Şimdi de Tayvan gerilimi

Şimdi de Tayvan gerilimi
Resmi temaslarda bulunmak üzere Asya seyahatinde olan ABD Başkanı Joe Biden, Çin’in Tayvan’a saldırması durumunda ABD’nin askeri olarak müdahil olabileceğini söyledi.VOA’nın haberine göre, Japonya’da Başbakan Fumio Kishida’yla...

Resmi temaslarda bulunmak üzere Asya seyahatinde olan ABD Başkanı Joe Biden, Çin’in Tayvan’a saldırması durumunda ABD’nin askeri olarak müdahil olabileceğini söyledi.

VOA’nın haberine göre, Japonya’da Başbakan Fumio Kishida’yla bir araya gelen Biden, görüşmenin ardından düzenlenen ortak basın toplantısında soruları yanıtladı.

Bir gazetecinin, “Eğer Çin Tayvan’a saldırırsa ABD Tayvan’ı askeri olarak savunur mu” sorusuna Biden, “Evet. Bu bizim vermiş olduğumuz taahhüt. Tek Çin politikasına katılıyoruz, bu konuda gerekli anlaşmaları da imzaladık ama bir bölgenin zorla, güç kullanarak alınabileceği fikri uygun bir fikir değil” yanıtını verdi. Biden, beklentisinin Çin’in bu şekilde bir güç kullanımına gitmemesi olduğunu da dile getirdi.

ÇİN’İN YANITI GECİKMEDİ
Biden’ın Tayvan’la ilgili gerilimi artıran sözlerine Çin Dışişleri Bakanlığı’ndan anında yanıt geldi. Çin Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, ABD’nin Tayvan’ın bağımsızlığını savunmaması gerektiği belirtildi. Açıklamada, Çin’in, toprak bütünlüğü ve egemenliğiyle ilgili konularda asla ödün veremeyeceği vurgulandı.

Çin, demokratik seçimlerle kendi yönetimini seçen Tayvan adasını topraklarının parçası sayıyor. Bir yandan uluslararası düzeyde egemen bir devlet olarak tek Çin olduğu uzun zamandır kabul edilmiş durumda. Diğer yandan Tayvan’ın, Çin yönetimi altında değil kendi seçtiği yönetim altında özerk bir yapısı olması destekleniyor.