Türkiye’de tuz tüketimi tehlikeli boyutta: Gerekenin iki katı kullanılıyor

Türkiye’de tuz tüketimi tehlikeli boyutta: Gerekenin iki katı kullanılıyor
Türkiye'de kişi başına düşen günlük tuz tüketimi 9,9 gramla, Dünya Sağlık Örgütü’nün önerdiği miktarın neredeyse iki katı. Uzmanlar, gizli tuz kaynaklarına ve böbrek sağlığını korumanın yollarına dikkat çekiyor.

Türkiye’de yemeklerin lezzetini artırmak amacıyla fazla miktarda tuz kullanılması, başta hipertansiyon olmak üzere birçok sağlık sorununu beraberinde getiriyor. Tuz, vücudun ihtiyaç duyduğu bir mineral olsa da fazlası hayatı tehdit ediyor. Anadolu Sağlık Merkezi Hastanesi’nden İç Hastalıkları ve Nefroloji Uzmanı Doç. Dr. Enes Murat Atasoyu, “Hipertansiyon, damar sertliği, böbrek yetmezliği, inme, böbrek taşı, kemik erimesi ve mide kanseri gibi ciddi rahatsızlıklar bu alışkanlığın sonucu olarak karşımıza çıkıyor” uyarısında bulundu.

Özellikle diyabet, hipertansiyon, kalp hastalığı, obezite gibi kronik rahatsızlıkları olanlar ile yaşlı ve düzenli ilaç kullanan bireylerin tuz tüketiminde daha dikkatli olması gerektiğini vurgulayan Atasoyu, Türkiye’de kişi başı günlük tuz tüketiminin 9,9 gram olduğunu söyledi. Dünya Sağlık Örgütü’ne göre bu miktarın 5 gramın altında olması gerekiyor.

Gizli tuz kaynaklarına dikkat

Vücuda alınan tuzun yaklaşık yüzde 99,5’inin böbreklerden geri emildiğini belirten Atasoyu, aşırı tuz tüketiminin bu organları yorduğunu ve böbrek sağlığına zarar verdiğini dile getirdi. “Bir çay kaşığını geçmeyin” diyen uzman, yemeklere tadına bakmadan tuz eklemenin yanlış bir alışkanlık olduğunu da ekledi.

tuz.png

Gizli tuz kaynaklarının da gözden kaçtığını belirten Atasoyu; peynir, zeytin, ketçap, mayonez, kavrulmuş kuru yemiş, hazır çorbalar, bulyonlar, konserveler, turşu, sucuk, salam, sosis, cips, kraker, bisküvi ve hazır ayran gibi ürünlere dikkat edilmesi gerektiğini vurguladı.

Tuzun zararlarından böbrekleri korumanın 7 yolu

  1. Günlük tuz tüketimini bir çay kaşığıyla sınırlandırın, paketli gıdalardan uzak durun.

  2. Sebze, meyve, tam tahıllar ve düşük sodyumlu gıdalarla dengeli beslenin, ideal kilonuzu koruyun.

  3. Günde en az 1,5 litre su için; çay, kahve ve meyve suyunun suyun yerini tutmadığını unutmayın.

  4. Gereksiz ağrı kesici kullanımından kaçının.

  5. Haftada en az 3 gün, 30 dakika egzersiz yapın.

  6. Kan şekeri ve tansiyonunuzu düzenli kontrol ettirin.

  7. Sigara kullanmayın; böbrek sağlığını ciddi şekilde tehdit eder.

Öne Çıkanlar