Polis yaraladı Trump ‘provokatör’ dedi

Polis yaraladı Trump ‘provokatör’ dedi
ABD’de siyahi Amerikalı George Floyd’un beyaz polis tarafından öldürülmesi sonrası başlayan protestoları yatıştırmak yerine körüklemekle suçlanan ABD Başkanı Donald Trump, bu kez polisin yaraladığı eylemciyi suçladı....

ABD’de siyahi Amerikalı George Floyd’un beyaz polis tarafından öldürülmesi sonrası başlayan protestoları yatıştırmak yerine körüklemekle suçlanan ABD Başkanı Donald Trump, bu kez polisin yaraladığı eylemciyi suçladı. Protestolarda polisin yere itmesi sonucu yaralanan ve hâlâ hastanede tedavi gören 75 yaşındaki göstericinin polise tuzak kurduğunu söyleyen Trump, terör örgütü ilan edilmesi gerektiğini söylediği Antifa grubu üyesi olduğunu öne sürdü.
75 yaşındaki Martin Gugino, geçen hafta Floyd protestoları sırasında polis tarafından ittirilerek yere düşürüldü. Hala hastanede olan Gugionu’nun durumunun stabil ancak ciddi olduğu açıklandı. Olayın ardından iki polis görevden uzaklaştırıldı.
Twitter’dan yeni bir paylaşım yapan Trump, 75 yaşındaki göstericinin ‘provokatör’ olduğunu ve olayın polise kurulan bir ‘tuzak olduğunu’ iddia etti ve “Polisin ittiği Buffalo eylemcisi bir ANTIFA provokatörü olabilir” dedi. 75 yaşındaki Gugino’nun polis ekipmanlarına müdahale ettiğini öne süren Trump, “Olayı izledim, ittirildiğinden daha sert yere düştü. Bu biz tuzak olabilir mi?” ifadelerini kullandı.
NEW YORK VALİSİNDEN TEPKİ
Trump’ın açıklamaları kamuoyunda tepki çekerken, en sert eleştirilerden biri New York Valisi Andrew Cuomo’dan geldi. Trump’ın iddialarının temelsiz olduğunu söyleyen Cuomo, “Başkan, Buffalo olayıyla ilgili komplo teorilerini hiçbir delil sunmaksızın tweetliyor. [Gugino’nun] Kafasından gelen kan kurmaca mıydı? Gözlerimiz bize yalan mı söylüyordu? Hayır. Adam hala hastanede ve başkan onu aşağılıyor. Bu, acımasız ve pervasızca” dedi.

Floyd son yolculuğuna uğurlandı

George Floyd, binlerce ABD’linin eşlik ettiği bir törenle son yolculuğuna uğurlandı. Daha önce iki kez yaşadığı şehirlerde anma töreni yapılan Floyd Houston’da beyaz bir at arabasında taşındı. Polis tarafından boğazı sıkılırken “Anne” diye feryat eden Floyd, annesinin yanına gömüldü.
BU NEFRET SUÇU
Törende konuşan Floyd’un yeğeni Brooke Williams, “Amcam ruhani olarak çok ağırbaşlıydı ve bir aktivistti. İnsanları sözleriyle harekete geçirebilirdi. Ben nefes alabiliyorum. Ve ben nefes aldığım sürece adalet için çalışacağım. Bu yalnızca cinayet değil, bu aynı zamanda nefret suçu” ifadesini kullandı.

NEW YORK POLİSİ GÜCENDİ

Floyd’un öldürülmesinin ardından başlayan ırkçılık karşı protestolar devam ederken, bu süreçte protestoculara şiddet uyguladıkları için sıkça eleştirilen New York polis teşkilatı ‘ölçülü’ davrandıklarını savundu. New York polis sendikası yöneticisi Mike O’Meara açıklama yaparak, “Bize hayvan ve eşkıya muamelesi yapmayı bırakın ve bize saygı göstermeye başlayın. O birini öldürdü, biz değil” dedi.

ABD TARİHİNDE İLK

BD Senatosu, siyah Orgeneral Charles Q. Brown Jr.’un Hava Kuvvetleri Komutanı olarak atamasını onayladı. Böylece ülke tarihinde ilk kez bir siyah general kuvvet komutanı olarak görev yapacak. Atamanın ABD’de siyah George Floyd’un polis şiddeti nedeniyle hayatını kaybetmesinin ardından başlayan yaygın protestolar sürerken gerçekleşmesi dikkati çekti.

İNGİLTERE’DE BİR HEYKEL DAHA SÖKÜLDÜ

İngiltere’de köle taciri Edward Colston’un heykelinin göstericiler tarafından yıkılmasının ardından bir başka köle taciri Robert Milligan’ın Londra’daki heykeli görevliler tarafından kaldırıldı.