Kerem Kırçuval

Kerem Kırçuval

KARTAL’IN İNADI ALKIŞLANIR

Alkışlamak lazım Beşiktaş’ı… 80 dakika 10 kişi oynayıp, 11 adamıyla kendi sahasında bekleyen, tıpkı Antalya gibi Süper Lig’de top oynadığı düşünen bir anlayışı, inadıyla yıktı.
Öyle bir inat ki. Vazgeçmeyen, deneyen, bir daha deneyen, yılmayan bir inat.
İki haftada 5 puanı hovardaca harcayan Beşiktaş, yeniden zirveye ortak olma maçına çıkmıştı dün gece maça.
Atiba, bu takıma geldiğinden beri ilk kez dinlendiriliyor. Yerine “pasaportu da yerli ve milli evin değişmez oğlu” Necip var. İlerisi bayram yeri gibi. Ghezzai ve Ljajic ilk kez birlikte 11’de, Larin ve Aboubakar gol arıyor.
Sergen Yalçın, herkesin kızgın olduğu Welinton’u küstürmek istememiş, Montero yine yedek. Mensah ve Dorukhan cezalı. Malum başkalarının federasyonu Beşiktaş’a verilen cezaları onamada hem mahir hem hızlı.
Konya ise galibiyete hasret. İsmail Kartal’ın koltuğu sallanıyor. Beşiktaş’ın saldıracağını, bu maçı almak için yükleneceğini biliyor. Ne çıkarırsam, süremi o kadar uzatırım derdinde, kadrosunda eksik yok. Tablo buydu maç önü.
Maç başlıyor, daha ikinci dakika, kart sınırındaki profesyonel Jevtovic, Larin’in ayağına öyle basıyor ki, kırılsın istiyor. Sonra da hakeme “Daha ilk pozisyonum” diyor. Kalite bu.
Ghezzai uzaktan denedi. İlk şuttu. İlk kornerde Aboubakar’ın kafa topu, Konyalı oyuncunun kolunu sıyırarak dışarı çıktı. Karar devamdı.
N’Skala, çok doğru iki sarı kartı 6 dakika içinde alarak Dorukhan’dan sonra bu sahada ikinci büyük sorumsuzluğa imza attı. Beşiktaş, talihsiz bir sakatlık yaşayan Rıdvan’ı çok arıyor. Atiba’nın görevini üstlenen Necip bu kez sol beke geçti.
Beşiktaş, 10 kişi kaldı ama Konya yine de oyun anlayışını değiştirmedi. İlk yarı tek bir şut atamadı Konya takımı. Pozisyon adına ilk yarı sadece Aboubakar’ın kafa vuruşu yazıldı.
Soyunma odasına Beşiktaş hırslanarak, Konyaspor ise futbolu katlederek gitmiş oldu.
Kimse endişe etmesin. Ersun Yanallar, İsmail Kartallar da tarihin çöplüğüne atılacaklar, tıpkı Ziya Doğanlar gibi…
Bir futbol dizisi var The English Game adında. İlkel futbolun nasıl modern futbola evirilişini anlatıyor. Bu anlayıştaki hocalara keşke bunları izletebilsek. O dizide ne var biliyor musunuz? Aynı zamanda yetersiz, toplama bir kadro ile güçlü rakibe karşı modern futbol oynayarak ders verme var.
Ayağı kırılmış gibi yapacak her oyuncunuz, dakikaları çalacak maçta, sahte kartlar aldıracak rakibinize ve öyle ya da sıfır futbol ile bir puan alıp maçtan çıkacaksınız, bunu da başarı sayacaksınız.
Galibiyete verilen prim, beraberliğe verilmemeli. Daha önce Uğur Meleke ortaya atmıştı. Yürekten destekliyorum. Beraberlik paraları bir havuzda toplansın, en çok galibiyet alanlar yahut Avrupa’ya kupalarına giden takımlara bölüştürülsündü önerisi.
Budur. Bu ne ya. Antalyaspor’da Ersun Yanal tarih mi yazıyor? İsmail Kartal’ın bu kafayla Konya’ya ne faydası var?
Rakibin 20. dakikada 10 kişi kalmış, bari sahandan çık be.
ynayınca yeniyorsun. Bu takımı ilk maçta 4-1 yenerken de takımın başındaydın. Ersun Yanal’a mı özendin?
Şimdi takımdan yine gönderileceksin bu belli oldu. Değdi mi? Keşke geriye futbol oynayan zihni temiz, aklı top oynamak olan bir futbolcu topluluğu bıraksaydın.
Olmaz.
İkinci yarı, kapanan, futbol dışında her şeyi düşünen, üstelik hakemi de takdir haklarıyla yanına alan Konyaspor karşısında, Beşiktaş golü aradı durdu.
Sahanın kör, VAR’ın görevli hakemleri Welinton’a yapılan penaltıyı görmedi. Beşiktaş’ın inadı kırılmadı.
Maçın sonlarına doğru, “Bunlar 80 dakikadır 10 kişi, yorulmuşlardır, bir arkadaşa bakıp çıkacağız” tadında Konya atakları şuursuzdu. Şuursuzdu çünkü, Konya takımı bu maça hazırlanırken hücuma dair hiçbir çalışma, hiçbir konuşma yapmamıştı.
Bedelini ödediler. Rosier’in ligdeki ilk golü onlara nasip oldu. Ligin dibine daha da yaklaştılar.
Oyuna sonradan giren Atiba ve N’Koudou Beşiktaş’ın golü bulması adına doğru hamlelerdi. Aboubakar çok top ezdi, Ljajic, isteğine rağmen 90 dakikalık bir kondisyona sahip değildi. Atiba asistiyle gole imzasını attı.
Souza, Welinton, Ghezzai, Rosier ve Atiba sahanın en iyileriydi.
Beşiktaş, dün gece kaybetseydi, rakiplerinin karşılaştığı hafta büyük ölçüde geriye düşecekti. Kazandı. Büyük alkış.
Top oynamak isteyen Beşiktaş’ın karşısındaki anti futbol anlayışına tek çare golü erken bulmak. Ve maçı çıktığı gibi 11 kişi tamamlamak. Beşiktaş ligi yeniden başlattı.
Şartlar aynı olmasa da artık puanlar aynı. Bundan sonra futbol mu masa mı kazanacak sorusuna cevap aranacak.

Önceki ve Sonraki Yazılar
Kerem Kırçuval Arşivi