Google'dan Prof. Dr. Nüzhet Gökdoğan'ın yaş gününe özel doodle tasarımı 

Google'dan Prof. Dr. Nüzhet Gökdoğan'ın yaş gününe özel doodle tasarımı 
Türkiye'nin ilk kadın gökbilimcisi ve ilk kadın dekanı Nüzhet Gökdoğan, Google'da Doodle oldu. Google, ana sayfasında bugüne özel hazırladığı "Doodle"da, "Nüzhet Gökdoğan'ın 113. yaş gününü kutladı. Bu gelişme üzerine...

Türkiye'nin ilk kadın gökbilimcisi ve ilk kadın dekanı Nüzhet Gökdoğan, Google'da Doodle oldu. Google, ana sayfasında bugüne özel hazırladığı "Doodle"da, "Nüzhet Gökdoğan'ın 113. yaş gününü kutladı. Bu gelişme üzerine Nüzhet Gökdoğan'ın hayatı araştırılmaya başladı. Türk bilim tarihinde ilklerin kadını olan Nüzhet Gökdoğan'ın başarıları Türk kadınlarına örnek oldu. Peki, Nüzhet Gökdoğan kimdir, kaç yaşında, ne zaman öldü? İşte hayatıyla ilgili bilgiler.

Nüzhet Gökdoğan'ın hayatı Google'a Doodle olmasının ardından merak edilmeye başladı. 14 Ağustos Doodle'ı, Türkiye'nin ilk kadın gök bilimcilerinden biri olarak tanınan Türk astronom ve matematikçi Nüzhet Gökdoğan'ı anıyor" ifadeleri kullanıldı. Doodle tıklandığında kullanıcılar, 14 Ağustos 1910'da İstanbul'da dünyaya gelen Prof. Dr. Nüzhet Gökdoğan ile ilgili bilgi ve haberlerin yer aldığı sayfaya yönlendiriliyor.

Prof. Dr. Nüzhet gökdoğan kimdir?

Hatice Nüzhet Gökdoğan, Türk gök bilimci ve akademisyen. Türkiye Cumhuriyeti’nin ilk bilim kadınlarındandır. "Türkiye'nin ilk kadın gökbilimcisi ve ilk kadın dekanı" olarak bilinir.

Prof. Dr. Nüzhet Gökdoğan, 1910 yılında İstanbul’da doğdu. Babası Atatürk’ün silah arkadaşlarından tümgeneral Mehmet Zihni Toydemir, annesi Nebihe Hanım'dır. Yatılı olarak okuduğu Erenköy Kız Lisesi’nden 1928 yılında mezun olduktan sonra devlet bursu kazanarak matematik-fizik lisansı yapmak üzere Fransa’ya gönderildi. Lyon Kız Lisesi'nde Fransızca öğrendikten sonra Erkek Lisesi kısmına geçerek matematik ağırlıklı bir öğrenim gördü. 1932’de Lyon Üniversitesi’nde matematik lisansını tamamladı. 1933 yılında Paris Üniversitesi'nde fizik öğrenimi görmeye başladı ve Paris Gözlemevi’nde staj yaptı. Yıl sonu sınavlarının ardından yurda döndü.