6 bin yıllık mermer idol iade edilmiyor

6 bin yıllık mermer idol iade edilmiyor
Türkiye, çalınan 6 bin yıllık mermer idolünü, ABD'deki Christie's Müzayede Evi ve serbest fon milyarderi Michael Steinhardt'tan geri alamıyor.Türkiye'den kaçırılan tarihi eser, New York'ta 2017'de Christie's Müzayede Evi tarafından...

Türkiye, çalınan 6 bin yıllık mermer idolünü, ABD'deki Christie's Müzayede Evi ve serbest fon milyarderi Michael Steinhardt'tan geri alamıyor.

Türkiye'den kaçırılan tarihi eser, New York'ta 2017'de Christie's Müzayede Evi tarafından düzenlenen açık artırmada yaklaşık 14,5 milyon dolara satılmıştı. Türkiye, Kültür Bakanlığı aracılığı ile itiraz ederek satışı durdurmuş ve eserin iadesini istemişti. Türkiye'nin Guennol Stargazer (Guennol Yıldız Avcısı) adlı mermer idolün iadesi için New York'ta eseri satışa sunan Michael Steinhardt ve Christie's Müzayede Evi'ne açtığı dava olumsuz sonuçlanınca dava temyize gitmişti.

ABD'deki temyiz mahkemesi, Türkiye'nin çalıntı suçlaması yapmak için uzun bir süre beklediğini iddia ederek iade talebine olumsuz yanıt verdi.

İADE TALEBİ GEÇ YAPILMIŞ
Manhattan'daki 2. ABD Temyiz Mahkemesi, Türkiye'nin Guennol Yıldız Avcısı adlı kadın heykelin 1990'larda topraklarından haksız yere çıkarılmış olabileceğini "bilmesi için nedenleri olduğunu" söyledi. Türkiye'nin, müzayede evinin satmak için listelediği Nisan 2017'ye kadar idolün sahibi Christie ve Steinhardt'a dava açmayı beklediğini ekledi.

Mahkeme yargıcı, "Türkiye, kendi Kültür Bakanlığı'ndan heykelin New York'ta olduğuna dair işaretler almasına rağmen kararsız kaldı" diyerek Türkiye'nin iddiasını 2017 yılına kadar getirmemesini, hatta soruşturmamasını mantıksız buldu.

Mahkeme, heykelin New York Metropolitan Sanat Müzesi'nde 30 yılı aşkın bir süredir sergilendiğini ve 1990'lar boyunca Kültür Bakanlığı'nın bu konuda makaleler ve sunumlar yayınladığını söyledi. Mahkeme başkanı, kararında "Stargazer gizlilik içinde tutulmuyordu" dedi.