MÜZİĞE GÖNÜL VERDİM

MÜZİĞE GÖNÜL VERDİM
Gelin Tanış Olalım müzikalinin müzisyeni, gezen sinema proje sorumlusu Mesut Ulusan ile müzik ve sanattan konuştuk. Keyifli okumalar.◼ Öncelikle sizi tanıyalım biraz, müzikle tanışma öykünüz nasıl başladı ve gelişti?Annem,...

Gelin Tanış Olalım müzikalinin müzisyeni, gezen sinema proje sorumlusu Mesut Ulusan ile müzik ve sanattan konuştuk. Keyifli okumalar.
◼ Öncelikle sizi tanıyalım biraz, müzikle tanışma öykünüz nasıl başladı ve gelişti?
Annem, teyzem ve ağabeylerim hep türküler eşliğinde kapatırlardı geceleri.
Geleneksel ezgilerle çok küçük yaşlarda tanıştım. Dedem de keman çalardı, şiir yazardı, resim yapardı. Güzel sanatlara olan ilgim aslında o zaman şekillenmişti.
Ama ben müzikten önce profesyonel sporla ilgilendim. Profesyonel müziğe girişimde yirmili yaşlardan sonra oldu. Aslında biraz geç sayılabilir. Okuldan sonra daha profesyonel çalışmalar içinde yer almaya başladım. Bir de çok önemli söylemeden geçemeyeceğim; babam maden işçisiydi vardiye farklıydı. Her eve döndüğünde TRT Radyo ve TRT Müzik halk müziğinin ezgilerinin çalındığı Yurttan Sesler Korosu’nu saatlerce dinlerdik. Farkında olmadan bu duygu da ruhumuza işlemiş oldu.
◼ Aynı zaman da Gelin Tanış Olalım Müzikalinde Müzisyen olarak yer alıyorsunuz.
Aslında müzikale sonradan katılan müzisyenlerdenim. İstanbul da projeyi ilk uyduğumda kıskanmıştım açıkçası. Keşke ben de projede yer alsam demiştim. Kader bana bu ekiple çalışma şansı verdi. Kariyer olarak da müzik olarak da bakış açımı değiştirdi. Birçok şey öğrendim, çok kıymetli müzisyenlerle tanıştım, kendimi ifade edebildim. Dolayısıyla sahneye çıktığımızda dinmeyen alkışların sürekliliği, insanların gözünde hem sevinç hem gözyaşı. Sahneye çıktığımızda onların yapacağımız işten etkileneceğini bilmek bambaşka bir duygu ve benim için çok kıymetli.
◼ Ülkede Kültür Sanat açısından umutsuzluk var. Pandemi süreci ile başlayan Kültür&Sanat alanındaki kısıtlamaları siz nasıl karşıladınız?
Ülkede her olumsuz olayda ilk Kültür&Sanat etkilenir. Oysa müzik ve sanat bazılarının düşündüğü gibi sadece eğlence sevinç gösterisi değil. En büyük sorunlardan biri bu bence. Hayatını sadece müzikle sürdüren insanlarımızın içinde umutsuzluk var.
◼ Kısıtlamaların yeni pencereler açtığını düşünüyor musunuz?
Olumlu karşılaşma olacağını düşünmüyorum. Mutlaka başka alanlarda dijitale bir eğilim olmuştur. Ama insanlar salonlara gitmeyecekler ve birçok arkadaşımız işsiz.
Dolayısıyla ekonomik sıkıntı var.
◼ Çözüm ile ilgili önerileriniz nelerdir?
Temel de ekonomik olarak güçlü bir devlet olmadığımız için dolayısıyla böyle kriz dönemlerinde tedbiri olmayan, fikri de olmayan bir durum var. Muhtemelen şöyle bir fikir var; Kültür&Sanat olmasa da oluyormuş bakın. Öyle bir algı oluştu. Ama tabii ki de böyle değil.
1- Ekonomik olarak güçlü bir ülke olmak gerekir.
2-Kültür Sanata bakış açısının değişmesi gerekir.
◼ Gezen Sinema Projesi nedir?
Gezen Sinema bir tırın sinema salonu olarak tasarlanıp 102 koltuklu, sağa ve sola açılıp genişleyen özel bir mekanizması var. Anadolu da çeşitli desteklerle ve Milli Eğitim Bakanlığı’nın destekleriyle sineması olmayan ilçelerde, sinemaya hiç gitmemiş çocukların sinemayla buluşma projesi.
◼ İleriki dönemde hayalleriniz ve hedefleriniz neler?
Çok uzun zamandır ertelediğim, kendimin de türküler ve şarkılar söylediği, albüm niteliğinde çalışmalar yapmayı planlıyorum.
◼ Müzikseverlere neler söylemek istersiniz?
İyi olan şeylerin peşinden gidin, iyi yapılan işleri seyredin, dinleyin, emek verilmiş, üzerine düşünülmüş projeleri destekleyin.