Zeki Demirkubuz'dan Kürt sorunu açıklaması: İktidar ve güç arzusuyla hiçbir şey çözülmez

Zeki Demirkubuz'dan Kürt sorunu açıklaması: İktidar ve güç arzusuyla hiçbir şey çözülmez
Yeni filmi 'Hayat' ile 8 yıl aradan sonra sinemaya dönen Zeki Demirkubuz, Van'da düzenlenen söyleşide konuştu. Demirkubuz, 12 Eylül süreci, Kürt sorunu ve Nuri Bilge Ceylan ile yaşadığı polemiğe ilişkin çarpıcı açıklamalarda...
Yeni filmi 'Hayat' ile 8 yıl aradan sonra sinemaya dönen Zeki Demirkubuz, Van'da düzenlenen söyleşide konuştu. Demirkubuz, 12 Eylül süreci, Kürt sorunu ve Nuri Bilge Ceylan ile yaşadığı polemiğe ilişkin çarpıcı açıklamalarda bulundu.

'Hayat' filmiyle sekiz yıl aradan sonra sinemaya dönen yönetmen Zeki Demirkubuz, Van’da düzenlenen söyleşide izleyicilerle bir araya geldi.

Gerçek Gündem'den Şenol Balı'nın aktardığı bilgilere göre Demirkubuz'un Kıraathane-Van Edebiyat Evi ve Toranj Sanat iş birliği ile Elite World otelde düzenlenen söyleşisine ilgi yoğundu. Birçok sinemasever söyleşiyi ayakta ya da yerde oturarak dinledi.

En büyük ihanetler 12 Eylül'de yaşandı

1997 yılında Venedik Film Festivali’nde gösterilen ikinci filmi 'Masumiyet'i anlatan Demirkubuz, "1997 yılında hâlâ 12 Eylül’ün psikolojisi devam ediyordu. İçe dönük bir psikoloji. Biz 12 Eylül’ü hep devlet üzerinden açıklarız. İdamlar, işkenceler veya ülkedeki siyasi çöküş üzerinden açıklarız ama bir de sağ-sol fark etmeden o dönemi yaşayan insanların kendine dönük kırılma ve çöküşü oldu. Türkiye tarihinin en büyük ihanetleri burada yaşandı. Babalar, oğullarını ihbar etti. Arkadaşlar, sevgililer birbirlerini... Bunları cuntanın, devletin yaptıklarından bağımsız olarak söylüyorum. Bireysel kötülükler kimse bahsetmediği için sürekli şey altında kaldı. Film bir çıktı, garip bir şekilde bunların hesaplaşması gibi oldu, bayağı izlendi" diye konuştu.

Soru - cevap bölümünde dinleyiciler, Demirkubuz'a son filmi 'Hayat'ı ve yönetmen Nuri Bilge Ceylan ile yaşadığı polemiği sordu.

"Biz Nuri Bilge ile kumpasız"

Nuri Bilge Ceylan ve Yeni Şafak yazarı, senarist İsmail Kılıçarslan'la yaşadığı polemikle ilgili sorulara da ironik bir yanıt verdi:

Demirkubuz, "(Gülerek) Daha önce hiçbir yerde açıklamadığım bir şeyi söylüyorum. Biz aslında Nuri Bilge ile kumpasız. Düşünsenize film vizyona çıkacak ve böyle bir şey attı ortaya. Faydalı da oldu. Sadece Nuri Bilge değil, bir de İsmail (Yeni Şafak yazarı İsmail Kılıçarslan) var. Üçümüz de kumpasız. Benim bu filmi normalde 10 bin kişi izler ama bu sayede 65 bin kişi izledi. Bu sayede onlara yüzde vereceğim."

Kürt sorunu açıklaması: Korkular kimseyi çözüme götürmez

Kürt sorunu ve hak ihlalleri ile ilgili bir soru üzerine Zeki Demirkubuz, şunları söyledi:

"İnsani ve ahlaki olarak herkesin savunduğu gibi hatta dini, tarihi ve geleneksel olarak en basit çözümlerle çözülecek konular. Ama işte böyle gayri insani hale geliyor ve bir histeri yaşanmaya başlıyor. Çok daha eski ama 40 yıldır dominant bir şekilde ve acılı bir biçimde yaşanıyor. Bu histeri içinde, korkularla, iktidar duygularıyla, güç arzusu ve istenciyle hareket edildiğine hiçbir şey, kimseyi çözüme götürmez. Geçmişe dönük bazı referanslar, kahve sohbetlerinde ya da bir Kürt ve bir Türk vatandaş bir takside, kahvede veya yurt dışında karşı karşıya geldiği zaman her iki kişinin söylediği şeylerde bile bu meseleler çok kolay bir şekilde çözülebilir. Anca şunu da söylemek lazım; bu konu hiç kimsenin söylediği, söylemek istediği gibi kolay bir şey de değil artık. Dolasıyla bu konuda şöyle olur veya böyle olur dememin bir kıymeti yok. Ahlakı ve vicdanlı olan herkesi sorumlu tutar. Bu konu uzun vadede çözülecek."