Uzmanlar uyarıyor: Bayramda “diyet olmaz” sözü sağlığı tehdit edebilir!

Uzmanlar uyarıyor: Bayramda “diyet olmaz” sözü sağlığı tehdit edebilir!
Ramazan Bayramı’nda kurulan zengin sofralar, sağlıksız beslenme alışkanlıklarını da beraberinde getirebiliyor. Uzmanlar, bayramı keyifle geçirmenin yolunun ölçülü ve dengeli beslenmeden geçtiğini hatırlatıyor.

Bayramlar, sevgi ve paylaşımın en yoğun yaşandığı, ailelerin bir araya gelip bereketli sofralarda buluştuğu özel zamanlar. Ancak bu sofralarda “Bayramda diyet olmaz” anlayışıyla hareket etmek, sindirim sistemi problemleri başta olmak üzere çeşitli sağlık sorunlarına neden olabiliyor.

Acıbadem LifeClub Sağlıklı Yaşam Hizmetleri’nden Uzman Diyetisyen Belinda İrem Ardal, bayramda sağlıklı beslenme alışkanlıklarının sürdürülmesinin önemine dikkat çekti. Ramazan boyunca öğün sayısının azalmasına bağlı olarak değişen beslenme düzeninin, bayramda yeniden normale dönmesiyle birlikte bazı sindirim sorunlarının ortaya çıkabileceğini belirtti.

Fazla çikolata kan şekeri dalgalanması yapabilir

Ardal, “Bayramla birlikte yemek yeme sıklığı ve miktarı artıyor. Özellikle şeker, çikolata, börek ve baklava gibi kan şekerini hızla yükselten gıdaların birden fazla tüketilmesi; mide şişkinliği, hazımsızlık, kan şekeri dalgalanmaları gibi rahatsızlıklara yol açabilir. Bu yüzden bayram ziyaretlerinde ikramlara karşı dikkatli olunmalı, fiziksel ihtiyaçlar önceliklendirilerek porsiyon kontrolü sağlanmalı” dedi.

Uzmanlar, bayramın hem manevi yönüyle hem de sağlıkla geçirilmesi için öğünlerin düzenlenmesi, su tüketiminin ihmal edilmemesi ve fiziksel hareketliliğin artırılması gerektiğini vurguluyor.

Bayramda Beslenme Önerileri

Uzm. Dyt. Belinda İrem Ardal, bayram günlerinde uygulanabilecek 5 sağlıklı beslenme önerisini şöyle sıraladı:

1. Yavaş ve Dikkatli Tüketim

Ramazan boyunca oruç tutan bireyler, öğünlerde aşırı yeme eğiliminde olabilir, tüketilecek yiyeceklerin miktarını aniden artırmayınız. Oruç tutulan günlerin ardından bayramda yemeklere aşırı yüklenmek, mide rahatsızlıklarına neden olabilir. Bu nedenle, yavaş yemek, porsiyonları küçültmek ve yemek arasında ara vermek önemlidir.

Öneri: Bayramda yemeklerinizi yavaşça yiyin ve her lokmayı iyice çiğneyin.

2. Dengeli ve Zengin İçerik

Bayram sabahı hafif bir kahvaltı ile güne başlanmalıdır. Kahvaltıda kızartma, kavurma yöntemleriyle pişirilmiş besinler yenmemelidir. Bayram ziyaretlerinde geleneksel olarak tatlı ikramı olacağından kahvaltıda şeker, bal vb. tatlı besinlerin bulundurulmaması yararlı olacaktır. Domates, salatalık, maydanoz, taze biber vb. mevsiminde çiğ sebzeler bolca tüketilmelidir. Bayram sofralarında genellikle etli yemekler, tatlılar ve hamur işlerinin ağırlıklı olduğu görülebilir. Ancak, sağlıklı bir bayram yemeği, dengeli bir şekilde çeşitli besin gruplarını içermelidir. Etli yemekler, sebzeler, tam tahıllı ürünler ve sağlıklı yağlar, beslenmenin temelini oluşturmalıdır.

Öneri: Etli yemeklerin yanı sıra bol miktarda sebze tüketmeye özen gösterin. Ayrıca, tatlıları ölçülü bir şekilde tüketmek, kan şekeri dengesini sağlamaya yardımcı olacaktır.

3. Su Tüketimine Dikkat

Ramazan ayı boyunca sıvı tüketimin azalmasından dolayı vücutta oluşan sıvı kaybının yerine konması gerekmektedir. Bayramda, özellikle tatlılar ve yağlı yemekler nedeniyle susuzluk hissi artabilir. Ramazan boyunca vücut su dengesini kaybetmiş olabilir, bu yüzden bayramda yeterli miktarda su içmeye dikkat edilmelidir.

Öneri: Bayramda yemeklerden önce ve sonra su içmeyi unutmayın.

4. Tatlıların Tüketimi

Bayramda tatlılar önemli bir yer tutar, ancak fazla tatlı yemek mideyi zorlayabilir. Şerbetli tatlılar, yüksek şeker içeriği nedeniyle kan şekerinin hızla yükselmesine yol açabilir. Ayrıca, tatlılar fazla tüketildiğinde sindirim sorunlarına yol açabilir.

Öneri: Tatlılar, bayramda ölçülü bir şekilde tüketilmelidir, çevrenin ısrarcı tutumlarından ve aşırı yeme eğiliminden mümkün olduğunca uzak kalınmalıdır. Özellikle şerbetli tatlılar yerine daha hafif olan sütlü tatlılar ve küçük porsiyonlar tercih edilebilir.

5. Sindirim Sistemini Rahatlatmak

Bayramda fazla yemek yemek sindirim sistemini zorlayabilir. Sindirimi kolaylaştırmak için bazı besinlere yönelebiliriz. Özellikle zeytinyağlı sebze yemekleri, meyve, sindirimi kolaylaştırır ve mideyi rahatlatır. Lif (posa) içeriği yüksek bu besinler aynı zamanda kan şekerinin de hızla yükselmesini engellerler.

Öneri: Bayramda lifli gıdaların tüketimi, bağırsak sağlığına da katkıda bulunur.

Kaynak:Haber Merkezi

Öne Çıkanlar