İstatistiğin Yorumuyla Seçim Kazanılmaz

Uzun zamandır Türkiye’de siyasetin sıkışmışlığından bahsediyoruz. İstanbul Ekonomi Araştırma olarak yaptığımız ve sonuçlarını TürkiyeRaporu.com adresinden yayınladığımız anket sonuçları bize bir müddettir aynı hikâyeyi anlatıyor. Seçmen yeni bir siyaset arıyor. Bu sonuca iki veriden ulaşıyorum. Birincisi liderlerin başarı puanları. Her ay anket katılımcılarımıza siyasi liderlere, başarılı bulma oranlarına göre 1-10 arası puan vermelerini istiyoruz. Nisan ayının ilk haftasında yaptığımız anketin sonuçlarına göre Türkiye’de hemen her liderin başarı puanı bir önceki aya göre gerilemiş vaziyette. Toplumda, karşı karşıya bulunduğumuz derin sağlık ve ekonomi krizi için siyasetin çözüm becerisine olan inanç azalıyor. Bu sayıların daha da aşağını gideceğini düşünüyorum. Burada fark yaratacak bir gelişme, CHP’li belediye başkanlarının her şeye rağmen hizmet götürme konusunda yaratıcı çözümler bulmaları olacaktır.

İkinci veri ise ittifakların oy oranlarını çok değişmemesi. COVID19 öncesi hayatımızı bir anımsayın. Türkiye’de nice büyük olaylar oldu ancak ittifakların oy oranında anlamlı bir değişim olmadı. Seçmen siyasete karşı duyarsızlaşıyor. Yeni bir siyaset arayışı tespitimin temelinde bu veriler var. Bahis partilerin oy oranlarından açılmışken Nisan ayı sonuçlarımızdan bahsetmek isterim. Öncelikli olarak Cumhur İttifakı partilerinin son 6 aydır %50 sınırına en çok yaklaştığı anket sonuçlarını bu ay elde ettik. Geçtiğimiz günlerde, bu sonuçların yayınlandığı bazı mecralarda yorumlar bu oranlar üzerinden AK Parti’nin çöküşüne kadar giden iddialarda bulundu. AK Parti’nin oy kaybettiği doğrudur. Bu zaten uzun zamandır süre gelen bir trend. Zaten AK Parti bu yüzden MHP ile bir ittifak içerisinde ve bu yüzden aslında çok da istemediği birçok konuda MHP’nin istediklerini yapıyor. Rakamları okurken, herkes kendi tarafından okuma eğiliminde. Bu anlaşılabilir bir durum ancak muhalefetin bu tarz okumalarla çok yol alamayacağını düşünüyorum.

Cumhur İttifakı’nın oy oranındaki artışı da salgının yarattığı güvensizlik ortamına bağlıyorum. Böyle bir ortamda kararsızlar azalırken, yeni kurulan partilerin heyecanına (veya heyecansızlığına) kapılma oranı da azalıyor. Seçmen mevcut siyasetten sıkılsa bile yine bildiği tarafta kalıyor.

Önceki ve Sonraki Yazılar
Can Selçuki Arşivi