Hun dönemine ışık tutan müze

Hun dönemine ışık tutan müze
Kazakistan’da yer alan Abiş Kekilbayev Bölge Tanıtımı Müzesi, yaklaşık 57 bin orijinal eseriyle bölgenin kadim tarihine ışık tutuyor.Müzede, 2014’te Mangistau’daki ‘Altın Kazgan’ kazı bölgesinde keşfedilen 97 Hun dönemi...

Kazakistan’da yer alan Abiş Kekilbayev Bölge Tanıtımı Müzesi, yaklaşık 57 bin orijinal eseriyle bölgenin kadim tarihine ışık tutuyor.

Müzede, 2014’te Mangistau’daki ‘Altın Kazgan’ kazı bölgesinde keşfedilen 97 Hun dönemi eseri de sergileniyor. Bunların arasında milattan sonra beşinci yüzyılda Hun askerinin kullandığı saf altın ile gümüş karışımından işlenen eyer ve dizgin dikkati çekiyor.


Yaklaşık iki bin yıllık Hun askerine ait dizgin ve eyeri görmek için müzeye her yıl ülke içi ve dışından yüzlerce ziyaretçi geliyor.

Abiş Kekilbayev Bölge Tanıtımı Müzesi Uzmanı Bakıtcan Kudaybergenulı, Hun savaşçısına ait dizginle eyerin müzenin gözde eserleri arasında yer aldığını söyledi.

Kudaybergenulı, Hunların at üstünde yaşayan savaşçı bir halk olduğunu belirterek, “O dönem, bir asker öldüğü zaman yanında bindiği at ile defnetme töreni yaygındı. Hun savaşçısına ait bu at dizgini ve eyerinde 5. yüzyılda Hunların geliştirdiği polikrom stilinin kullanıldığını görüyoruz. At dizgininde insan yüzü, at eyerinde ise hayvan resimleri çizilmiş” dedi. At dizginin saf altın, eyerinin de gümüşten yapıldığını belirten Kudaybergenulı, “Hun dönemine ait bu eserin şimdilik eşi benzeri yok” bilgisini verdi.