Yeni bir yarasa türü ortaya çıktı

Yeni bir yarasa türü ortaya çıktı
Bilim insanları şimdiye kadar bulunan en eski yarasa iskeletlerine dayanarak yeni bir yarasa türü tanımladılar.Yaklaşık 52 milyon yıl önce Wyoming’de yaşayan soyu tükenmiş yarasa üzerinde yapılan çalışma, bu süre zarfında...

Bilim insanları şimdiye kadar bulunan en eski yarasa iskeletlerine dayanarak yeni bir yarasa türü tanımladılar.

Yaklaşık 52 milyon yıl önce Wyoming’de yaşayan soyu tükenmiş yarasa üzerinde yapılan çalışma, bu süre zarfında yarasaların birden fazla kıtada hızla çeşitlendiği fikrini destekliyor.

Arkeofili’nin haberine göre, Hollanda’daki Amerikan Doğa Tarihi Müzesi ve Naturalis Biyoçeşitlilik Merkezi’ndeki araştırmacılar tarafından yürütülen çalışma, PLOS ONE dergisinde yayımlandı.

Kutup bölgeleri ve birkaç uzak ada dışında dünyanın hemen hemen her yerinde 1.460’tan fazla yaşayan yarasa türü bulunuyor. Wyoming’in Green River Formasyonu’nda (erken Eosen döneme ait dikkate değer bir fosil yatağı) bilim insanları son 60 yılda 30’dan fazla yarasa fosili ortaya çıkardılar, ancak şimdiye kadar hepsinin aynı iki türü temsil ettiği düşünülüyordu.

Son yıllarda Naturalis Biyoçeşitlilik Merkezi’nden bilim insanları, müze örneklerinden ölçümler ve diğer verileri toplayarak Icaronycteris’i yakından incelemeye başladılar. Evrimsel biyolog Tim Rietbergen, “Paleontologlar, Icaronycteris olarak tanımlanan çok sayıda yarasa topladılar ve bu örnekler arasında gerçekten birden fazla tür olup olmadığını merak ettik. Sonra dikkatimizi başka yöne çeken yeni bir iskelet gördük” diyor.

Olağanüstü iyi korunmuş iskelet, 2017 yılında özel bir koleksiyoncu tarafından toplanmış ve Müze tarafından satın alınmıştı. Araştırmacılar, fosili Rietbergen’in kapsamlı veri kümesiyle karşılaştırdıklarında, yeni bir tür olarak açıkça göze çarpıyordu.

1994 yılında aynı taş ocağında ve Ontario Kraliyet Müzesi koleksiyonlarında bulunan ikinci bir iskelet fosilinin de bu yeni türe ait olduğu belirlendi. Araştırmacılar bu fosillere, 2017 yılında ölen ve fosil yarasalar ve evrim anlayışına kapsamlı katkılarda bulunan Duke Üniversitesi paleontologu Gregg Gunnell’in onuruna Icaronycteris gunnelli adını verdiler.