Veliefendi’nin 7. Harikası

Modern Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk adına düzenlenen Gazi Koşusu’nun 95.si bu hafta sonu İstanbul Veliefendi Hipodromu’nda koşuldu ve Türkiye’nin derbisini Kahraman Ekürisi’nin yetiştiricisi ve sahibi olduğu Burgas isimli tay (King David – Thisbe / Yavuzstar), jokeyi Ahmet Çelik’le kazandı.
Neden önemli
Gazi Koşusu’nu genel anlamda özel kılan bazı nitelikler söz konusu. Örneğin, Atatürk adına düzenlenen spor etkinliklerinin en eskisidir. 1927’den beri ‘kesintisiz’ koşulmaktadır. Ayrıca, dünya yarışçılığında özel bir mesafe, derbi mesafesi olan 2400 metrede koşuluyor olması, sadece ülkemizde yetiştirilmiş 3 yaşlı İngiliz taylarının katılabilmesi ve koşacak tayların sezon performanslarıyla kendilerini kalifiye etme zorunluluğu gibi kıstaslar nedeniyle bu koşu her yetiştirici, at sahibi, jokeyin hayallerini süslemeye yıllardır devam ediyor. Zorlu, meşakkat dolu bir yoldur şampiyon adayı taylarla en yetenekli jokeyleri buluşturan Gazi Koşusu’na giden yol. Kazanmak bir yana bu koşuya katılmak bile şereftir, bir başarı kriteridir atçılar için…
Tarihi zafer

  1. Gazi Koşusu’na baktığımızda ise çok ilginç bir durumla karşılaşıyoruz. Bahçelerinde at yetiştirilen, peygamberler şehri Şanlıurfalı bir jokey olan Ahmet Çelik, bu seneki birinciliğiyle Gazi Koşusu’nu üst üste yedinci kez kazanmayı başardı. Bunun sadece ‘dile kolay’ olduğunu şöyle açıklamak mümkün: Üç şampiyon jokey; Profesör Ekrem Kurt’un 6 tane, İmparator Süleyman Akdı’nın 2 tane, Sihirbaz Halis Karataş’ın muhtelif yıllarda elde edilmiş yine 6 tane Gazi birinciliği var. Bu konuda kürsünün ilk sırasında, 9 birincilikle eski yarış müdavimlerinin hatırlayacağı bir isim olan Mümin Çılgın var. Ünlü jokeylerden bazı örnekler verelim; Ertül Cankılıç 4, Sadettin Boyraz 2, Fuat Çakar 2, Selim Kaya ve Akın Özdeniz ise sadece 1 defa Gazi’de potoyu önde geçebildi.
    Sekiz olur mu?
    Ahmet Çelik, 2015 yılında Renk’le başladığı seriyi sırasıyla Graystorm, Piano Sonata, Hep Beraber, The Last Romance, Call To Victory isimli taylarla sürdürdü ve önemli bir favori olarak girdiği bu haftaki koşuyu da Burgas’la kazanarak ‘mucize’ diyebileceğimiz inanılmaz bir başarıya imza attı. Halen aktif at binen jokeyler arasında en çok Gazi kazanan jokey olan Ahmet Çelik, daha uzun yıllar kariyerine devam edecek ve şu sıralar yarış çevrelerinde ‘acaba sekizinciyi de kazanır mı’ konuşmaları, iddialaşmaları başladı bile.
    Üstelik, kazandığı taylara bakıldığında bunlardan Graystorm, Call To Victory ve biraz da Burgas’la büyük favori olarak katıldı bu koşulara. Kaldı ki bindiğiniz tayın favori olması tek başına kazanmak için yeterli değil. Nice büyük favorinin Gazi’de hayal kırıklığı yaşattığına şahit olduk yıllardır. Yani demem odur ki, bir jokey açısından herkesin farklı bir konsantrasyonla hazırlandığı bu koşuyu lehine çevirebilmek, birinci bitirebilmek hiç de kolay bir iş değil.
    Soğukkanlılığı, yarış okuma kabiliyeti, yarış zekası, koşu içindeki usta işi dokunuşları dikkate alındığında, yarış tarihine geçen genç jokey Ahmet Çelik’in Gazi Koşusu’nda elde ettiği bu 7’li başarı zincirine yeni bir halka eklemesi ‘artık’ sürprizden sayılmaz. Gördüğüm kadarıyla Ahmet’in olgunlaşan performansıyla 8-9 veya olursa 10. Gazi şampiyonluğu kimseyi şaşırtmayacak.

Önceki ve Sonraki Yazılar
İlker Ergür Arşivi