Darwin’in çalınan defteri iade edildi

Darwin’in çalınan defteri iade edildi
İngiliz doğa bilimci Charles Darwin’in 22 yıl önce Cambridge Üniversitesi Kütüphanesi’nden “çalınan” milyonlarca sterlin değerindeki iki not defteri esrarengiz bir şekilde kitaplığa geri bırakıldı. Deri kaplı not defterlerinden...

İngiliz doğa bilimci Charles Darwin’in 22 yıl önce Cambridge Üniversitesi Kütüphanesi’nden “çalınan” milyonlarca sterlin değerindeki iki not defteri esrarengiz bir şekilde kitaplığa geri bırakıldı. Deri kaplı not defterlerinden biri Darwin’in türler arasındaki evrim ilişkilerini incelediği ünlü “Hayat Ağacı” şemasını içeriyor.

BBC Türkçe’nin haberine göre, Darwin’in defterleri en son Kasım 2000’de, fotoğraflarının çekilmesi amacıyla kütüphanedeki özel el yazmaları bölümünden çıkarıldıklarında görülmüştü. Kartpostal büyüklüğündeki not defterlerini orijinal kutusu içinde pembe bir hediye kağıdına sarılmış olarak kimin üniversiteye bıraktığı bilinmiyor.

Not defterlerinin, konulduğu zarfın üzerinde “Kütüphaneci, Mutlu Paskalyalar X” yazılı bir not yer alıyor. Streç filme sarılmış olan not defterlerinin 9 Mart’ta üniversite kütüphanesinin sorumlusu Dr. Jessica Gardner’ın ofisinin önüne bırakıldığı belirtiliyor.

Kütüphanenin kamuya açık kısmında yer alıyor alan bu bölümde güvenlik kameraları yok. Gardner, not defterlerini bulunca ağladığını belirterek, “Bu defterlerin bulunması bizim için çok anlam ifade ediyor. Ölene kadar bulamayacağımızı düşünüyordum. Kaybedince çok üzülmüştüm. Bulunca da o kadar sevindim” dedi.