Önce tutuklandı sonra takas için önerildi

Önce tutuklandı sonra takas için önerildi
Ukrayna’da, Rusya yanlısı olmakla eleştirilen ana muhalefet lideri Victor Medvedçuk, tutuklandı.VOA’nın haberine göre Medvedçuk, ülkede savaş başlamadan önce ev hapsindeydi. Çatışmalar başladıktan kısa süre sonra firar...

Ukrayna’da, Rusya yanlısı olmakla eleştirilen ana muhalefet lideri Victor Medvedçuk, tutuklandı.

VOA’nın haberine göre Medvedçuk, ülkede savaş başlamadan önce ev hapsindeydi. Çatışmalar başladıktan kısa süre sonra firar eden Medvedçuk, Ukrayna’nın SBU gizli servisi tarafından yürütülen özel bir operasyonda yakalandı.

Ukrayna Ulusal Güvenlik Teşkilatı Başkanı Ivan Bakanov, teşkilatın Telegram kanalında Medvedçuk’un tutuklandığı bilgisini paylaştı.

Bakanov’un açıklaması, Ukrayna Cumhurbaşkanı Vladimir Zelenski’nin sosyal medya hesabından Medvedçuk’un kelepçeli halde bir fotoğrafını paylaşmasının ardından geldi. Medvedçuk, fotoğrafta Ukrayna bayrağı armalı bir kamuflaj üniforması giyerken görülüyor.

ESİRLERLE TAKAS EDİLSİN
Zelenski daha sonra yaptığı videolu açıklamada, Medvedçuk’un Rus güçlerin elindeki savaş esirleriyle takas edilmesi teklifinde bulundu.

Zelenski, “Güvenlik ve ordu güçlerimiz açısından bu ihtimali değerlendirmek önemli” dedi.

Medvedçuk, Rusya yanlısı Yaşam İçin Muhalefet Platformu partisinin liderliğini yapıyor. Vatan hainliğinden yargılanan Medvedçuk, hakkındaki suçlamaları reddediyor.

Putin, Medvedçuk’un en küçük kızının vaftiz babası.

KREMLİN’DEN AÇIKLAMA
Medvedçuk’un Ukraynalı esir askerlerle değiştirilmesi hususuna değinen Kremlin Sözcüsü Dmitri Peskov, Medvedçuk’un Rus vatandaşı olmadığını hatırlattı. Peskov, söz konusu siyasetçinin Ukrayna’daki savaş ile ilgisi olmadığını belirtti.

Medvedçuk’un bu değişim sürecine katılmayı isteyip istemediğini de bilmediklerini kaydeden Peskov, “İfade özgürlüğünü bu kadar önemseyen ve siyasi nedenlerle bir kişiye zulmün mümkün olmayacağından bahseden Avrupalı politikacılara da çağrıda bulunuyoruz. Medvedçuk’un kaderini kuşkusuz takip edeceğiz” dedi.

Peskov, Medvedçuk’un Rusya ile hiçbir perde arkası ilişkisi olmadığını dile getirdi.

KARISI ERDOĞAN’DAN YARDIM İSTEDİ


Medvedçuk'un eşi Oksana Marçenko, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'dan yardım talebini içeren bir video çekti. Marçenko, Türkçe altyazılı videosunu Youtube kanalına yükledi. Marçenko, videosunda şunları söyledi:
"Çok saygıdeğer Erdoğan. Ben muhalif lider Ukrayna milletvekili Viktor Medvedçuk'un eşi Oksana Marçenko. Yardım talebiyle size başvuruyorum. Sayın Cumhurbaşkanı, siz barışçıl diyalogdan yanasınız. Ülkem Ukrayna'nın dostu olduğunuzu birçok kez söylediniz. Rusya'nın da dostusunuz. Buna inanıyorum. Türkiye'de 'iyi dost kara günde belli olur' derler… Ailem, ben, Viktor'la olan çocuklarımızın başına bu kara gün geldi. Viktor'un hayatı için çok endişe ediyorum. Çok büyük bir otoriteye sahipsiniz, size saygı duyuyorlar ve sizi dinliyorlar. Sayın Cumhurbaşkanı, eşim Viktor Medvedçuk'un kurtarılması ve serbest bırakılması için nüfuzunuzu kullanmanızı rica ederim."