İTALYA-İNGİLTERE FİNALİ SÜRPRİZ OLMAZ

Korona nedeniyle bir yıl rötarlı oynanan Avrupa Futbol Şampiyonası’nda yarı finale kalan takımlar belli oldu. Salı günü İtalya-İspanya, çarşamba İngiltere-Danimarka maçları ardından 11 Temmuz Pazar akşamı Wembley’de final oynayacak şampiyon adayları belirlenecek.  
Yenilmezlik serisi: İtalya
Milli takımımızla turnuvanın açılış maçını oynayan İtalya, teknik direktör Mancini önderliğinde gösterdiği sıra dışı performansla turnuvanın en önemli favorisi haline geldi. Yarı final öncesinde 32 maçlık bir yenilmezlik serisine sahipler ki bu İtalyan milli takımı için bir rekor. Bu alanda 35 maçlık seriyle ulusal takımlar düzeyinde dünya rekoru İspanya ve Brezilya’ya ait. Savunma ağırlıklı ve sabırlı oyun anlayışlarıyla bilinen İtalyanlar, EURO 2020’de bu özelliklerine saha içi organizasyon ve hızlı hücuma çıkış becerisi gibi farklı güncellemeler eklemiş durumda.
Tarihinde sadece bir Avrupa Şampiyonluğu bulunan İtalya (1968), yarım asrı aşan kupa hasretini Mancini ve bu seçkin takımla dindirmek istiyor. EURO’12 finalinde İspanyollar, İtalya’yı 4-0’la geçip kupaya uzanmıştı. Bu yarı final mücadelesi o maçın bir rövanşı niteliğinde değerlendirilebilir. İspanyollar, son 16 turunda Hırvatistan’ı, çeyrek finalde ise İsviçre’yi 120’şer dakikalık maçlar sonucunda elemişti. İtalya’ya göre daha yıpranmış şekilde Wembley’e çıkacaklar. Grupta 3 maçını da kazanan, daha kompakt bir takım görüntüsü sergileyen İtalya, yarı final eşleşmesinin favorisi olarak İspanya’ya karşı bir adım öne çıkıyor.
Yarı ev sahibi: İngiltere
Turnuvada maçlar 11 ayrı ülkede oynandı ve bazı milli takımlar bu konuda çok şanslı. İngiltere bunların başında geliyor. Çünkü tüm grup maçlarını Londra – Wembley’de oynadılar. Almanya’yı son 16 turunda yine Wembley’de elediler. Yarı finalde Danimarka ile yine Wembley’de oynayacaklar ve hatta final maçı da tabii tahmin ettiğiniz üzere yine Wembley’de.
Bu kendi saha ve seyirci faktörü bir yana İngilizlerin bu turnuvada yarı finalde olmasının ve hatta kupayı kazanmasının biz futbolseverleri şaşırtmayacak iki nedeni olduğunu düşünüyorum. Öncelikle, bireysel anlamda çok yetenekli oyunculardan kurulu bir takım var karşımızda. Grealish, Foden, Mount ve Rashford gibi oyuncuların yedek beklediği bir takımdan bahsediyoruz.
İkincisi, İngiliz liginin Avrupa’daki diğer majör liglerle oyun hızı ve kalitesi tarafından makası açması. Evet, liglerinde yabancı oyuncu sayısı ağırlıklı olabilir ama ben bu farkın bir yerlerde mutlaka zuhur edeceğini, İngiliz milli takımının potansiyeline yansıyacağını düşünüyordum ki işte bu beklentim EURO 2020’de vücut buldu. Uluslararası turnuvalardaki tek başarısına 1966’da yine Wembley’de Dünya Kupası’nı kazanarak ulaşan İngiltere, bakalım ilk Avrupa Şampiyonluğu için bu parlak jenerasyonuyla son iki engeli kayıpsız geçebilecek mi?
Finali kim oynar?
Bu bilgiler ışığında iki büyük favorinin final mücadelesi yani İtalya-İngiltere finali sürpriz olmaz. Açıkçası benim de gönlümden ve aklımdan geçen eşleşme bu. Çünkü turnuvanın dikkat çeken bu iki takımı arasında oynanacak bir maçın, seyir zevki açısından biz futbolseverlere bir vaadi olacaktır. Ayrıca bu maçı, normal şartlarda bileğinin gücüyle kazanan takımın hak ederek bu turnuvada şampiyon olduğuna gönül rahatlığıyla inanabileceğiz…

Önceki ve Sonraki Yazılar
İlker Ergür Arşivi