SİVİL İTAATSİZLİK

İngiltere'de, ırkçılık karşıtı eylemler büyüyor. Eylemciler sivil itaatsizlik uyguluyor. Yani şiddet içermeyen ama devlet otoritesini takmayan, kurallara uymayan eylemler. İngiltere'nin göçmen karşıtı olduğu bilinen İçişleri bakanının fena tepesi atıyor ama bir gün onlarca göstericiyi gözaltına aldırırken, ertesi gün polise eylemcilere müdahale etme talimatı veremiyor ,çünkü gösterilerin daha da büyümesinden ve kontrolden çıkmasından çekiniyor.
HÜKÜMET PROTESTOLARI DURDURMAK İÇİN KORONADAN MEDET UMUYOR
Hükümet uyarıyor;
"Korona nedeniyle altı kişiden fazla kişi aynı alanda toplanamaz, pandemi sürüyor,bu nedenle gösteri için binlerce kişinin toplanması yasalara aykırıdır."
Göstericiler aldırmıyor; cevap veriyor; " ırkçılık daha büyük pandemidir."
Bu sivil itaatsizlik eylemi Hindistan'da İngilizlerin himayesine karşı Gandi'nin ve ABD'de ırkçılığa karşı Martin Luther King'in desteklediği şiddet içermeyen, devlet otoritesini yok sayan eylemler.
ATLAR BİLE TELAŞLANIYOR, POLİSLER SİLAHLARINA GÜVENİYOR
Londra'daki eylemde polisin atı bile polisi sırtından atıp, kalabalığın arasına dalıyor. Polisler ise emir eri, üniforması içinde insan olduğunu unutuyor. Bristol de ise göstericiler 17. yüzyıldaki bir köle tacirinin heykelini yıkıyor. Tarihi unutmamak adına dikilen bu heykelin müzeye taşınması için binlerce imza toplayıp, sonuç alamayan göstericiler, heykeli nehrin sularına gömüyor. Heykel devirmeyi Irak'ı işgal eden İngiltere ve ABD güçleri bilmiyor sadece.
SİYAHLARIN HAYATI ÖNEMLİDİR.
Sloganın sadeliğine, naifliğine bakın. Beyazların hayatı önemlidir sloganı bugün komik olurdu değil mi?
Siyahların protestosuna beyazlar aynı şekilde destek veriyor. Ayrımcılığa karşı olan beyazlar.
EŞİTLİK YOKSA ADALET YOKTUR
Eşitlik yoksa kimliği ne olursa olsun insanlar arasında adalet olamaz. Siyah beyaz ayrımı, kadın erkek ayrımı, homoseksüel heteroseksüel ayrımı, bu ayrımların hepsi kapitalist, emperyalist düzenin böl yönet politikasının ürünü. Irkçılığa karşı protesto genel bir eşitlik talebi. Çünkü eşitlik olmadan adalet olmadığını bütün ülkeler gördü. Korona bile insanları doğadan üstün görenlere karşı doğanın bir isyanı olarak bütün dünyayı evlerine kapattı. Koronanın sivil itaatsizliğe karşı bütün ülke yönetimleri sindi, kaldı.

Önceki ve Sonraki Yazılar
Çiğdem Anad Arşivi