Münih Güvenlik Konferansı: Dünyada tehdit algıları değişiyor

Münih Güvenlik Konferansı: Dünyada tehdit algıları değişiyor
Münih Güvenlik Konferansı (MSC) kapsamında yapılan küresel ankete göre, göç ve iklim değişikliği artık Rusya tehdidinin önüne geçiyor. Aynı zamanda siber saldırılar ve yapay zeka gibi konular da endişe veriyor.MSC Başkanı...
Münih Güvenlik Konferansı (MSC) kapsamında yapılan küresel ankete göre, göç ve iklim değişikliği artık Rusya tehdidinin önüne geçiyor. Aynı zamanda siber saldırılar ve yapay zeka gibi konular da endişe veriyor.

MSC Başkanı Christoph Heusgen, konferansın yeni güvenlik raporunda, 2024'ün dünyasını "jeopolitik gerilimlerdeki artış ve ekonomik belirsizliklerin tetiklediği küresel siyasetteki düşüş eğilimiyle" tanımlıyor.

Dünya genelinden savunma ve güvenlik uzmanları ile üst düzey siyasetçilerin katılacağı 60. Münih Güvenlik Konferansı, 16-18 Şubat tarihlerinde Almanya'nın Münih şehrinde gerçekleşecek. Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodimir Zelenskiy'nin de katılması bekleniyor.

Savaş ve iklim değişikliğine bağlı göç, Rusya'nın önüne geçti

Rusya'nın Ukrayna'ya saldırısı, geçen yılki Münih Güvenlik Endeksi araştırmasında özellikle G7 ülkeleri arasında en büyük güvenlik tehdidi olarak değerlendirilmişti. Her konferans öncesi yayınlanan rapor, savaş ve iklim değişikliğine bağlı göçün, artık Rusya'nın saldırganlığından daha önemli olduğunu ortaya koydu.

MSC anketine göre, Ukrayna'da "ateşkes için kabul edilebilir koşullar" sorulduğunda katılımcıların büyük çoğunluğu Rus birliklerinin Ukrayna'dan tamamen çekilmesini ve Kırım'ın Rusya tarafından ilhak edilmesini kabul edilemez buldu. Katılımcıların üçte ikiden fazlası da Ukrayna'nın AB ve NATO'ya hızla katılmasını istiyor.

Çin ile rekabette Batı geride kalıyor

Batı'nın Çin ile rekabetinde geri kaldığına dikkat çekilen raporda, Çin'in Hint-Pasifik bölgesindeki artan güvenlik riski ve yükselen özgüveniyle kaygıların arttığı belirtiliyor. Ayrıca, dünya genelinde ekonomik koşullardan duyulan memnuniyetsizlik artıyor ve küreselleşme geriye doğru gidiyor.

Raporda Sahel bölgesindeki şiddetin arttığına ve Rusya'nın bölgedeki etkisinin arttığına da dikkat çekiliyor. Özellikle Nijer'deki darbenin ardından Fransa'nın etkisinin azaldığı ve Rusya'nın bölgede daha fazla yer kaplamaya çalıştığı belirtiliyor.

Siber saldırılar ve yapay zeka kullanımının da dünya genelinde artan güvensizlikte önemli bir rol oynadığı ifade edilen raporda, bu konuların özellikle ABD ve Hindistan'daki katılımcılar arasında büyük endişe yarattığı vurgulanıyor.

Milli İstihbarat Teşkilatı (MİT) Başkanı İbrahim Kalın ve Dışişleri Bakanı Hakan Fidan da programa katıldı.