NATO, topyekün savaştan korkuyor

NATO, topyekün savaştan korkuyor
Ukrayna Cumhurbaşkanı Vladimir Zelenski’nin, “Uçuşa yasak bölge” ilan edilmesine ilişkin ısrarına rağmen NATO, “Bu Avrupa’nın topyekün savaşa girmesi anlamına geleceği” korkusuyla bu talebe olumlu yanıt vermiyor.NATO...

Ukrayna Cumhurbaşkanı Vladimir Zelenski’nin, “Uçuşa yasak bölge” ilan edilmesine ilişkin ısrarına rağmen NATO, “Bu Avrupa’nın topyekün savaşa girmesi anlamına geleceği” korkusuyla bu talebe olumlu yanıt vermiyor.

NATO üyesi 30 ülke dışişleri bakanı, üye olmayan Finlandiya ve İsveç Dışişleri Bakanları ile AB yöneticileri, Brüksel'de NATO karargahında toplanarak, Rusya'nın Ukrayna'yı işgalinden 10 gün sonra gelinen noktayı değerlendirdi.

Voice of America’dan Arzu Çakır’ın haberine göre NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, toplantının ardından basın toplantısı düzenledi. Stoltenberg, NATO'nun diplomatik çözümde ısrar ettiğini, ancak işgal yolunu seçen Rusya'ya da çok ağır bedel ödeteceklerini söyledi.

Bir soru üzerine, toplantıda, insani yardım koridoru oluşturulabilmesi için Ukrayna'nın ısrarla talep ettiği "No fly zone/uçuşa yasak bölge" oluşturulması konusunun da görüşüldüğünü kaydeden Stoltenberg, "Bu konu gündeme geldi. Müttefikler, NATO uçaklarının Ukrayna hava sahasında uçmaması gerektiğini, NATO askerlerinin Ukrayna topraklarına girmemesi gerektiğini düşünüyor" dedi.

DAHA NE KADAR UKRAYNALI ÖLMELİ

Bir Ukraynalı gazetecinin, "Daha ne kadar Ukraynalı ölmeli bu hava sahasının oluşturulması için" sorusuna ise Stoltenberg, şu yanıtı verdi:

"Şu an Ukrayna'da yaşananlar korkunç, acı verici, Avrupa'da 2’nci Dünya Savaşı’ndan bu yana görmediğimiz bir tehlike var. NATO müttefikleri en sert yaptırımları devreye soktu. Ama aynı zamanda NATO olarak bu savaşın büyümesini ve Ukrayna dışına sıçramasını engelleme sorumluluğumuz da var. Bu yüzden NATO olarak, Ukrayna'ya havadan ve karadan girmeyeceğimizi söyledik. Eğer uçuşa yasak bir bölge oluşturursak bunu denetlememiz, bunu ihlal eden Rus uçaklarını vurmamız gerekiyor. Biz buradaki çaresizliğin farkındayız. Ama Rus uçaklarını vurursak o zaman topyekün bir Avrupa savaşına neden oluruz. Çok daha fazla ülke savaşa girer. Bu yüzden bu acı kararı alıyoruz."