Yeniden Refah ilçe istedi, İttifakta "örgüt" sancısı

Yeniden Refah ilçe istedi, İttifakta "örgüt" sancısı
Yeniden Refah Partisi sözcüleri, basın aracılığıyla AKP ile İstanbul ve Ankara gibi büyük illerde ittifak yapabilecekleri mesajı göndermişlerdi. Öğrendiğimize göre Yeniden Refah, AKP’den İstanbul ve Ankara’da birer ilçe...

Yeniden Refah Partisi sözcüleri, basın aracılığıyla AKP ile İstanbul ve Ankara gibi büyük illerde ittifak yapabilecekleri mesajı göndermişlerdi. Öğrendiğimize göre Yeniden Refah, AKP’den İstanbul ve Ankara’da birer ilçe istemiş. Partinin bu talebinin AKP’de karşılık bulmadığı ve yerel seçim ittifakının sınırlarının MHP ile kalacağı iddia ediliyor.

Cumhur İttifakı’nın yerel seçimlerde iş birliği yapacağı il ve ilçeleri belirleme çalışmaları sona geldi. 6 kez toplanan AKP ve MHP temsilcileri, ‘kıl yapı kaybedilen yerlerde’ de önde olan partinin tek başına aday çıkarması konusunda anlaştı. İki partinin taşra örgütleri, ittifakın genişleme ihtimalinden pek hoşlanmadı. Özellikle AKP örgütlerinden itiraz sesleri yükseliyor. Bu arada Yeniden Refah Partisi’nin AKP’den İstanbul’da bir ilçe belediye başkanlığı istediği ve ret yanıtı aldığı anlatılıyor.

İttifak kriterleri

Cumhur İttifakı’nın ortakları arasında yapılan yerel seçim iş birliği daha önceki yerel seçimde olduğu gibi 30 büyükşehir, tüm ilçeleri ve belediye meclisi üyelerinin tamamını kapsıyor. Buna ilave olarak 21 ilde de belediye başkanlığı konusunda iş birliği yapılmıştı. Masaya oturulduğunda bu anlaşma esas alındı.

Ancak görüşmelerde iki farklı gündem oluştu;
1-    Her iki tarafa bırakılan il ve ilçelerde, geçen dönem
başarısız olan belediye başkanlarının değiştirilmesi.
2-    Her iki partinin ayrı ayrı aday gösterdiği için kıl payı
kaybettiği bazı illerde de ittifak yapılarak, önde olan ortağın
tek başına aday çıkarması.

Kritik iller kapsamı

Bu iki yeni başlığın partilerin içinde yansımaları oldu tabii. Özellikle ittifakın büyük ortağı AKP’de adaylık bekleyen isimlerle, parti örgütlerinde il ve ilçelerinin MHP’ye bırakılma olasılığı itirazlara konu oldu. Yapılan toplantılarda ‘kritik iller’ olarak masaya yatırılan yerler konusunun, iki liderin yaptığı görüşmede gündeme geldiği ve bu yerlerle ilgili bir çalışma yapılması talimatı verildiği iddia ediliyor.

Bu iller masada

İki partinin ayrı ayrı seçime katıldığı ve kritik olarak nitelendirilen illere gelince. Örneğin Zonguldak bıçak sırtı illerden biri görülüyor. MHP ve AKP ayrı aday çıkarırsa, muhalefetin avantajlı olabileceği yorumları yapılıyor. Kırşehir’de 2019’da AKP ve MHP ayrı aday çıkardığı için seçimleri kaybetti. Uşak’ta kritik iller kapsamında değerlendiriliyor ve AKP’nin geçen seçimleri kıl payı aldığı belirtiliyor. Kütahya ve Giresun da bu kapsamda. Bartın’da MHP’nin seçimi sadece 169 oy farkla kazandığı, Karabük ve Karaman’da da benzer sonuç alındığı anlatılıyor.

Örgüt rahatsız

İttifakın bu illeri kapsayacak şekilde genişlemesinin, zaten yerelde yaşanan çekişmeleri arttıracağını ve parti örgütlerinin motivasyonunu bozacağını iddia edenler var. Buna bir de Cumhur İttifakı’na genel seçimlerde destek veren küçük partiler katıldığında, rahatsızlık daha da artıyor. Ancak AKP’deki son hava, küçük ortakların yerel seçimlerde ittifak dışı kalacağı
yönünde.

Yeniden Refah ne istedi?

Örneğin, Yeniden Refah Partisi sözcüleri, basın aracılığıyla AKP ile İstanbul ve Ankara gibi büyük illerde ittifak yapabilecekleri mesajı göndermişlerdi. Öğrendiğimize göre Yeniden Refah, AKP’den İstanbul ve Ankara’da birer ilçe istemiş. Partinin bu talebinin AKP’de karşılık bulmadığı ve yerel seçim ittifakının sınırlarının MHP ile kalacağı iddia ediliyor.

Özel anketler, Özel çalışma

Bu arada partide yerel seçim çalışmaları da hız kazandı. İstanbul, Ankara ve İzmir adayları konusunda Cumhurbaşkanı dar bir kadro ile ayrı bir çalışma yapıyor. Partide geçen haftalarda yapılan ‘temayül yoklamalarının’ bu büyükşehirler için pek bir anlamı olmadığı belirtiliyor. Erdoğan, en yüksek oyu olma olasılığı olan adayı sahaya sürecek. Ayrıca, parti yöneticilerinin iddiasının aksine son bir ayda birden fazla ‘gizli anket’ yapıldı. Bu anketlerde partinin aday adayları, Ekrem İmamoğlu ile kıyaslandı. 

İnce hesap yapan kazanacak

Şimdi aynı çalışma ilçe bazında yapılıyor. İstanbul’un ilçeleri için yapılan çalışmada, o ilçedeki demografik yapıya dikkat ediliyor. Adayın nereli olduğu, ilçedeki nüfus yoğunluğu, aday-teşkilat ilişkisi, milletvekilleri ile uyumu gibi kriterler masaya yatırılıyor. Anlayacağınız hummalı bir çalışma var. Yerel seçimlerin dinamiği farklı olduğu için ince