Avrupa Filmleri gösterimleri "Lüksemburg Lüksemburg"la başladı!

Avrupa Filmleri gösterimleri "Lüksemburg Lüksemburg"la başladı!
Avrupa Birliği (AB) Türkiye Delegasyonu ve AB üye devletleri tarafından düzenlenen, Türkiye’deki sinemalarda yer almayan filmlerin gösterimi için "Avrupa Filmleri Haftası Şehrinizde" etkinliği kapsamında Ukrayna yapımı "Lüksemburg...

Avrupa Birliği (AB) Türkiye Delegasyonu ve AB üye devletleri tarafından düzenlenen, Türkiye’deki sinemalarda yer almayan filmlerin gösterimi için "Avrupa Filmleri Haftası Şehrinizde" etkinliği kapsamında Ukrayna yapımı "Lüksemburg Lüksemburg" filminin galası Ankara’da yapıldı.

Yunanistan Büyükelçiliği desteğinde düzenlenen gala gecesine, AB Türkiye Delegasyonu Başkanı Nikolaus Meyer-Landrut, Yunanistan Büyükelçisi Christodoulos Lazaris, Ukrayna Büyükelçisi Vasyl Bodnar ve çok sayıda davetli katıldı.

"Kültürel alışverişe katkıda bulunuyor"

Nikolaus Meyer-Landrut, ülke genelinde çeşitli illerde etkinlik yapılacağını belirterek, "Bu türden bir etkinlik karşılıklı kültürel alışverişe katkıda bulunuyor. Kültürel bağları güçlendiriyor ve aynı zamanda insanların birbirini daha iyi anlamasına vesile oluyor. Bunun yanı sıra klişelerin ortadan kaldırılmasına katkıda bulunuyor. Bunları zaten hepiniz biliyorsunuz, bu gece gala etkinliğinde Yunan meslektaşım bir Ukrayna filmini seçti. Sanatsal açıdan tercih yaptı, bu açıdan memnuniyet duyuyoruz; ama aynı zamanda burada ben Ukrayna’nın mücadeleci ruhunu da değinmek, ona da vurgu yapmak istiyorum. Kendilerini savunma süreci içinde sergiledikleri bu mücadelede onlara başarı diliyorum" dedi.

"İsmimizin bir kez daha Ukrayna’nın ismi ile anılması benim için bir onur"

Yunanistan Büyükelçisi Christodoulos Lazaris, "İsmimizin bir kez daha Ukrayna’nın ismi ile anılması benim için bir onur. Ukrayna halkının yabancı istilasına püskürtmek ve işgal altındaki topraklarını geri almak için verdiği cesur mücadeleyi hepimiz hayranlıkla izliyoruz" diye konuştu.

"İki ülke arasındaki ilişkiler 24 Şubat 2022’den çok daha eskiye dayanmaktadır"

Ukrayna Büyükelçisi Vasyl Bodnar, "Yunanistan o dönem kuşatma altındaki Ukrayna ordusuna askeri malzeme sağlayan birinci ülke değilse bile bu yardımı sağlayan Batılı ülkeler arasında yer almıştır. Biz şu an bile bu konuşmaları yaparken koridor anlaşması ile Ukrayna'dan dünyaya taşınan tahıl ve diğer mahsullerin yüzde 50’den fazlası Yunan gemileri ile taşımaktadır. Ancak iki ülke arasındaki ilişkiler 24 Şubat 2022’den çok daha eskiye dayanmaktadır" ifadelerini kullandı.

10 ilde eşzamanlı gala

"Avrupa Filmleri Haftası Şehrinizde" etkinliği kapsamında, 16-22 Haziran’da Eskişehir ve Trabzon’da, 11-16 Eylül’de İzmir’de ve 22-28 Eylül’de Antalya, Bursa, Denizli, Diyarbakır, Edirne, Mersin, Samsun’da eş zamanlı olarak gala geceleri düzenlenecek. 10 ildeki tüm gösterimler halka açık ve ücretsiz olacak. (DHA)