Rusya S-400’ü köpürtmekte kararlı

Rusya S-400’ü köpürtmekte kararlı
Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanlığı, “Yeni bir gelişme yok, süreç ilk yapılan anlaşmaya göre işliyor” dese de Rusya, S-400 füze sisteminin ikinci bölümünün tedarikine ilişkin sözleşmenin imzalanarak hayata...

Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanlığı, “Yeni bir gelişme yok, süreç ilk yapılan anlaşmaya göre işliyor” dese de Rusya, S-400 füze sisteminin ikinci bölümünün tedarikine ilişkin sözleşmenin imzalanarak hayata geçirilmeye başladığında ısrar ediyor.

Rusya Federal Askeri ve Teknik İş Birliği Dairesi Başkanı Dmitriy Şugayev, 16 Ağustos’ta TASS haber ajansına yaptığı açıklamanın benzerini, dün de Sputnik’e yaptı. Şugayev, “Diğer hususların yanı sıra sistemin ayrı bileşenlerinin üretiminin yerelleştirilmesini sağlayan (ikinci S-400 alayının Türkiye’ye tedariki ile ilgili) sözleşme belgesi imzalanmış bulunuyor. Sözleşme şu anda hayata geçiriliyor” dedi. Türkiye’nin Rusya’nın önemli bir ortağı olmaya devam ettiğine dikkat çeken Şugayev, iki devletin yakın ticari ve ekonomik ilişkiler ile bağlı olduğunu, askeri-teknik işbirliği dahil olmak üzere ikili işbirliğinin birçok alanda geliştiğini vurguladı.

Şugayev, 16 Ağustos’ta TASS’a yaptığı açıklamada Türkiye’nin, ikinci parti S-400 hava savunma sisteminin tedariki için bir sözleşme imzaladığını duyurmuştu. Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanlığı’ndan aynı gün, “Yeni bir gelişme söz konusu değil. İlk gün yapılan anlaşmaya göre süreç devam etmektedir” açıklamasını yapmıştı.

ABD’den, “Büyük bir hata olur” uyarısı
ABD Senatosu Dış İlişkiler Komisyonu Başkanı Bob Menendez Türkiye’nin Rusya’dan bir parti daha S-400 alacağına ilişkin Rus haber ajansında çıkan haberlere tepki gösterdi. Menendez “Türkiye’nin Rus savunma sektörüyle ilişkilerinin genişlemesi büyük bir hata olur” dedi.

VOA’nın haberine göre, yazılı bir açıklama yapan Demokrat Senatör Menendez, “Türkiye’nin Rusya’dan bir başka S-400 füze savunma sistemi satın almayı değerlendirdiği haberleri konusunda son derece endişeliyim” diyerek, bunun Amerika’nın Hasımlarına Yaptırımlar Yoluyla Karşı Koyma Yasası’nın (CAATSA) açık bir ihlali olacağını vurguladı.

Menendez, “Amerika net olmalı. Türkiye’nin Rus savunma sektörüyle ilişkilerinin genişlemesi Avrupa’da NATO müttefiklerimiz ve ortaklarımızın güvenliğini tehlikeye atacak büyük bir hata olur” ifadelerini kullandı.