Adalet Bakanı Tunç'tan süresiz nafaka yanıtı

Adalet Bakanı Tunç'tan süresiz nafaka yanıtı
Süresiz nafaka konusuyla ilgili açıklamalarda bulunan Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, "Aile hukukunu sil baştan ele alacağız. Aile hukukunda arabuluculuğu getirmek lazım" dedi.Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, NTV canlı yayınında Funda...

Süresiz nafaka konusuyla ilgili açıklamalarda bulunan Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, "Aile hukukunu sil baştan ele alacağız. Aile hukukunda arabuluculuğu getirmek lazım" dedi.

Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, NTV canlı yayınında Funda Görey'in sorularını yanıtladı.

Süresiz nafaka konusunda değerlendirmede bulunan Tunç, "Özellikle aile hukuku ile ilgili geniş bir çalışmamız var. Aile hukukunu sil baştan ele alacağız. Aile hukukunda arabuluculuğu getirmek lazım. Şu anda aile hukukunda mümkün değil. Aslında birçok ülkede aile hukuku alanında arabuluculuk uygulaması iyi gidiyor. Türkiye'de de aile hukukunda arabuluculuk söz konusu olursa. Boşanma, tazminat, nafaka sorunları ile ilgili arabuluculuk olabilir. Vatandaşların mağduriyetini gidermemiz lazım. Her iki tarafı da dikkate alarak bir çözüm bulunmalı" ifadelerini kullandı.

Tunç'un röportajından bir bölüm şöyle:

"Arabulucuk, yargı yolunu kapatmıyor"

Kira davalarında arabuluculuk uygulaması yarın başlıyor. Sistem nasıl işleyecek? Uzayan dava süresi sorunu çözülecek mi? Hem kira tespit hem tahliye davaları için geçerli mi? Arabulucularda yeni bir iş yükü sistemi kaldırır mı?

1 Eylül itibarıyla zorunlu arabuluculuk dönemi başlıyor. Kat mülkiyeti davaları da zorunlu arabuluculuk kapsamında. 1 ay içinde uzlaşma sağlanırsa mahkemeye gidilmeyecek. Tabii anlaşmak zorunda değil taraflar. Yargı yolu açık kapatılmıyor. Anlaşma sağlanabilirse konu dostane bir şekilde çözülmüş olacak. Kira miktarını da konuşabilirler iki taraf istedikten sonra yüzde 25 sınırı da aşılabilir. Buradaki yüzde 25 sınırı şudur ev sahibi kiracısına yüzde 25'in üzerinde bir kira artışını dikte edemez. Eğer kiracı ile kiralayan anlaşıyorsa o ayrı bir konu. Süre ortaya koyabilir tahliye taahhüdü ile ilgili konu var.

"9 bin 56 hükümlü firari duruma düştü"

Salgın izinleri sona erdi yasal düzenleme kapsamında olmayanlar cezaevine geri döndü. 9 bin 56 mahkum geri dönmedi. Son sayılar bunlar mı? Ne olacak bu kişiler?

Covid izni 31 Temmuz 2023'te bitti, Nisan 2020'de başlamıştı. Salgın döneminde cezaevlerinde büyük bir risk oluşmuştu. O risk dikkate alınarak açık cezaevlerindekiler Covid iznine çıkarıldı. Dışarıda Covid izninde bulunan 120 bin 419 hükümlü vardı. 19 bin 159 kişi açık cezaevlerine geri dönmek zorunda kalacaklardı 9 bin 56'sı izinden geri dönmedi. Bunlar firar durumunda olurlar. Bunlar yakalandıklarında açık cezaevlerinde değil kapalı cezaevlerinde barındırılacaklar.