Tarihi Ermeni kilisesi yeniden ibadete açılıyor

Tarihi Ermeni kilisesi yeniden ibadete açılıyor
Diyarbakır’ın Sur ilçesindeki Ortadoğu’nun en büyük Ermeni Kilisesi Surp Giragos’ta 7 yıl sonra çan sesi yeniden duyulacak.1376 yılında inşa edilen kilise madde bağımlılarının mekanı haline gelmişti. 2015’te de teröristlerin...

Diyarbakır’ın Sur ilçesindeki Ortadoğu’nun en büyük Ermeni Kilisesi Surp Giragos’ta 7 yıl sonra çan sesi yeniden duyulacak.

1376 yılında inşa edilen kilise madde bağımlılarının mekanı haline gelmişti. 2015’te de teröristlerin karargahı olmuştu. Sözcü’nün haberine göre Sur’a bağlı Hançepek’teki Ermeni Surp Giragos Kilisesi’nin restorasyonu tamamlandı. Kilisede 8 Mayıs’ta Türkiye Ermeni Patriği Sahak Maşalyan’ın katılımıyla ilk ayin düzenlenecek. Kiliseye kalıcı bir din adamı atanması için de Kilise Vakfı, hükümetten talepte bulundu.

Hırsızların altın bulma bahanesiyle her yanını delik deşik ettiği kilise için 2008 yılında restorasyon kararı alındı. Eski Baro Başkanı Tahir Elçi’nin öldürüldüğü 4 ayaklı minarenin hemen arkasındaki kilisenin iç ve dış restorasyonu aslına uygun restore edildi.

Ermeni Vakfı ile Büyükşehir Belediyesi’nin yürüttüğü projeyle restorasyonuna başlanan kilise, 6 milyon lira harcanarak 3 yılda ayağa kaldırıldı ve 2011’de yeniden kapılarını ayin yapmak için dünyanın dört bir yanından gelen Ermeni cemaatine açtı.

Yıkılan kulesindeki 100 kiloluk soğan başlı çanın orijinali, Moskova’da özel olarak yaptırılıp Diyarbakır’a getirildi. 35 yıllık derin sessizliğin ardından Gavur Mahallesi’nin sokaklarında çan sesi her pazar yeniden duyuldu.

3 AYDA HARABEYE DÖNDÜ
Ancak çan sesi 4 yıl sonra yeniden sustu… 2015’te terör örgütü PKK’nın çukur ve hendek terörüyle Surp Giragos Kilisesi yeniden ağır hasar gördü. Sadece kilisenin bulunduğu mahallede 24 güvenlik görevlisi şehit edildi. Çatışmaların ortasında kalan ve restorasyonu üç yıl süren kilise üç ayda yeniden harabeye döndü.

Kilise için bu kez Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından ihale yapıldı. Surp Giragos ile aynı bölgede teröristlerce tahrip edilen 4 kilise 30 milyon lira bedelle yeniden aslına uygun biçimde onarılarak ibadete hazır hale getirildi. 8 Mayıs’ta sabah 10.00’da mahallede yeniden çan sesi duyulacak.