AKP Diyarbakır Milletvekili Ensarioğlu: Beştaş samimi değil, İstanbul'da ittifak var, DEM'in stratejisi numara

AKP Diyarbakır Milletvekili Ensarioğlu: Beştaş samimi değil, İstanbul'da ittifak var, DEM'in stratejisi numara
AKP ve MHP’nin Cumhur İttifakı ile girdiği yerel seçimde muhalefet partileri ise kendi adaylarıyla seçime giriyor. AKP Milletvelkili Ensarioğlu 'İstanbul'da CHP-DEM işbirliği var' dediCHP ile DEM Parti arasındaki görüşmelerden...
AKP ve MHP’nin Cumhur İttifakı ile girdiği yerel seçimde muhalefet partileri ise kendi adaylarıyla seçime giriyor. AKP Milletvelkili Ensarioğlu 'İstanbul'da CHP-DEM işbirliği var' dedi

CHP ile DEM Parti arasındaki görüşmelerden de geniş bir mutabakat çıkmadı. Sadece Mersin, Manisa’da “kent uzlaşısı” sağlayan DEM Parti, Meral Danış Beştaş ile İstanbul yarışına girerken başta Esenyurt olmak üzere bazı ilçelerde ise aday çıkarmadı.

Duvar’dan Nergis Demirkaya’ya konuşan AKPO Diyarbakır Milletvekili Galip Ensarioğlu İstanbul’da Başak Demirtaş yerine Meral Danış Beştaş’ın aday gösterilmesinin, Esenyurt’ta CHP’nin yaptığı aday değişikliğinin ittifak anlamını taşıdığını belirterek, “DEM Parti bugüne kadar İstanbul’da belediye almadı. Ama Esenyurt kararıyla en büyük ilçeyi aldı” diyor.

Ensarioğlu’na göre CHP Genel Başkanı değişecek, DEM Parti tabanında yeni bir yol ayrımı oluşacak, İYİ Parti ise dağılacak.

Ensarioğlu’nun kendisine sorulan sorulara verdiği cevapların bir kısmı şöyle

Demirtaş tartışmaları

“Başak Demirtaş aday olursa, İmamoğlu hikayesi biter” demiştiniz. Ama Başak Demirtaş yerine partinin etkili bir ismi olan Meral Danış Beştaş aday gösterildi. Bu değişiklik seçim sonuçlarına nasıl yansır?

Başak hanımı aday göstermek demek, CHP ile DEM ittifakının bittiği anlamına gelirdi. Ama Başak Demirtaş’ın adaylık niyetini beyan etmesine karşın Meral Danış Beştaş aday gösterildi. Bu Kandil’in Selahattin’e tavrıdır. Selahattin Demirtaş siyasal liderlikten, ulusal önderliğe adım atmak istedi, Kandil bunu gördü, Karasu açıklama yaptı ve bu oyunu bozdu. Demirtaş’ın mahkemedeki ifadeleri aslında manifesto niteliğindeydi, makas değişikliği değil, yeni bir siyaset stratejisiydi. Tabanın da DEM çizgisini eleştirdiği bir durum var. Kürtlerin oyunu alıp, onlar için hiçbir şey yapmayıp, marjinal Türk solu fantezilerine kurban ediyorsunuz. Bu gücü Kürtlerin faydasına bir pazarlığa dönüştürebilirsiniz ama dönüştürmediniz. Ve bu konuda da kredinizi artık tüketiyorsunuz. Demirtaş DEM Parti seçmeninin ‘ya kendinizi düzeltin ya da biz yavaş yavaş başka bir arayışa gideriz’ tutumunu gördü. Bunların karşılanmaması halinde bir yol ayrımı olacağını, DEM çizgisinin kredisini tüketeceğini gördü. Bir de kendisine dair sokaktaki olumlu pozisyonu gördü. Bu ikisini değerlendirerek, siyasal liderlikten ulusal önderliğe sıçrama, aynı zamanda Kürtlerin taleplerini karşılayacak yeni bir siyasi manifesto koydu. Ama PKK içindeki hakim kanat Demirtaş’ı boşa düşürdü, haddini bildirdi ve Başak’ı geri çekti, “CHP ile ittifakı devam ettirin”, dedi. Çünkü PKK içindeki hakim kanat İran ile birlikte hareket eden, İran’ın aparatı haline gelmiş, ama aynı zamanda ideolojik olarak da marjinal Türk solunun zihniyetini taşıyan kanattır.

Beştaş samimi aday değil

Başak Demirtaş’ın adaylığına karşın Ekrem İmamoğlu kazanamaz mıydı?

Kesinlikle kazanamaz. Olay Kandil’le, Selahattin’in pozisyonuyla alakalıdır. Meral Danış Beştaş’ı aday göstermediler aslında. Beştaş, CHP ile bir pazarlık kozuydu. Samimi bir aday değil.

Meral Danış Beştaş güçsüz bir aday da değil ama…

Başak Demirtaş aday olsaydı geri çekilmezdi. Beştaş istedikleri zaman çekecekleri bir isim. Çekme de önemli değil, “oy verme” dese vermezler. Güçlü bir aday gösterip, pazarlığa razı ettiler. Neticede Esenyurt 50 ilden büyük, Türkiye’nin en büyük ilçesidir. Esenyurt’u tıpış tıpış verdiler. CHP adayını geri çekti, bu olacak şey mi? Şimdi Ankara’da aday gösterdiler. Baktığında aslında güçlü bir ittifak yok. Millet, DEM’in Ankara’dan aday göstermesinin CHP’ye zarar verdiğini zannediyor. Aslında tam tersi CHP’ye hizmet ediyor. Çünkü Ankara’daki Kürt seçmen, Mansur Yavaş’a tepkili. Dolayısıyla Ankara’da DEM Parti aday göstermese, muhafazakar Kürtlerin AK Parti’ye oy verme ihtimali var. Bu ihtimali ortadan kaldırmak için DEM Parti aday gösterdi.

DEM Parti numara çekiyor

DEM Parti birçok yerde aday çıkardı, CHP Genel Başkanı Özgür Özel de “bunlar bize kaybettirme stratejisi uyguluyor” diyor. Bu ne anlama geliyor?

Numara, bu kesinlikle numara. Şu an DEM Parti AK Parti ile karşı karşıyadır. DEM Parti’nin Ankara’da aday göstermesi, Esenyurt gibi büyük bir ilçeyi vermeleri ittifak anlamını taşır. DEM Parti bugüne kadar İstanbul’da belediye almadı. Ama Esenyurt kararıyla en büyük ilçeyi aldı. Akdeniz’i bu ittifakla yine DEM Parti’ye peşkeş çekecek. Güçlü bir ittifak kuruldu. Antalya’da şahsi bir mesele, adayın (Muhittin Böcek) Kürtlere tavrına karşı alınmış bir tutum. O kadarını da yapsınlar. Bu ittifak olmadığı anlamına gelmez. İzmir de aynıdır.

Beştaş’ın aday olması İstanbul seçim sonucuna nasıl yansır?

Başak Demirtaş aday olsaydı, AK Parti çekişmesiz alırdı. Bu ittifaktan sonra bir çekişme yaşanacak ama AK Parti alacak.