Kılıçdaroğlu: Kadın-erkek eşitliğini sağlayacak fermuar sistemini kurultaya götüreceğim

Kılıçdaroğlu: Kadın-erkek eşitliğini sağlayacak fermuar sistemini kurultaya götüreceğim
Gazete Pencere Haber Merkezi CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu, "Kadın-erkek eşitliğinde CHP olarak bir devrim yapacağız. Kurultay'a götüreceğim, kadın-erkek eşitliğini sağlayacağım. Fermuar sistemi gelecek. Kadın kardeşlerimden...

Gazete Pencere Haber Merkezi

CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu, "Kadın-erkek eşitliğinde CHP olarak bir devrim yapacağız. Kurultay'a götüreceğim, kadın-erkek eşitliğini sağlayacağım. Fermuar sistemi gelecek. Kadın kardeşlerimden destek istiyorum. Siyasete geliyoruz kadınlar en arkada bir yerde duruyor. Seslerini çıkaramıyorlar. Bunu bitireceğim. Bir kadın devrimini gerçekleştireceğiz" ifadesini kullandı. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın "anayasa" çağrısına da yanıt veren Kılıçdaroğlu, yapılan hukuksuzluklardan bahsederek, "Bunu yapanlar anayasa değişikliği için bizim kapımıza gelmesinler" dedi. İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu'nu hedef alan açıklamalarda bulunan Bilal Erdoğan'a da tepki gösteren Kılıçdaroğlu, "Kimsin sen?" diyerek seslendi.

Kılıçdaroğlu'nun satırbaşları şöyle:

Yeni bir yasama dönemine başlıyoruz. Bu yasama döneminin ülkemiz, insanlarımız için hayırlı uğurlu olmasını diliyorum. Biz CHP olarak görüşü, kimliği ve inancı ne olursa olsun adalet isteyen ve bu memlekette huzur isteyen herkesin yanında olacağız. Şu çatı altında adalet olsun istiyoruz, vatandaşın beklediği yasaların çıkmasını istiyoruz. Bu çatı altında tasarruf sigorta mevduatında yolsuzluk yapanlar hakkında soruşturma ve kovuşturma açılamaz diye bir kanunun çıkmasını asla ve asla istemiyoruz. Adalet, adalet, hak istiyoruz.

Bombalı saldırısı

Geçtiğimiz pazar günü Ankara'da bir terör saldırısı oldu. İki polis kardeşimiz yaralandı. Geçmiş olsun dileklerimizi iletiyoruz. Kayseri'de şehit edilen veteriner kardeşimize de Allah'tan rahmet diliyoruz. Bu ülke terörden çok çekti. Teröre karşı durmak hepimizin ortak görevidir. Teröre karşı ortak tepki vermek hepimizin temel görevlerinden birisidir. Pazar sabahı sayın İçişleri Bakanı'nı aradım. Öncelikle ivedilikle müdahale eden görev yapan bütün emniyet mensuplarına teşekkür etmek bizim görevimizdir. Ayrıca İçişleri Bakanı'na uyuşturucu baronlarıyla ve çetelerle yaptığı mücadele dolayısıyla tebriklerimi ilettim.

Dün akşam üstü beni çok üzen bir haber geldi. Yusuf Kerim, 6 yaşında. Yusuf Kerim amansız bir hastalığa yakalanmıştı. Hastalığı süre içinde annesi hapisteydi. Ben, 6 yaşındaki bir çocuk annesinden ayrılamaz dedim. Nihayet anne ile buluşturdular ve Yusuf Kerim dün vefat etti. Allahtan rahmet diliyorum.

"Kadın-erkek eşitliğini sağlayacak fermuar sistemini kurultaya götüreceğim"

Saray ve çevresinin bir derdi yok ama hepimiz ortak mücadele vermek zorundayız ülkemizin huzuru için, kalkınması, kadın-erkek eşitliği için. CHP olarak biz üzerimize düşeni mutlaka ama mutlaka yapacağız. Eşitlik için geldi kadın arkadaşlar. Kadın-erkek eşitliğinde CHP olarak bir devrim yapacağız. Kurultay'a götüreceğim, kadın-erkek eşitliğini sağlayacağım. Fermuar sistemi gelecek. Kadın kardeşlerimden destek istiyorum. Siyasete geliyoruz kadınlar en arkada bir yerde duruyor. Seslerini çıkaramıyorlar. Bunu bitireceğim. Bir kadın devrimini gerçekleştireceğiz. CHP'nin tarihine baktığınızda büyük devrimlerin, dönüşümlerin imzası vardır. Kanun olarak kadın-erkek eşittir diyor ama fiilatta yok. Bunu sağlamanın imzasını CHP atmış olacaktır.

Siyaset sorunları çözme sanatıdır. Siyasetçi ülkenin sorunlarını çözmek için yola çıkar. Siyasetçi zenginleşmişse bilin ki o topluma hizmet etmiyor. Kendisine, ailesine ve dar bir gruba hizmet ediyor demektir. Siyaset zenginleşme aracı değildir. Kim dün yüzükten bahsedip bugün 13 uçakla geziyorsa bir sorunumuz var demektir. Siyasette bir ahlak sorunu var demektir. Düzelteceğiz.

"Yarış eşit koşullarda olur"

Şu Meclis'e ben Gazi Meclis demiyorum. Gazi Meclis, Milli Kurtuluş Savaşını veren ve yöneten Meclis'tir. Bu Meclis, saraydan alınan talimatla AKP ve MHP milletvekillerinin el kaldırıp indirdiği 19 Mayıs hareketlerinin yapıldığı bir Meclis'tir. Milletime şikayet ediyorum. CHP'nin bu süreçte aldığı görev sıradan bir görev değildir. Verdiğimiz mücadele sıradan bir mücadele değildir. Hangi koşullarda mücadele verdiğimizin herkes tarafından bilinmesini isterim. Ahlaki ve siyasi meşrutiyeti olmayan bir iktidar ile mücadele ediyoruz. Bizler kıt kanaat seçim çalışması yaparken onlar devletin bütün imkanlarıyla meydanlardaydı. Yarış eşit koşullarda olur. Eşit olmayan koşullarda yapılan bir mücadelenin bütün sonuçlarına katlanmaya hazırız. Mahkemeye gireriz gerekirse, dava açsınlar. Hiçbir zaman inandığımız yoldan geri dönmeyeceğiz.

Erdoğan'ın anayasa çağrısına yanıt

"Pirincin içindeki siyah taşlardan korkma beyaz olanlardan kork" diyor bir Japon atasözü. Erdoğan, TBMM'nin açılışında sivil anayasa, demokratik bir anayasa yapalım diye konuştu. Erdoğan samimi mi? Erdoğan gerçekten ülkesini seviyor mu? İnsanını seviyor mu? Gerçekten adaletten, demokrasiden yana mı? Düşüncesini açıkladı diye hapishaneler dolu ya. "Herkes düşünce ve kanaatlerini söz, yazı, resim veya başka yollarla tek başına ya da toplu olarak açıklama ve yayma hakkına sahiptir" diyor anayasa. Gazeteci ağzını açıyor doğru içeride. Anayasanın kendisine verdiği hakkı kullanan birisi hapisteyse bu anayasa askıda demektir. Merdan Yanardağ niye içeride? Avukatlar niye içeride? 80-85 yaşındaki emekli paşalar, gazeteciler, aydınlar niye içeride? Düşüncelerini açıkladılar diye. Demek ki Erdoğan gerçek anlamda demokratik, sivil anayasa falan istemiyor. Onun kafasında başka şeyler var. Buradan yola çıkarak "Acaba biz muhalefeti nasıl kandırırız" arayışı içinde. Unutma, biz diğer siyasal partiler gibi biat eden kişiler değiliz. Biz MHP değiliz.

Basın özgürlüğünü tedbirleri almak devletin görevidir diyor anayasa. Soru şu, devletin bankaları ilanları nereye veriyor? Bir tane demokrasi ve özgürlüklerden yana olan gazeteye, haber sitesine bir ilan verdi mi? Hayır. Tamamı havuz medyasına gidiyor. RTÜK, tam bir infaz kurumu. Havuz medyasını görmez ama özgür medya bir yayın yaptığında incelerler, bakarlar. BİK aynı şekilde çalışıyor. Demek ki anayasada yer alana basın hürriyeti yerine getirilmiyor.

Cumartesi Anneleri, evladının, eşinin mezar yerini istiyorlar diye her hafta ters kelepçe ile gözaltına alınıyorlar. Anne annedir ya. "Mezarı şurada" diyeceksiniz. Bana demokrasiden, sivil anayasadan söz ediyorlar. Sen onu benim külahıma anlat. Hayatın gerçeği çok farklı.

Çalışma hakkı ve ödevi. Milyonlarca işsizimiz var. Mülakatı kaldıracağız diye söz verdiler. Sonradan "mülakatı mülakat gibi yapacağız" dediler. İtiraf ediyorlar, demek ki önceden olması gerektiği gibi yapmamışlar. Senin anayasal hakkını, sendika hakkını sana vermeyen kişi ile nasıl masaya oturacağız?

Madde 58. Gençliğin korunması. Saraya seslenelim. Uyuşturucu baronları ile kol kola gezenler kimler? Hapisten çıkaran kimler? Türkiye'yi bir uyuşturucu batağına soktular. Türkiye'nin 81 ilinde bağımlılar var. Artık uyuşturucu ile mücadele bir milli güvenlik sorununa dönüşmüş durumda. Bu olmadığı taktirde Türkiye bir narko devlet olacak.

Anayasa, herkes gelirine göre vergi ödeyecek diyor. Bir yıldan uzun vadeli bir paranız var bir kuruş bile vergi vermiyorsunuz. Kur Korumalı Mevduatta da 0 vergi. Vergide de adalet yok.

Yasama yani milletvekili dokunulmazlığı. Seçimden önce veya sonra bir suç işlendiği öne sürülen bir milletvekili Meclis'in kararı olmadan tutulamaz, sorguya çekilemez, tutuklanamaz ve yargılanamaz. Milletvekili seçilen Can Atalay şu an hapiste, niye? Seçime girdin, milletvekili oldun, çıkarmıyorlar. Yargıtay kalktı ceza verdi. Bu hukuku katletmektir. Bunu yapanlar anayasa değişikliği için bizim kapımıza gelmesinler.

Erdoğan'ın anayasaya sadakatine inanıyor musunuz? Hukukun üstünlüğüne inandığına, demokrasiye inandığına, Atatürk devrimlerine inandığına inanıyor musunuz? Ben de inanmıyorum. Yok öyle bir şey.

Cumhurbaşkanının avukatları sigaramın külünü dökeceğim diye savcıdan kül tablası istiyor. Savcı koşa koşa gidip getiriyor. Adalet bu mudur? Ahlak bu mudur? Anayasa Mahkemesi'ne hakim, Yargıtay tarafından seçildi. Bir tek Yargıtay kararında imzası bile yok. Yıldırım hızıyla geldi, geçti, AYM'ye üye seçildi. Niye? Saray istiyor diye. Bu hakime güvenecek misiniz?

Anayasa orman köylüsünü koruyun diyor. Hangi orman köylüsü korundu?

Güçlendirilmiş Parlamenter Sistem çalışması

Biz bir çalışma yaptık. 6 lider bir araya geldik. Güçlendirilmiş Parlamenter Sistem ile ilgili düzenlememizi yaptık. Bütün ilgili kurumlara da gönderdik. Türkiye Cumhuriyeti Devleti'nin gerçek anlamda güçlendirilmiş bir parlamenter sisteme ihtiyacı var. Milletvekillerinin, yasama organının güçlü olduğu bir sistemi öneriyoruz. Bütün bu adaletsizlikleri yapan kim? Emekli mi, memur mu, öğrenci mi, kadınlar mı, erkekler mi? Evet bildiniz, adı belli Recep Tayyip Erdoğan. Neden? İstediği kanunu çıkardı, istediği kararnameyi, genelgeyi çıkardı. İstediği bürokratı görevden aldı, istediği bürokratı yeniden atadı. İstediği bütçeyi çıkardı, istediği gibi kullandı. Bu memleketin hangi sorununu çözdü?

İmamoğlu'nu hedef alan Bilal Erdoğan'a sert tepki

Bir tavsiyem daha var Erdoğan'a. Aileni siyasete bulaştırma. Bir oğlun var kalkmış bizim İBB Başkanımız hakkında laflar ediyor, kimsin sen? Gücünü babandan alıyorsan sen zaten adam değilsin. Eğer sen eleştirip de "Ben İBB adayı olmak istiyorum" diyorsan hodri meydan, çıkmazsan namertsin. Devlete ne kadar vergi veriyorsun ve gelirlerin nereden? Bir dönem MEB'i yönetiyordu, bürokratları toplayıp talimat veriyordu. Siyasiler, ailelerini siyasetin dışında bırakmak zorundalar. Bu ahlaki ve adil değil. Sen milletin oyuyla mı geldin? Babanın gücünü mü kullanıyorsun? Baban, televizyonda benim karşıma çıkmaya cesaret edemedi. İstanbul sevdasından bahsetmiş, ben onun sevdasının ne olduğunu biliyorum. "Babacım paraları sıfırlayalım mı". Otur oturduğun yerde.