Konut fiyat artışında Türkiye birinci sırada yer aldı

Konut fiyat artışında Türkiye birinci sırada yer aldı
Türkiye'deki konut fiyatları yüzde 133 yükseldi. Dünyada 150 şehir arasında konut fiyatlarının en çok arttığı üç şehir arasında Ankara, İzmir ve İstanbul bulunuyor.Merkez Bankası Başkanı Hafize Gaye Erkan İstanbul’daki...

Türkiye'deki konut fiyatları yüzde 133 yükseldi. Dünyada 150 şehir arasında konut fiyatlarının en çok arttığı üç şehir arasında Ankara, İzmir ve İstanbul bulunuyor.

Merkez Bankası Başkanı Hafize Gaye Erkan İstanbul’daki kira artışı nedeniyle annesinin yanına taşındığını açıkladı. “İstanbul, Manhattan’dan pahalı olur mu?” diyen Erkan’ın sözleri gündem oldu.

 Euronews’in haberine göre, 2023'ün ilk çeyreğinde, 2022'ye kıyasla Türkiye, dünyadaki konut fiyatlarının en fazla arttığı ülke oldu. Dünyada 150 şehir arasında konut fiyatlarının en çok arttığı üç şehir arasında Ankara, İzmir ve İstanbul bulunuyor.

Konut fiyatları en çok Türkiye’de artışa geçti

Türkiye, dünyada konut fiyatlarının en fazla arttığı ülke olarak öne çıkıyor. 2023'ün ilk çeyreğinde, 2022'ye kıyasla Türkiye'deki konut fiyatları yüzde 133 yükselerek dikkat çekti. Almanya ve İngiltere gibi bazı ülkelerde ise konut fiyatlarında düşüş yaşandı.

Türkiye'de konut ve kira piyasasındaki kriz derinleşirken, hükümet yeni önlemlerle sorunu hafifletmeye çalışıyor. Resmi enflasyonun yüzde 70'i aştığı bir dönemde, hükümetin kira artışlarına yüzde 25 sınır getirmesi ev sahipleri ile kiracıları karşı karşıya getirdi.

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu (BDDK) ise eşi veya 18 yaş altındaki çocuklarının en az bir konut sahibi olanlara yönelik konut kredi değer oranını yüzde 75 daraltma kararı aldı. Örneğin, 5 milyon TL değerindeki bir evi ikinci tapulu ev olarak alacak olanlara, evin değerinin yüzde 22,5'i kadar kredi kullandırılabilecek.

Uluslararası Emlak Danışmanlığı firması Knight Frank'in Küresel Konut Fiyat Endeksi'ne göre, 2023'ün ilk çeyreğinde Türkiye'de konut fiyatları, bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 132,8 artış gösterdi.

İlgili haberler için tıklayınız;

Merkez Bankası Başkanı Erkan: İstanbul’da evler pahalı, ev bulamadık, annemin yanına taşındık