Hareketsizlik sadece belinizi değil beyninizi de vuruyor!

Hareketsizlik sadece belinizi değil beyninizi de vuruyor!
Masa başında geçirilen uzun saatler ve azalan fiziksel aktivite, beden kadar zihinsel sağlığımızı da tehdit ediyor. Prof. Dr. Meral Bayramoğlu, hareketsizliğin vücudumuza verdiği 7 önemli zararı sıraladı.

Modern yaşamla birlikte artan masa başı çalışma, ekran bağımlılığı ve azalan fiziksel hareketlilik, insan bedenini temelden etkiliyor. Acıbadem Maslak Hastanesi Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Prof. Dr. Meral Bayramoğlu, 10 Mayıs Sağlık İçin Hareket Et Günü kapsamında hareketsizliğin vücuda etkilerini anlattı: “İnsan bedeni hareket etmek için tasarlanmıştır. Hareketsizlik doğal bir durum değildir. Teknoloji sayesinde konforlu ama sağlıksız bir yaşama alıştık. Bunun sonucu ise ağrılar, kireçlenmeler, metabolik hastalıklar ve zihinsel çöküntü.”

1. Kas-iskelet sistemi zarar görüyor

Hareket etmeyen kaslar zamanla zayıflıyor, eklemler esnekliğini kaybediyor. Bu durum kamburluk, boyun düzleşmesi gibi postür bozukluklarına, bel ve diz tutulmalarına yol açıyor. Uzun süre oturmak eklem yüzeylerinin beslenmesini de bozarak dejeneratif hastalıklara zemin hazırlıyor.

2. Kalp ve damar sağlığı riskte

Hareketsizlik, toplardamarlardaki kan akışını yavaşlatarak ödem, varis ve pıhtı oluşumu riskini artırıyor. Kalp verimliliği düşerken, damar duvarlarının sertleşmesiyle tansiyon yükseliyor.

3. Metabolik denge bozuluyor

Hareketsizlik kalori yakımını azaltıyor, bu da kilo alımını tetikliyor. Kaslar aktif olmadığında glikoz kullanımında azalma yaşanıyor, insülin direnci artıyor. Aynı zamanda kötü kolesterol (LDL) seviyesi yükseliyor.

4. Solunum kapasitesi azalıyor

Hareketsiz bireylerde sığ solunum gelişiyor, akciğer kapasitesi daralıyor. Derin ve etkili solunumu teşvik eden düzenli egzersiz, oksijen taşınmasını artırarak nefes darlığını azaltıyor.

5. Sindirim yavaşlıyor

Fiziksel aktivite eksikliği, bağırsak tembelliğine neden oluyor. Bu durum kabızlık, gaz ve şişkinlikle birlikte reflü riskini de artırıyor. Uzun süre oturmak sindirimi doğrudan etkiliyor.

6. Zihinsel çöküntü ve uyku bozukluğu

Hareket, mutluluk hormonlarını artırırken beyin kan akımını da hızlandırıyor. Hareketsiz kişilerde dikkat ve hafıza sorunları, depresyon ve uykusuzluk yaygınlaşıyor. Egzersiz Alzheimer ve demans riskini azaltıyor.

7. Bağışıklık zayıflıyor

Kasların hareketiyle çalışan lenf sistemi, inaktiviteyle duraklıyor. Bu da toksinlerin atılamamasına, bağışıklık hücrelerinin etkinliğinin azalmasına yol açıyor.

Prof. Dr. Bayramoğlu, özellikle gençlerde bile postür bozukluklarının yaygınlaştığını ve hareketsizliğin artık sadece yaşlıları değil her yaştan insanı tehdit ettiğini vurguluyor: “Hareketsizlik, sadece fiziksel değil zihinsel bir çöküşün de habercisidir.”

Kaynak:Haber Merkezi

Öne Çıkanlar