Arslantepe’nin UNESCO yolculuğu

Arslantepe’nin UNESCO yolculuğu
“Melita’dan Malatya’ya Kültür, Sanat, Tarih, Arkeoloji, Turizm, Gastronomi ve Moda Günleri” kapsamında “Arslantepe Höyüğü’nün UNESCO Yolculuğu ve Malatya Tarihi” konulu panel Kongre ve Kültür Merkezi’nde düzenlendi.Arslantepe...

“Melita’dan Malatya’ya Kültür, Sanat, Tarih, Arkeoloji, Turizm, Gastronomi ve Moda Günleri” kapsamında “Arslantepe Höyüğü’nün UNESCO Yolculuğu ve Malatya Tarihi” konulu panel Kongre ve Kültür Merkezi’nde düzenlendi.

Arslantepe Höyüğü’nün kazı başkanı Prof. Dr. Francesca Balossi Restelli, panelde yaptığı konuşmada, Arslantepe kazılarında 20’den fazla üniversite ile çalıştıklarına değindi. UNESCO Dünya Kültür Mirası Listesi’ne höyüğün geçen yıl alındığını hatırlatan Restelli, “O bize ne getirdi; bilimsel olarak hiçbir şey. Biz çalışmaya devam ediyoruz önceki gibi. Ziyaretçi ve tanıtım olarak biraz değişiyor. Daha fazla ziyaretçi geliyor, ziyaretçi sayısı artıyor. Arslantepe’de dünyanın ilk sarayı duruyor. Devletin kökeni ve sistemini biz bu saraydan anlatabiliriz dünyaya” dedi.

Arslantepe’nin geç Hitit döneminde başkent olduğunu, tepenin isminin de o dönemden geldiğini dile getiren Restelli, şöyle devam etti:
“Çünkü aslan heykelleri tepede bulundu. Biz o tabakaları çalışıyoruz ve anıtsal binalar buluyoruz. Hitit imparatorluğu döneminde Malatya, Melid, bir şehirdi. Hitit imparatorluğu bittiğinde bizim şehir tam bir devlet oldu. Biz ona ‘geç Hitit’in devleti’ diyoruz. En çok o dönemin tabakalarını bulduk. Hattuşaş bize nasıl yakın göstermek istiyorum, orada da kapılarda aslan heykeli var tam bizimki gibi.”