İsviçre, Eski Özbekistan liderinin kızına ait mal varlığına el konuldu

İsviçre, Eski Özbekistan liderinin kızına ait mal varlığına el konuldu
İsviçre'de savcılar, eski Özbekistan lideri İslam Kerimov'un kızı Gülnara Kerimova'ya yüzmilyonlarca dolar rüşvet parasını aklayan uluslararası bir suç şebekesini yönetme suçlamasında bulundu.Gülnara Kerimova, zimmetine para...

İsviçre'de savcılar, eski Özbekistan lideri İslam Kerimov'un kızı Gülnara Kerimova'ya yüzmilyonlarca dolar rüşvet parasını aklayan uluslararası bir suç şebekesini yönetme suçlamasında bulundu.

Gülnara Kerimova, zimmetine para geçirme suçlamasıyla 2014'ten buyana Özbekistan'da hapis yatıyor. Kerimova, kârlı telekomünikasyon ihaleleri karşılığında rüşvet aldığı suçlamalarını reddediyor. Kerimova'nın kendi mücevher markası ve televizyon kanalı vardı, ayrıca Googosha adıyla pop şarkıları da çıkartmıştı. İsviçre'deki iddianamede, bir Rus telekom firmasının Özbek kolunu işleten ve adı verilmeyen bir iş insanı da hedef alındı.

Kerimova, Özbekistan'ın telekom sektörüne erişim karşılığında rüşvet almak ve parayı İsviçre'de ve diğer ülkelerde bulunan hesaplar aracılığıyla aklamakla suçlanıyor.

BBC Türkçe'nin haberine göre, Ağustos ayında da İngiltere'de değeri 20 milyon sterlini aşan Kerimova'ya ait üç lüks mülke el konulmuştu. Savcılar, hesaplardaki isimlerin sahte olduğunu ve paranın asıl sahibinin Kerimova olduğunu saklamak için kullanıldıklarını ileri sürüyor.

Kerimova, Özbekistan'ın Cenevre'deki BM Temsilcisi olarak, diplomatik dokunulmazlığa sahipti. 2013'te bu konumunu kaybetmesinden sonra, İsviçre Kerimova'nın hesaplarını inceleme fırsatı buldu. Kerimova ve şebekesi, İsviçre, Fransa, Norveç, Hollanda, ABD ve İnglitere'de de adli soruşturmalara konu oldu.