Tarım ve Orman Bakanlığı il-ilçe teşkilatları ve bu alandaki tüm bileşenlerin dahil olduğu, ülke çapında aynı anda hayata geçirilecek bütüncül bir planlamayla, tam bir seferberlik başlatılmadan, sahipsiz hayvan sayısındaki artışı kontrol altına almak mümkün olmayacağı gibi yaşanan üzücü olaylar da son bulmayacaktır.

"Tüm kamuda istihdam edilen veteriner hekim sayısı ihtiyacın çok altında"

Türkiye genelinde toplam sayısı bin 389 olan büyükşehir, il, ilçe ve belde belediyesinin çoğunda, Veteriner İşleri Müdürlüğü bile bulunmayıp, sahipsiz hayvanlara hizmet veren rehabilitasyon merkezi sayısı ise sadece 297’dir. Mevcut birimlerin fiziki koşulları, altyapıları, personel sayıları, imkan ve kapasiteleri olması gerekenin çok altındadır. Buna ek olarak tüm kamuda istihdam edilen veteriner hekim sayısı ihtiyacın çok altında ve istihdam edilenlerin sahadaki etkinliği ise son derece yetersizdir.

"Sahipsiz köpeklerin olumsuz davranışlarını belirleyen etmenler çok çeşitlidir"

Sahipsiz köpeklerin olumsuz davranışlarını belirleyen etmenler çok çeşitlidir. İnsanlarda bile sosyal uyum ve davranış bozuklukları ile ilgili işlenen suçlardan beşeri hekimlikler sorumlu tutulmazken, söz konusu hayvanlar olduğunda makul dayanaklardan yoksun bir şekilde veteriner hekimlerin suçlu ilan edilmesi ve cezalandırılmaya çalışılması kabul edilemez.

"Sorumlu tutulmamız da bir o kadar anlamsızdır"

5199 sayılı yasa, 'İstisnai durumlar hariç sahipsiz hayvanlarla ilgili olarak tedavisini yap, aşıla, kısırlaştır, kayıt altına al ve alındığı ortama geri bırak' diyor. Bu hayvanların alındığı yerler olan sokaklar, parklar ve boş arazilerde, adı üzerinde sahipsiz hayvanın serbest gezerken sergilediği tüm davranışlardan, yerel yönetimlerde görev yapan veteriner hekimler nasıl sorumlu tutulabilir? Ayrıca aynı yasa, çevre ve halk sağlığı, toplum güvenliği açısından da veteriner hekimlere sorumluluk yüklemektedir. Mevcut koşullarda ve bütünüyle kontrol altında olmayan hayvanların davranışlarıyla oluşturduğu tehditlerden, çevreye verdiği zararlardan ya da halk sağlığına olan olumsuz etkilerinden sorumlu tutulmamız da bir o kadar anlamsızdır.

Bu süreçte hayvanlara yönelik şiddet, kötü muamele ve vicdani olmayan söylemler bir sonuç olarak karşımıza çıkmakta ve toplum sahipsiz hayvanlar üzerinden kutuplara ayrılmaktadır.

"Veteriner hekimlerin suçlu ilan edilmelerini şiddetle reddediyoruz"

Böyle bir tabloda ve yaşanan her acı olayda, mesleki uzmanlık önerilerimize uygun bir pratik sergilemeyen aynı kamu tarafından, veteriner hekimlerin suçlu ilan edilmelerini şiddetle reddediyoruz."