Alzheimer tedavisinde aşı umudu: Deneyin ilk sonuçları yayımlandı

Alzheimer tedavisinde aşı umudu: Deneyin ilk sonuçları yayımlandı
Kesin tedavisi olmayan ve yaşam koşullarını derinden etkileyen Alzheimer hastalığının etkilerini azaltmak için Japonya'da geliştirilen aşının ilk deney sonuçları yayımladı. Deneydeki aşının, hastalığın seyrini değiştirebileceği,...

Kesin tedavisi olmayan ve yaşam koşullarını derinden etkileyen Alzheimer hastalığının etkilerini azaltmak için Japonya'da geliştirilen aşının ilk deney sonuçları yayımladı. Deneydeki aşının, hastalığın seyrini değiştirebileceği, Alzheimer sürecinde beyinde oluşan iltihapları azalttığı ve davranışlarda iyileşmeye yardımcı olduğu bildirildi.

Amerika Kalp Derneği'nin 2023 Temel Kalp Damar Bilimleri Konferansı'na Tokyo'daki Juntendo Üniversitesi'nden araştırmacı kişiler, Alzheimer hastalığının seyrini değiştirebileceği düşünülen aşı ile ilgili olarak çalışmalarını sundu.

Fareler üzerinde denendi

Katılımcılar, Alzheimer ile ilişkilendirilen yaşlanma belirtisi glikoproteinleri (SAGP) taşıyan hücreleri yok ettiğini ifade ettikleri aşının etkilerini, fareler üzerinde deneyler yaparak gözlemledi.

Bu kapsamda, farelerin beyin fizyolojisini değiştirerek Alzheimer hastası insan beyni ile benzer koşullar sağlayan bilim insanları, kontrol grubunda değişiklik yapmazken deney grubundaki farelere ikinci ve dördüncü aylarda SAGP aşısı yaptı.

MTV'nin haberine göre; Alzheimer'ın ileri evrelerindeki hastaların endişe belirtileri göstermediğini ve dikkatlerini toplayamadığını hatırlatan araştırmacılar, altıncı ayda yapılan labirent deneylerinde aşılı farelerin sağlıklı farelerdeki gibi tedirgin ve dikkatli davrandıklarını belirtti.

Araştırma yazarlarından Dr. Chieh-Lun Hsiao, geliştirdikleri aşının Alzheimer sürecinde beyinde oluşan iltihapları azaltmanın yanı sıra farelerin davranışlarında iyileşme göstermeleriyle diğer Alzheimer çalışmalarından ayrıldığını vurguladı.

"Davranışsal bozulmaları onarabilir"

Alzheimer hastalığında mikroglia hücrelerinde SAGP proteinin artış gösterdiğini kaydeden Chieh-Lun Hsiao, gelecek aşı çalışmalarında aktivasyon halindeki mikrogia hücrelerini yok ederek beyindeki iltihabı kontrol altına almayı ve nihayetinde hastalığın sebep olduğu davranışsal bozulmaları onarmayı umduklarını söyledi."Alzheimer hastalığında mikroglia hücrelerinde SAGP proteinin artış gösterdiğini kaydeden Chieh-Lun Hsiao, gelecek aşı çalışmalarında aktivasyon halindeki mikrogia hücrelerini yok ederek beyindeki iltihabı kontrol altına almayı ve nihayetinde hastalığın sebep olduğu davranışsal bozulmaları onarmayı umduklarını söyledi.

Henüz herhangi bir bilimsel dergide yayımlanmayan araştırmanın detayları Amerika Kalp Derneği'nin internet sitesinden paylaşıldı. (Karar)