Dünya kentlerinde Picasso şenliği

Dünya kentlerinde Picasso şenliği
Resim sanatında çığır açan Pablo Picasso, ölümünün 50’nci yılında New York, Paris ve Madrid’de altı sergiyle anılıyor.91 yıllık ömrünün neredeyse 80 yılında resim yaptı. 20’nci yüzyılda modern sanatın gelişmesine...

Resim sanatında çığır açan Pablo Picasso, ölümünün 50’nci yılında New York, Paris ve Madrid’de altı sergiyle anılıyor.

91 yıllık ömrünün neredeyse 80 yılında resim yaptı. 20’nci yüzyılda modern sanatın gelişmesine özellikle adıyla özdeşleşen Kübizm akımıyla katkı sağladı.

25 Ekim 1881’de İspanya’nın Málaga şehrinde doğan, 8 Nisan 1973’te Paris’te ölen büyük ressam Pablo Picasso, ölümünün 50’nci yılında Avrupa ve ABD’de sergilerle anılıyor. New York Times gazetesi bu sergileri derledi.

New York’ta Picasso’ya adanmış üç sergi var. Guggenheim Müzesi‘ndeki ‘Genç Picasso Paris’te‘, ressamın 1990 sonbaharında Paris’e geldikten sonra yaptığı 10 tabloyu ve kağıt üzerinde yaptığı çalışmaları kapsıyor. Sergi tarihi 12 Mayıs-6 Ağustos.

Pablo-matik: Hannah Gadsby’ye göre Picasso’ adlı sergi, Picasso’nun yapıtlarına feminist bir gözle bakacak. Gösterilerinde Picasso’nun ‘kadın düşmanlığı’na da değinen Avustralyalı stand-up komedyeni Hannah Gadsby’nin de küratörleri arasında bulunduğu sergi 2 Haziran ile 24 Eylül arasında Brooklyn Müzesi‘nde.

Pablo Picasso, 1921 yazında Paris’in güneydoğusundaki Fontainebleau’da bir garaja yerleşip resim yapmıştı. Burada ürettiği eserler arasında neo-klasik ‘Baharda Üç Kadın’ ve Kübist ‘Üç Müzisyen’ de var. Şimdi bunlar, müze koleksiyonundaki diğer Picasso eserleriyle birlikte MoMA‘da ‘Picasso Fontainebleau’da‘ sergisinde gösterilecek. Sergi tarihi 1 Ekim 2023-10 Şubat 2024.

Paris’teki İnsan Müzesi’ndeki (Musée de l’Homme) ‘Picasso ve Prehistorya’ sergisi, seramik ve gravür gibi tarih öncesi sanatın Picasso’nun eserlerine etkisine odaklanıyor. 1931 tarihli yağlı boya ‘Taş Atan Kadın’ bu resimlerden biri. 40 Picasso eserinin yer aldığı sergi 12 Haziran’a kadar devam edecek.

Picasso’nun günümüze uzanan etkileri, ‘Picasso Kutlaması: Koleksiyona Yeni Bir Bakış’ sergisinde. 1901 tarihli bir otoportrenin de görüleceği sergide çağdaş sanatçıların eserleri de var. Sanat yönetmenliğini Britanyalı moda tasarımcısı Paul Smith’in yaptığı sergi 27 Ağustos’a kadar Paris’teki Picasso Müzesi‘nde.

Picasso’nun en ünlü eseri Guernica‘nın yer aldığı Madrid’deki Reina Sofia Müzesi de tıpkı Guggenheim gibi sanatçının tek bir yılını merceğe alacak. Picasso’nun Paris’ten ayrılıp Katalan köyü Gósol’a gittiği dönemde yaptığı eserleri kapsayan sergi 14 Kasım 2023 ile 4 Mart 2024 arasında görülebilir.