Yolsuzluk iddiası müdürü koltuğundan etti

Yolsuzluk iddiası müdürü koltuğundan etti
Diyarbakır’da Ambar Çayı üzerinde kurulan suluma barajından etkilenecek olan “Ambar”, “Kendale Hecala” ve “Gre Fılla” höyüklerinde üç yıldır Diyarbakır Müze Müdürlüğü tarafından yürütülen kazılardaki...

Diyarbakır’da Ambar Çayı üzerinde kurulan suluma barajından etkilenecek olan “Ambar”, “Kendale Hecala” ve “Gre Fılla” höyüklerinde üç yıldır Diyarbakır Müze Müdürlüğü tarafından yürütülen kazılardaki yolsuzluk iddiaları üzerine Diyarbakır Müze Müdürü Vehbi Yurt, bir ay önce görevden alındı. 

Medyascope muhabiri Ferit Aslan, yolsuzluk ve kayıp eser soruşturması ile ilgili detaylara ulaştı. Salgın döneminde kazı yapılmamasına rağmen kazı için malzeme alındığı iddiaları üzerine Kültür ve Turizm Bakanlığı iki müfettiş gönderdi. Bakanlığın gönderdiği müfettişler, kazılarda bulunan, fotoğraflanıp görüntülenmesine rağmen sahadan alınmayan ve bir gün sonra kaybolan tarihi eserin de peşine düştü.

Arkeolojik kazılarda prosedüre göre harcama yetkisi kazı başkanlarına verilip Müze Müdürlüğü’nden bir yetkili tarafından denetlenirken Ambar Çayı’nda üç yıldır süren kazılarda ise Müze Müdürü Yurt’un harcama yetkilerini alıp kazı başkanlarına bilimsel danışmanlık yaptırdığı ortaya çıktı. Her şeyin müzeden organize edildiği ve kazı alanında iki görevlinin de bu işe dahil edildiği yolsuzluk iddiasında, bu görevlilerin prosedüre göre altı ayda bir değişmesi gerekirken üç yıl değiştirilmediği belirlendi. İddiaya göre, salgın döneminde kazılara ara verilirken kazı çalışmaları için temizlik ve kazı malzemeleri alındığına dair harcamaların yapıldığı belirtildi.

KAZIDA BULUNAN TARİHİ ESER KAYIP
Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın atadığı müfettişler, kazı alanında ve müzede görevlilerin ifadesine başvurdu, üç yıl boyunca yapılan bütün harcamaları mercek altına aldı. Müze Müdürü Vehbi Yurt’un görevden alındığı soruşturmaya kayıp tarihi eserler iddiası da eklendi. Ambar Çayı’ndaki kazılarda ortaya çıkarılan pişmiş topraktan bir çanağın, kazı ekibi tarafından fotoğraflanıp görüntülendiği ancak koruma altına alınmadığı ve bir gün sonra kaybolduğu ortaya çıktı.